Kotimaa

Moottoripyöräkerhoista tehtiin viime vuonna yli 300 rikosilmoitusta

Cannonball MC:n jäseniä vangittu ryöstöistä ja kiristyksistä

Tilaajille

Rikollisiksi määritellyistä moottoripyöräkerhoista Hells Angels MC:stä, Bandidos MC:stä ja Cannonball MC:stä tehtiin viime vuonna yli 300 rikosilmoitusta. Eniten ilmoituksia tehtiin huumausainerikoksista ja pahoinpitelyistä.

Helsingin rikospoliisi tutkii parhaillaan ryöstö- ja kiristyssarjaa, jossa on vangittu neljä Cannonball MC:n jäsentä. Kiristysjuttu liittyy velkojen ostoon ja väkivaltaiseen perintään. Kerholaiset ovat käyttäneet perinnässä uhkailuja ja aseita.

Jutun esitutkinta on juuri valmistunut, mutta syyttäjä on pyytänyt lisäkuulusteluja.

Rikossarjassa on puolisen tusinaa syytettyä ja seitsemän asianomistajaa. Kaikilla kerholaisilla on ennestään rikostausta.

Rikokset tapahtuivat viime syksyn aikana, mutta tutkinta alkoi vasta vuodenvaihteessa.

Tutkinta käynnistyi jutusta, jossa velka oli 41000 markkaa. Kun ravintolassa työskennellyt velallinen ei pystynyt maksamaan, perijät tulivat hänen työpaikalleen. He ajoivat asiakkaat ulos ja pelottelivat ravintolan työntekijöitä ampumalla neljä laukausta heidän lähelleen.

Yhden työntekijän he pakottivat ottamaan firman pankkikortilla tililtä 10000 markkaa. Loppusumma korkoineen otettiin useassa erässä alkoholina ja savukkeina. Juttua on tutkittu törkeänä ryöstönä.

Toisessa jutussa velka oli 130000 markkaa, mutta siitä perittiin 200000 markkaa.

Lokakuussa tuomittiin Lahden käräjäoikeudessa neljä Lahden Cannonball MC:n jäsentä kiristyksestä ja pahoinpitelystä ehdottomaan vankeuteen. Miehet olivat perineet takaisin yhdelle jengiläiselle yrityskaupan jälkeen langenneita 60000 markan jälkiveroja. Perijät uhkailivat liikemiestä katkaistulla haulikolla.

Poliisi pitää selvänä, että vain pieni osa perintäjutuista tulee sen tietoon. Velat ovat yleensä sen tyyppisiä, ettei niistä mielellään kerrota poliisille. Lisäksi useimmat uhrit pelkäävät velkojia.

Sadasta jäsenestä

puolella rikosrekisteri Helvetin enkelien ja Bandidosien pari vuotta sitten julistaman rauhan jälkeen jengit ovat lähes kadonneet julkisuudesta. Näennäisestä hiljaisuudesta huolimatta jengit ovat laajentuneet ja ahkeroineet rikoksen saralla.

Parhaillaan vankiloissa istuu parikymmentä poliisin rikolliseksi määrittelemään moottoripyöräjengiin kuuluvaa henkilöä lähinnä törkeistä huume- ja väkivaltarikoksista. Istujien tilillä on muun muassa puolisen tusinaa tappoa tai murhaa.

Rikosilmoitusjärjestelmästä kerättyjen tietojen mukaan kolmen rikolliseksi määritellyn moottoripyöräkerhon jäsenistä tehtiin viime vuonna yli 300 rikosilmoitusta. Tilastosta löytyy muun muassa 51 huumausainerikosta, 42 pahoinpitelyä, 40 ampuma-aserikosta, 10 liikenteen vaarantamista ja 10 törkeää huumausainerikosta.

Lisäksi poliisi tietää runsaasti jengiläisten tekemiä pienehköjä rikoksia, pahoinpitelyjä, ampuma-aserikoksia ja muita rötöksiä, joista ei ole tehty rikosilmoitusta. Rikolliseksi luokiteltujen kerhojen runsaasta sadasta jäsenestä yli puolella onkin rikosrekisteri.

Kerhot mukaan myös

prostituutioon Poliisi on saanut tietoja, joiden mukaan ainakin yksi kerho on laajentanut toimintaansa myös prostituutioon. Ilotytöt ovat venäläisiä. Muualla päin maailmaa prostituutio on yksi jengien suurimmista tulonlähteistä.

Kerhot ovat kansainväliseen tapaan mukana myös huumerikoksissa. Runsas vuosi sitten tuomittiin Cannonball MC:n jäsen Tornion käräjäoikeudessa törkeästä huumausainerikoksesta. Mies oli käynyt Malagassa Espanjassa toimittamassa yli 18 kilon hasiserän torniolaiselle kuriirille.

Lisäksi tutkinnassa on useita huumausainejuttuja, joista on löytynyt yhteyksiä kerhoihin.

Kerhoilla myös

yrityksiä ja kiinteistöjä Moottoripyöräkerhojen jäsenet omistavat poliisin tietojen mukaan useita rekisteröityjä yrityksiä, joiden toiminnan arvellaan kytkeytyvän suoraan kerhon ja rikosten rahoitukseen. Kerhoilla on perintätoimistoja, tatuointiliikkeitä, tuontiliikkeitä ja postimyyntiyrityksiä, jotka kauppaavat niin sanottuja support- eli kannatustuotteita.

Rahaa tuntuukin ainakin suurimmilla kerhoilla riittävän. Yksi Suomen kolmesta Hells Angels -kerhosta, Hells Angels MC Nomads Finland hankki äskettäin kerhotilan Helsingin Kalliosta, Kalliolanrinteeltä.

Runsaat puoli miljoonaa markkaa maksaneiden tilojen omistajaksi on osakasrekisterissä merkitty pöytälaatikkoyritys Oy Suomen Teollisuushuolto Ab ja vuokraajiksi Etelä-Suomen Harrastekulkuneuvoklubi sekä Puolustusrintama ry.

Molempien yhdistysten johdossa on vain Helvetin enkelien jäseniä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää