Kotimaa

Jyväskylän yliopiston mediatutkimus:

Yli puolet haluaisi tilata lehden osina

Tilaajille

JYVÄSKYLÄ-Joukkoviestimiä seuraava yleisö arvostaa sanomalehteä enemmän kuin televisiota. Jyväskylän yliopiston journalistiikan laitoksen tekemässä ja mediainstituutin julkaisemassa tutkimuksessa ilmeni, että yli puolet vastaajista olisi halukas tilaamaan lehden osina. Jos se olisi mahdollista, tärkein osasto oli kotimaan uutiset.

Sanomalehdet saivat laatuarvostelussa kouluarvosanakseen 8,1. Tv-kanavista MTV3 arvioitiin parhaaksi. Sen keskiarvoksi tuli 7,7. Yleisradion ykkös- ja kakkoskanavat jäivät niukasti jälkeen (7,6). Nelonen tuomittiin selvästi huonoimmaksi (6,6).

Vastaajat olivat valmiita maksamaan enimmillään sanomalehdestä 606 markkaa vuodessa ja tv-kanavista 601 markkaa. Jaettuna eri kanaville hinta Yleisradion tuotannosta oltiin valmiita maksamaan 278 markkaa, MTV3:sta 220 markkaa ja Nelosesta 103 markkaa.

Kotiin tilattavat, seitsemänpäiväiset lehdet maksoivat viime vuonna 739-1066 markkaa, keskimäärin 921 markkaa. Tv-luvan hinta oli 882 markkaa. Vielä 1990 tv-lupa maksoi enemmän (770 mk) kuin sanomalehti keskimäärin (617 mk).

Yli puolet vastaajista, 56 prosenttia, olisi halukas tilamaan lehdestä vain tietyn osan. Sellaista mahdollisuutta toivoi 70 prosenttia alle 19-vuotiaista.

Suosituimpia osatilauksen kohteita olivat kotimaan uutiset (90 prosenttia), ulkomaat (78 prosenttia) ja viihdeaineisto (70 prosenttia). Lehdestä tilaisi ilmoitusosan 51 prosenttia vastaajista. Talousosasto oli ykkösvaihtoehto 29 prosentille osallistujista, urheilu 49 prosentille ja kulttuuri 59 prosentille.

Osatilaukset

teknisesti mahdollisia Journalistiikan laitoksen selvityksessä opiskelijat haastattelivat kahta sataa satunnaisotannalla valittua kuluttajaa. Tutkimuksesta vastasi lehtori Heikki Kuutti .

Vaikka sanomalehteä ei nykyisin voi tilata osina eikä neljää televisiokanavaa pilkkoa eri maksuihin, sellainen on teknisesti täysin mahdollista. Tulevaisuudessa television katselu voi perustua katselun määrään ja lehtien jakelu osatilauksiin.

"Kaupallisia mahdollisuuksia lisää oletus siitä, että vähintäänkin osa mediayleisöstä tekisi tällöin omia, omaan kiinnostukseensa pohjautuvia valintoja", Kuutti arvioi.

Tulokset antavat kustantajille ainakin suosituksen kokeilla osasivustojen tarjoamista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää