Kotimaa

Melko ihana mies

Tilaajille

Nelosen kotimainen minisarja Ihana mies ei ole huonoimmasta päästä eikä sieltä päinkään. Ihanan miehen tekstistä vastaavat Harri Virtanen ja Mikko Reitala ovat alan miehiä, eivät mitään pahvidramatiikan käsikirjoittajia.

Varsinkin Virtasella on takanaan mittava dramaatikon ura, eikä tekijöistä kumpikaan tyydy tyhjään pälätykseen. Tarjolla on asiansa harkinnutta kerrontaa, jolla on myös ajankohtaista sisältöä, ei maailman parasta, mutta kelpaavaa.

Vahinko, että Minna Virtasen ohjaus on tyylillisesti välillä tarpeettoman sentimentaalinen. Se ei oikein löydä tietä tekstin mahdollistamiin mustan huumorin tai satiirin syövereihin. Roisimpana ja ehkä myös komediallisempana Ihana mies olisi välttänyt vetisen melodraaman hetteet, joihin tulkinta nyt on vähällä upota.

Satiirisempana Ihana mies olisi ollut herkullisempi. Silloin nimittäin myös pääroolia tulkitseva Esa-Matti Pölhö olisi saanut enemmän iskevyyttä ja ryhtiä kelmin julkkiksen ja televisiojuontajan aika raa'asti kuvattuun tyyppiin.

Nyt Pölhö ikään kuin ajelehtii kolmiosaisen draaman päähenkilönä syrjähypystä seuraavaan. Nuoresta näyttelijästä olisi varmasti ollut enempäänkin: liukkaampaan ja ehkä jopa charmikkaampaankin naistennaurattajaan.

Juoni kertoo television talkshow'n vetäjästä, jolle mikään ei tunnu riittävän, olipa kysymys urasta, julkisuudesta tai naisista. Hän sitoo ne kaikki samaan pakettiin, jonka nimi on Minä Itse ja minun menestymiseni.

Muusta ei ole väliksi, ei vaimosta, ei lapsista, ei ensimmäisestä rakastajattaresta, kun toinenkin on jo näköpiirissä ja sitten kolmas ja niin edelleen.

Harri Virtasen ja Mikko Reitalan teksti panee tietenkin arvailemaan, kenestä tai keistä Ihanassa miehessä on kysymys. Olisiko se Jari Sarasvuo, joka innoitti Ihanaan mieheen. Vaiko joku muu tv-julkkis?

Avainnäytelmäksi Ihana mies ei kuitenkaan pyri. Se kiinnostuu pikemminkin ilmiöiden tarkastelusta, ja juuri tässä puuhassaan minisarja onkin terävänäköinen ajan kuvastin. Kilpailu on kovaa ja peli raakaa. Päät putoavat niin pahoilta kuin syyttömiltäkin.

Televisio muuttaa ihmisen, väittää Ihana mies. No jaa, saattaa se tietenkin heikkotahtoisemman muuttaakin, kuten Ihanan miehen Vertin.

Naispäärooleissa nähdään Tarja Omenainen kärsivänä vaimona, viimeisen ja jaksoista parhaimman raivokohtauksessa komeana, Meri Nenonen itseään vaalivana ja herkullisena kuvataiteilijana sekä Satu Lattu sihteerikkönä. Liian paksu perhoseksi -elokuvasta tuttu Mika Nuojua näyttelee hermot pinnalla Vertin tuottajaa.

Kolmiosainen Ihana mies esitetään Nelosella tunnin mittaisina jaksoina kolmena perättäisenä iltana. Nelonen klo 21.00.

JUKKA KAJAVA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää