Kotimaa

Venäjän köyhyys estää kasvun

Venäläinen ohjelmistotalo myy tuotteensa ulkomaille. Kotimaassa olisi tarvetta, mutta ei rahaa. Venäläiset ohjelmantekijät harmittelevat etenkin valtion rahapulaa: niin kauan kuin valtiolla ei ole varaa tietokoneistaa julkista sektoria, maan oma ohjelmistoteollisuus ei pääse kunnolla vauhtiin.

Tilaajille

MOSKOVA-Tietotekniikan kehitys alkoi Venäjällä vauhdittua jo 1980-luvun uudistuspolitiikan eli perestroikan alkuvuosina. Venäläiset joutuivat aloittamaan työn lähes tyhjästä. Valmiita yhteyksiä länteen ei ollut, kielitaidossa oli puutteita eikä laitteitakaan ollut riittävästi. Vähitellen innokkaat yrittäjät pääsivät eteenpäin, ja nykyään Venäjällä toimii jo runsaasti tietotekniikka-alan yrityksiä.

Verkkosivustojen tekijöitä ja internet-yhteyksien myyjiä on eniten, mutta ohjelmatuotantoa on toistaiseksi vähän. Kirjanpito- ja laskentatoimen ohjelmien tekijöitä on jonkin verran, mutta muuten alalla on runsaasti tilaa.

Vaikka taitoa ja osaamista olisi, tietotekniikka ei pääse kehittymään nopeasti, koska kilpailu on vielä vähäistä ja kotimaan markkinat talouskriisin vuoksi pienet.

Yksi esimerkki venäläisestä ohjelmistotalosta on jo jonkin verran mainetta kerännyt moskovalainen Amsd. Yritystä ei ole helppo löytää laitakaupungin loskan keskeltä. Matala kerrostalo ei ensi silmäyksellä näytä menestyvän yrityksen toimitilalta.

Kävijä, joka on vieraillut monissa suomalaisissa ohjelmistoalan yrityksissä, odottaa tapaavansa tyylikkään toimitusjohtajan ylellisessä neuvotteluhuoneessa. Kiiltävän hissin sijaan kävijä kulkee likaista ja kulunutta porraskäytävää toiseen kerrokseen, jossa toimitusjohtaja ottaa vieraan vastaan muutaman neliön huoneessaan. Ikkunasta on näköala lumen peittämälle, romua täynnä olevalle takapihalle.

Moskovalaisella Advanced Multimedia System Design (Amsd) -yrityksellä ei toimitusjohtajansa Igor Adamovitshin mukaan ole Venäjällä varsinaisia kilpailijoita. Yritys kehittää erilaisia ohjelmia internet-ympäristöön, ja se toimii ulkomaisten tietotekniikkayritysten alihankkijana. Toimitusjohtaja itse puhuu vain venäjää.

Räätälöityjen tietokoneohjelmien kauppa ei käy kotimaassa, vaikka tarvetta toimiville ohjelmille kyllä olisi. Nykyaikainen yhteiskunta edellyttää tietokoneohjelmia, mutta venäläinen yhteiskunta ei kaikilta osiltaan ole täysin nykyaikainen.

"Valtiolla ei ole rahaa ostaa tietokoneohjelmia", Adamovitsh harmittelee. Valtion rahapula estää käytännössä hänen yritystään kasvamasta nykyistä suuremmaksi, koska kotimaan markkinat pysyvät vaatimattomina. Kilpailu on ulkomailla kovaa, eikä pienen venäläisyrityksen ole aina helppo todistaa osaamistaan ja luotettavuuttaan.

Kotimaan markkinat

huonossa jamassa Igor Adamovitsh luottaa yrityksensä tulevaisuuteen, sillä toistaiseksi ulkomaisilta yrityksiltä on riittänyt tilauksia. Amsd:n toiminta perustuu yhteistyöhön ulkomaisten yritysten kanssa, sillä Venäjällä markkinatilanne ei ole lähiaikoina parantumassa.

Talouskriisi ei sinänsä vaikeuta yrityksen varsinaista toimintaa, koska asiakkaat ovat ulkomaisia yrityksiä, jotka pystyvät huolehtimaan maksuistaan. Venäläisen pankin kanssa pulmia on ollut.

"Meillä on ollut vaikeuksia saada rahojamme pankista ulos. Olimme aikeissa ostaa uuden tietokoneen. Koneen hinta ehti moninkertaistua muutaman päivän aikana, kun pankki viivytteli rahojen kanssa." Amsd on perustettu 1993. Osa henkilökunnasta työskenteli aikaisemmin eräässä teknisen alan yrityksessä, mutta halusi keskittyä enemmän puhtaaseen tietotekniikkaan. Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa on viitisenkymmentä henkeä, ja tulevaisuus näyttää suhteellisen hyvältä.

"Kukaan ei voi taata pienen yrityksen tulevaisuutta Venäjällä", Adamovitsh sanoo.

Venäjän taloudellisen tilanteen lisäksi Igor Adamovitsh pitää yritystoiminnan kehittymisen suurimpana tukkona "ihmisten henkisiä esteitä ja asenteita". Venäläistä alkuperää olevia tuotteita ei ymmärretä eikä osata arvostaa edes kotimaassa.

"Venäläisiltä puuttuu rohkeutta aloittaa tyhjästä. Oman, itsenäisen tuotteen luominen pitäisi aloittaa omista lähtökohdista, ei aina ulkomaiselta pohjalta mukauttamalla." Henkisten esteiden olemassaolon Adamovitsh tiedosti ryhtyessään suunnittelemaan venäläisten käyttöön tarkoitettua internet-selainta. Epäilijöitä riitti, eikä Ariadna-selain olekaan ollut kaupallinen menestys. Sellaiseksi sitä ei ole suunniteltukaan, sillä Amsd ei halua tuhlata voimiaan turhaan kilpailuun suurten selainvalmistajien kanssa.

Adamovitshille riittää, että on olemassa venäläinen vaihtoehto, jos sitä joku kaipaa. Hänellä ei sen sijaan ole aavistustakaan, kuinka paljon vaihtoehdolla on käyttäjiä. Monet ilmeisesti tilaavat selaimen lähinnä uteliaisuudesta ja hetken mielijohteesta.

Palautteen perusteella Adamovitsh kuitenkin tietää, että ulkomailla asuvat venäläiset ovat yksi suuri käyttäjäryhmä. Emigranteilta on tullut sitä henkistä tukea ja periaatteellista kannustusta, jota kotimaasta kaivataan.

"Emigranteille tuntuu olevan tärkeää, että he voivat uudessa kotimaassaan näyttää, mitä Venäjällä nykyään tehdään." Ariadna on suunniteltu venäläiselle käyttäjälle. Se tunnistaa itse verkkosivun käyttämän kyrillisten aakkosten koodaustavan ja sisältää lisäksi englanti-venäjä-sanakirjan, jonka avulla käyttäjä pystyy etsimään tuntemattoman sanan venäläisiä vastineita.

"Olimme kuitenkin liikkeellä ennen Microsoftia, joka aloitti oman selaimensa kehittämisen vasta vuosia myöhemmin." Ariadna-selaimen kehittäminen alkoi täysin tyhjästä. Se on kokonaan venäläisten tarpeita varten rakennettu. Ariadnan voi ladata maksutta Amsd:n verkkosivuilta. Yritys ei ainakaan toistaiseksi jatka selaimensa kehittämistä vaan keskittyy kaupallisten tuotteiden tekoon.

Amsd on suunnittelut muun muassa internetin kautta toimivan puhelinjärjestelmän, joka tekee kansainväliset puhelut halvemmiksi. Yhtiön tuotantoa on myös selaimen yhteydessä käytettävä suodatinohjelma, jolla voi estää lasten pääsyn internetin "vahingollisille" sivustoille. Suodatinohjelma on tarkoitettu kansainvälisille markkinoille, sillä "Venäjällä ei ole sille vielä tarvetta". Tällä hetkellä työn alla on venäläinen hakukone internetiin.

Osaavaa työvoimaa

halvalla Toisin kuin läntiset kollegansa Igor Adamovitsh ei valita työvoimapulaa. Hänen mukaansa osaavia ohjelmoijia löytyy suhteellisen helposti. Venäläiset ohjelmoijat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi erikoistuneita, vaan hallitsevat alansa perusteet laajasti. Yksityiskohtaisempi osaaminen pitää hankkia työn kautta.

Palkkahaitari on Adamovitshin mukaan leveä. Valtiolla ansaitsee vähiten, Venäjällä toimivan ulkomaisen tietotekniikkayrityksen leivissä eniten.

"Tuhannella dollarilla kuussa saa jo ammattitaitoisen työntekijän." Amsd:ssä pyritään tekemään työtä "Venäjän lainsäädännön hengessä" eli kahdeksan tuntia päivässä, ja pitämään kaksi päivää viikossa vapaata. Joskus tehdään toki myös ylitöitä.

Venäjän kieleen on ilmestynyt aikaisemmin tuntematon työnarkomania-sana, mutta Amsd:ssä työntekijöiden ei edellytetä työskentelevän vuorokauden ympäri.

"He elävät elämäänsä pääsääntöisesti tietokoneiden maailmassa, joten haluan, että he tekevät välillä jotain muutakin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää