Kotimaa

Ilmailulaitos kouluttaa lisää lennonjohtajia

Finnair ei lomauta vielä ketään

Tilaajille

Ilmailulaitos aikoo kuukauden aikana kouluttaa muutamia lennonjohtajia lisää pudottaakseen viikoittaisten lepopäivien määrän yhteen. Uudet lennonjohtajat sijoitettaisiin Rovaniemelle, mistä lennonjohtajia puolestaan siirrettäisiin Tampereelle ja sieltä edelleen Helsinki-Vantaalle.

Finnair neuvotteli henkilöstönsä kanssa maanantaina, mutta ei jättänyt toistaiseksi lomautusvaroitusta. Kokouksessa todettiin, ettei välittömiä perusteita tuotannollisista syistä tapahtuviin lomautuksiin vielä ole.

Palkanmaksun keskeytysohjelma on käynnistetty jo niissä toiminnoissa, joissa työ lakon johdosta on estynyt.

Lomautusneuvottelut jatkuvat viikon kuluttua.

Uutta sovittelua

ei tiedossa Lakko täytti maanantaina neljä viikkoa. Se alkoi, kun lennonjohtajat hylkäsivät valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen kolmivuotisen sopimusesityksen, joka olisi nostanut palkkoja hieman yli kymmenen prosenttia.

Lennonjohtajat hylkäsivät viime perjantaina myös toisen, vajaan nelivuotisen sopimusesityksen, joka vastasi rahalliselta anniltaan suurin piirtein edellistä. Lennonjohtajat pitivät rahatarjousta liian pienenä ja arvostelivat sitä, että sen hyväksyminen olisi pakottanut lennonjohtajat myymään 12 vapaapäivää vuodessa.

Työnantajapuolen mukaan lennonjohtajat tavoittelivat isoille kentille 7000-8000 markan ja pienille kentille 5000-6000 markan korotuksia kuukausipalkkoihin. Lennonjohtajien kuukausiansiot ovat keskimäärin noin 25000 markkaa.

Lakon pikaista loppua ei ole näköpiirissä. Uusista neuvotteluista tai sovittelusta ei ole tietoa.

Joenpalo: Pakolla

ei synny sovintoa Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz vaati maanantaina Kalevassa avainryhmien lakkosovittelun ottamista seuraavaan hallitusohjelmaan. Hänen mukaansa lakko osoittaa lainsäädännön puutteet.

Zyskowiczin mukaan tietyin edellytyksin voitaisiin asettaa sovintolautakunta, jonka ratkaisu olisi osapuolia sitova.

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd) tyrmäsi avainryhmien lakkoilun lopettamisen pakkosovintomallilla.

Myös Teknisten liiton puheenjohtaja Ilkka Joenpalo (sd) kummasteli Zyskowiczin lausuntoa. Hänen mukaansa lakko-oikeutta ei voi ryhtyä rajaamaan lailla aina kun jostakin lakosta koituu hankaluuksia.

"Pitkittyessään kaikki lakot muuttuvat avainryhmien lakoiksi", Joenpalo totesi Helsingissä.

Lepopäivien lennot

Tampere-Pirkkalaan Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohto on suljettu tiistaina ja keskiviikkona lakon aikana työskentelevien lennonjohtajien lepopäivän takia.

Helsinki-Vantaan charterlennot ja kaukoreitit lennetään kumpanakin päivänä Tampere-Pirkkalasta.

Tampereelta lennetään lisäksi molempina päivinä yksi edestakainen lento Pariisiin, Lontooseen, Brysseliin ja Zürichiin. Muut Helsinki-Vantaan ulkomaanlennot ja kaikki kotimaan lennot on peruutettu.

Helsinki-Vantaan lepopäivät eivät vaikuta Vaasasta, Oulusta ja Kuopiosta lennettäviin lentoihin. Lisäksi lennetään yksi edestakainen lento reitillä Kuopio-Jyväskylä-Tukholma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää