Kotimaa

Voi ei paranna näköä eikä hämärässä lukeminen heikennä

Näkökyvystä elää vielä paljon vääriä uskomuksia

Tilaajille

Silmälasien käyttäminen nopeuttaa näön heikkenemistä, uskoo joka kolmas suomalainen. 29 prosenttia katsoo, että voin syönti parantaa näköä, ja 71 prosenttia luulee, että lukeminen hämärässä heikentää näköä.

Väärin uskottu, sanoo Optisen alan tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Liukkonen . Keskus sai kyselyynsä vastauksen 5528:lta Medivire työterveyspalveluiden asiakkaalta. Heiltä kysyttiin käsityksiä näkökyvystä ja erityisesti keski-iän mukanaan tuomasta lähinäön heikkenemisestä.

"Jokaisella on ainakin jokin nurinkurinen uskomus", Liukkonen huomasi. Yleisimpiä on luulo, että lainalasien käyttäminen on haitallista näölle. Ei ole, ainoastaan epämukavaa.

Lähes jokaisella yli 50-vuotiaalla on silmälasit ja omaa kokemusta, mutta silti joka toinen kuvittelee, että ilman lukulaseja sinnitteleminen pitää silmät paremmassa kunnossa. Ei pidä, Liukkonen vakuuttaa. Lähinäkö alkaa rappeutua jo alle kaksikymppisenä, ja lukulaseja tarvittaessa siitä on kadonnut jo 80 prosenttia. Kehitystä ei voi pysäyttää, vaan se tasaantuu itsestään noin 60 vuoden iässä.

Välillä saattaa tulla toimeen ilman silmälaseja, koska näkeminen on sopeutumista.

Lukulasien hankintaa

vetkutetaan Ikänäön tulemista ei estä myöskään likinäköisten silmien korjaaminen laserleikkauksella, vaikka 57 prosenttia kyselyyn vastanneista niin luulee. Leikkaamattomilla silmillä näkee vanhemmiten ilman laseja lähelle, mutta leikattujen kanssa tarvitaan lukulaseja.

Lukulasien tarve on muistutus, että keski-iässä ollaan. Niiden hankintaa vetkutetaan: kolmannes vuodella, neljännes kahdella vuodella. Luettava siirretään niin kauas kuin käsiä riittää, silmiä siristellään ja luetaan vain hyvässä valossa.

Kaksi prosenttia kertoi lopettaneensa lukemisen kokonaan. Se tekee 30000 lukukyvytöntä, kun yli 40-vuotiaita on 1,7 miljoonaa.

Optisen alan tiedotuskeskus yrittää tehdä lukulaseista seksikkäämpiä lanseeraamalla aikuisnäkö-käsitettä ikänäön tilalle. Varsinkin miehet siirtävät lasien hankintaa, koska kuvittelevat näyttävänsä ikäistään vanhemmilta.

Valon puute

ei vie näköä Näköön liittyvät uskomukset siirtyvät sukupolvelta toiselle, mutta korkeakoulussa opiskelleet uskovat niihin vähemmän kuin pelkän kansakoulun käyneet. Voin hyödyllisyydestä näkökyvylle molemmat ovat yhtä mieltä: noin 30 prosenttia molemmista uskoo, että voin syönti parantaa näköä. Pötyä sekin, Liukkonen sanoo. Silmän verkkokalvolla tarvitaan A-vitamiinia, mutta sitä saadaan nykyään niin paljon, ettei levitteellä ole merkitystä.

Lasten ja nuorten silmät ovat joustavammat kuin aikuisten, ja he näkevät lukea lähempää ja pimeämmässä kuin aikuiset. Kumpikaan ei vahingoita näköä, ei myöskään television katsominen liian läheltä. Se saattaa pikemminkin kertoa likinäköisyydestä.

Lattialla makaavan ja ylöspäin telkkaria tiiraavan lapsen silmät saattavat hieman karsastaa, ja siinä asennossa karsastus korjaantuu itsestään. Samasta voi olla kyse myös silloin, kun lapsi hakeutuu istumaan sohvan selkänojalle. Silloin silmät karsastavat toiseen suuntaan, Liukkonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää