Kotimaa

Orimattilan turkistarhajutun oikeudenkäynti alkoi poliisin tiukoilla turvatoimilla

Tarhaaja sai syytteet kolmen tapon yrityksestä

Tilaajille

ORIMATTILA-Oikeudenkäynti orimattilalaista turkistarhaajaa ja hänen tarhalleen itsenäisyyspäivänä 1997 tunkeutuneita viittä eläinoikeusaktivistia vastaan käynnistyi tiistaina Orimattilan käräjäoikeudessa. Poliisi oli varautunut mellakka-aidoilla ja metallinpaljastimilla turkistarhaajien ja eläinaktivistien yhteenottoihin, mutta niitä ei tarvittu.

Haulikolla kohti eläinaktivisteja ampunut turkistarhaaja Markku Kuisma , 47, sai syytteet kolmesta tapon yrityksestä ja kahdesta vaaran aiheuttamisesta. Kuisman tarhalle hiipineet eläinaktivistit Joni Purmonen, Elina Salonen, Jani Seppälä, Jirka Ståhl ja Sami Seppilä saivat syytteet kotirauhan rikkomisesta.

Nuoria aktivisteja syyttäjän vaatimukset eivät tyydyttäneet, vaan he vaativat Kuismalle rangaistusta viidestä tapon yrityksestä sekä yhteensä 122000 markan korvauksia kivusta ja särystä sekä henkisestä kärsimyksestä.

Kuisma ja hänen avopuolisonsa vaativat kumpikin 5000 markan korvausta henkisestä kärsimyksestä. Osapuolet kiistivät toistensa korvausvaateet.

Kuisma puolusti ampumista hätävarjelulla. Hän katsoi toimineensa pakkotilanteessa puolustaessaan elinkeinoaan. Kuisma kiisti tappoaikeet ja sanoi yrittäneensä vain "merkata" tunkeutujat heidän tunnistamisekseen myöhemmin poliisitutkinnassa.

Aktivistit

vaikenivat Syytteitä ajaneet valtionsyyttäjä Pekka Koponen ja Orimattilan johtava kihlakunnansyyttäjä Tero Seppänen katsoivat nuorten tunkeutuneen Kuisman syrjäiselle tilalle laittomasti tarkoituksenaan vahingoittaa turkistarhaajan omaisuutta.

Nuorten jäätyä kiinni heidän autostaan löytyi murtovälineitä, naamareita, kettujen tuhrimiseen tarkoitettua hennaväriä ja turkistarhojen sijaintikarttoja. Omaisuutta kukaan nuorista ei ole tunnustanut omakseen.

Oikeudessa nuoret omaksuivat täysin passiivisen roolin. Heidän asiamiehensä keskittyivät tiukasti syytteiden kumoamiseen. Turkistarhaajan puolustusasianajaja Paul Perovuo viritti keskustelua eläinoikeusaktivistien toiminnasta laajemminkin, mutta aktivistit pysyivät hiljaa. Eläinaktivistien puolustus keskittyi romuttamaan syytteet kotirauhan rikkomisesta. Purmosen asianajaja Markku Fredman myönsi päämiehensä menneen tarhalle tarkoituksenaan joko valokuvata kuolleita eläimiä tai värjätä kettujen turkkeja. Tarkoitus ei toteutunut, kun Kuisma haulikoineen yllätti.

Kaikkien viiden eläinaktivistin asiamiehet katsoivat turkistarhan sijainneen niin kaukana asuinrakennuksesta, ettei se lainkaan kuulunut kotirauhan piiriin.

Kuisman piipussa

"melkoinen nappi" Syytteen mukaan Kuisma oli ampunut haulikolla useita laukauksia. Ainakin yksi laukaus, joka ammuttiin 5,2 millin haulikon patruunalla noin 40-60 metrin etäisyydellä, oli tähdätty kohti Purmosta, Salosta ja Seppälää.

Kihlakunnansyyttäjä Seppänen totesi, että 5,2 millin hauli on "melkoinen nappi". "Siinä olisi voinut käydä huonomminkin." Kuisman ampumista hauleista vakavimmat vammat sai Seppälä. Syyttäjän mukaan Kuisman on täytynyt käsittää, että kyseiseltä etäisyydeltä 5,2 millin patruunalla ammuttu laukaus voi varsin todennäköisesti johtaa kuolemaan.

Tällä perusteella syyttäjä katsoi, että Kuisma oli tahallaan yrittänyt tappaa Purmosen, Salosen ja Seppälän sekä aiheuttanut tahallaan vakavan hengen ja terveyden vaaran etäämpänä olleille Ståhlille ja Seppilälle.

Kuisman mukaan järeän patruunan käyttö oli vahinko. Patruuna oli jäänyt Kuisman taskuun vuoden takaisen kettujahdin jäljiltä. Turkistarhaaja myönsi, että patruuna oli liian voimakas pakenijoiden "merkkaamiseen".

Kuisma kertoi itsenäisyyspäivää edeltäneen puolentoista vuoden aikana kolme muuta iskua, joissa hänen kettujaan värjättiin hennalla ja päästettiin ulos häkeistä. Turkistarhaaja sai kotiinsa myös uhkauskirjeen.

Keskiviikkona ja torstaina oikeudessa kuullaan todistajia. Oikeuden puheenjohtajana toimiva laamanni Simo Toivola lupasi oikeuden päätöksen noin kahden viikon kuluttua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää