Kotimaa

Lipponen: Työmarkkinatuen tarveharkintaa purettava

Puoluejohtajat kiistelivät tuloeroista tv-keskustelussa

Tilaajille

Puolisoiden saaman työmarkkinatuen tarveharkintaa pitäisi purkaa, pääministeri Paavo Lipposen (sd) katsoo. Lipponen täsmensi tällä tavoin esitystään työmarkkinatuen korottamisesta Yleisradion TV1:n vaalikeskustelussa keskiviikkona.

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat Lipponen, Sauli Niinistö (kok) ja Esko Aho (kesk) kiistelivät siitä, mistä johtuu tuloerojen kasvu ja mistä se, että lapset kärsivät henkisestä pahoinvoinnista.

Lipponen sanoi, ettei tuloerojen kasvu ole tullut hänelle yllätyksenä, koska ihmisiä on ollut niin pitkään työttöminä.

Valtiovarainministeri Niinistö korosti, että tuloerot ovat tilastojen mukaan Suomessa edelleen vähäiset eurooppalaiseen tasoon verrattuina.

Oppositiojohtaja Aho taas arveli, että erot ovat vaarassa kasvaa suuresti. Hänen mielestään tuloerojen kasvu johtuu nimenomaan hallituksen leikkauspolitiikasta.

Niinistö ja Lipponen katsoivat lasten ja perheiden ongelmien johtuvan paljolti siitä, että kunnat ovat päättäneet leikata juuri näiden tarvitsemia palveluita.

Ahon mielestä taas hallituksen tekemät leikkaukset ovat vieneet kunnilta kyvyn tuottaa peruspalveluja.

Isyysloma veti

Lipposen muikeaksi Lapsilisien muuttamista tarveharkintaisiksi puoluejohtajat eivät kannattaneet.

Isyyslomista kysyttäessä Lipposen ilme meni muikeaksi. Hän suositteli isyyslomaa lämpimästi. Kukaan puheenjohtajista ei kuitenkaan halunnut uusia isiä pakolla lomalle. "Lainsäätäjä ei kykene synnyttämään hyviä isiä ja äitejä", Niinistö sanoi.

Aho nosti esiin keskustan lempilapsen, kotihoidon tuen. Se ei ole ensisijainen, kepu haluaa vaan kaikkeen lisää rahaa, Lipponen kuittasi.

Tuloveron kevennyksen tarpeesta kaikki olivat samaa mieltä, mutta muistivat kytkeä sen suuruuden talouskasvuun. On saatava muutoksia, jotka nostavat työllisten määrää, Aho sanoi.

Lipposen puheet osinkotulojen tiukemmasta verotuksesta Aho pani hallituspuolueiden huonon omantunnon piikkiin. Halutessaan hallitus olisi voinut päättää asiasta jo ensi vuoden budjetissa, hän huomautti. Ahon mukaan yhteisö- ja pääomatuloverotus toimii hyvin, eikä sitä pidä muuttaa.

Lipponen korosti oikeudenmukaisuutta verotuksessa. "Jollakin tavalla painopistettä on siirrettävä pääomaverotuksen piiriin." Aho huomautti, että eläkeläisillä ja pienituloisillakin on osinkotuloja.

Niinistö selosti ajatuksiaan, joilla palkansaajia kannustetaan osakesäästäjiksi.

Työreformista puhuttaessa Niinistö kehui päättyvän hallituskauden saavutuksia sopimusvapauden lisäämisessä. Lipposen mielestä yhteistyön linjaan työmarkkinajärjestöjen kanssa on jatkettava. Keskustan työreformin hän tiivisti siihen, että "kepu haluaa työnantajat niskan päälle".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää