Kotimaa

Teijon kirkko ja hautausmaa myydään huutokaupassa

Idyllinen kirkko myytävänä jo toista kertaa

Tilaajille

PERNIÖ-Teijon idyllinen kirkko ja hautausmaa Perniössä myydään maanantaina konkurssihuutokaupassa Turussa.

Kirkkoa myy Meri-Teijon konkurssipesä. Huutokaupan järjestävä turkulainen asianajotoimisto kertoi saaneensa jo toistakymmentä kyselyä kirkon ostamisesta sen jälkeen, kun sitä koskevat lehti-ilmoitukset viikko sitten julkaistiin.

Vuonna 1829 rakennettu ja yksityisessä omistuksessa ollut kirkko sijaitsee 1,7 hehtaarin tilalla, jossa on kirkkorakennuksen lisäksi viljamakasiini. Hautausmaan pinta-ala on 0,6 hehtaaria ja tilalla sijaitsee hautausmaan lisäksi 1790-luvulla rakennettu hautakappeli.

Ennen Meri-Teijon konkurssia 1995 kirkko oli tilauskäytössä. Siellä järjestettiin esimerkiksi häitä, ja läheinen Teijon kartano puolestaan hoiti niihin liittyvät kestityspalvelut. Kirkossa järjestettiin myös musiikkitilaisuuksia ja hartaustilaisuuksia.

Hautausmaa on Ruukin vanha hautausmaa, jonne on viimeksi haudattu 1993. Hautausmaata ovat hoitaneet talkoohengessä sinne haudattujen omaiset.

Kirkko myytiin

aiemmin 7000 markalla Teijon kirkkoa myydään nyt toista kertaa, sillä se myytiin jo vuosi sitten 7000 markalla yhdistykselle, jonka muodostivat Perniön kunta, Perniön seurakunta, Teijon alueen kyläyhdistys, Perniön kotiseutuyhdistys, Norino Oy ja sukuseura Bremer.

Salon käräjäoikeus kuitenkin kumosi kaupan, koska sen mielestä kirkon myynyt Meri-Teijon konkurssipesä ei ollut omaisuutta myydessään menetellyt pesän kannalta edullisimmalla tavalla.

Palovakuutusarvo

2,5 miljoonaa markkaa Kauppaa vastusti Meri-Teijon pesän velkojiin kuulunut Meri-Teijon lomakeskuksen perustaja Reino Meriläinen , jonka lasten omistama Meritime-Sijoitus oli tehnyt kirkosta ja hautausmaasta silloin hyväksyttyä 10 kertaa suuremman eli 70000 markan suuruisen tarjouksen. Kirkon arvoa on mahdoton mitata rahassa, mutta sen palovakuutusarvo on ollut 2,5 miljoonaa markkaa.

Kirkon kotiseutuyhdistyksen ja muiden yhteenliittymälle myynyt omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal-SSP perusteli silloista myyntiään sillä, että se vastuunalaisena velkojana piti tärkeänä, että kohteet päätyvät sellaisen tahon haltuun, jonka arvioidaan hoitavan kiinteistöjä niiden edellyttämällä arvokkuudella.

Kirkko, hautausmaa ja kirkkoon kuuluva irtaimisto kuten kyntteliköt, kattokruunu, taulut, kaapisto ja tuolit pyritään asianajotoimisto Brander & Manneria edustavan asianajaja Tomi Sundholmin mukaan myymään ensi sijassa yhtenä kokonaisuutena.

Sundholmin mukaan on vaikea sanoa, voidaanko kirkkoa käyttää muuhun kuin sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Fakta myytäessä kuitenkin on, että kirkkorakennus on rakennussuojelulain mukaisesti suojeltu.

Seutukaavassa

suojeltu osana kokonaisuutta Kaavallisesti kirkko on seutukaavassa suojeltu osana ruukkiyhteisön muodostamaa kokonaisuutta. Lähinnä moraalinen velvoite tulevalle ostajalle on, että kirkon on aikanaan piispa vihkinyt kirkoksi.

Huutokaupan ehtoihin kuuluu, että Meri-Teijon konkurssipesä pidättää itselleen oikeuden hyväksyä tai olla hyväksymättä tehdyt tarjoukset. Yhtenä mahdollisena lähtöhintana voidaan pitää viime kierroksella tarjottua korkeinta hintaa 70000:ta markkaa. Huutokaupassa pyritään saamaan peitetyksi ainakin kirkon lämmityksestä ja muista kunnossapitotoimista kertyneet kustannukset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää