Kotimaa

Tekoaltaiden kalastus kriisissä

Vielä muutama vuosi sitten altaat olivat Lapin kalaparatiisi, nyt peledsiika katoamassa kokonaan

Tilaajille

SODANKYLÄ-Mikä Lapin suuria tekoaltaita vaivaa? Ei ainuttakaan peledsiikaa, kalastaja Yrjö Lokka ihmettelee ja kokee Lokalla verkkoja, joista löytyy muutama vaellussiika ja särkiä.

Vielä muutama vuosi sitten Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat olivat Suomen suurimmat sisävesikalastusalueet. Saalis oli jopa 500 tonnia vuodessa ja kalaa rahdattiin Helsinkiä myöten.

Kemijoki Oy:ssä ollaan huolestuneita tekoaltaiden kalaston romahtamisesta, sillä se leimaa myös käsityksiä suunnitellun Vuotoksen altaan kalakannasta.

Enimmillään altailla oli 30 ammattikalastajaa ja noin 50 sivuammatikseen kalastavaa.

Nyt Lokalla sinnittelee neljä päätoimista kalastajaa ja Porttipahdalla kaksi. Yksi kalastaja on lähtenyt linja-auton kuljettajakurssille Rovaniemelle, toinen kalatehtaalle Norjaan, kun rahat loppuivat.

"Viime kesänä kiersin metsässä pahkoja etsimässä, jotta saisin jostakin rahaa. Talo ja kalastusalus uhkaavat mennä vasaran alle", vuosikymmenet Porttipahdalla kalastanut Veli Aikioniemi kertoo ja purkaa ahdistustaan. Pahkoista valmistetaan kuksia.

Yksi allaskalastaja on jo tehnyt konkurssin.

Roskakalalle

haetaan markkinoita Peledin loppuminen on lyönyt ällikällä myös tutkijat, sillä Siperiasta altaisiin istutettu peledsiika kasvoi niiden ravinnerikkaissa vesissä nopeasti pyyntikokoon. Peled oli koko ammattikalastuksen selkäranka.

"Pinnassa uivaa peledsiikaa on pyydetty ympäri vuoden. Sen sijaan vaellussiian pyynti keskittyy syyssesonkiin", kertoo Keski-Lapin ammattikalastajat ry:n puheenjohtaja Jouni Yliriesto .

Lisäksi vaellussiika ui syvällä, jossa verkot ja pyydykset takertuvat pohjan puihin ja risuihin. Paikka paikoin pohjapyynti on täysin mahdotonta. Vaellussiika syö muun muassa pohjaeläimiä.

Altaiden pohja jätettiin suurelta osin rakentamisen kiireessä raivaamatta. Kaikuluotainkuvassa veden alla näkyy yhä sankka metsä.

Peledin tilalle ovat tulleet roskakalat, särjet ja säynäjät. Ne yritetään pyytää vähemmäksi erityisen projektin turvin. Sen avulla näille vajaasti hyödynnetyille kaloille etsitään markkinoita ihmisravinnoksi.

Tekohengityksen avulla viimeiset kalastajatkin yritetään pitää leivän syrjässä siinä toivossa, että peled alkaisi istutuksien avulla palata altaisiin.

Altaan ekosysteemi

on monimutkainen Moni ihmettelee, onko tekoaltaissa jokin muuttunut peruuttamattomasti. Eikö peled viihdy karuuntuneissa tekoaltaissa.

"Se tiedetään, että altaat muuttuvat vähitellen karummiksi, päinvastoin kuin tavalliset järvet. Myös altaiden säännöstely on jyrkkä", erikoistutkija Seppo Hellsten Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta kertoo.

Tekoaltaat rakennettiin turvemaille, jotka sisältävät paljon humusta ja ovat happamia. Orgaaniseen ainekseen sitoutunut fosfori pitää altaat pitkään rehevinä. Lokka on edelleen selvästi rehevämpi kuin Porttipahta.

Altaat rakennettiin veden varastoimiseksi Kemijoen vesistön voimalaitoksia varten. Kemijoki Oy luovutti 1969 altaiden kalastusoikeuden metsähallitukselle, joka otti vastuun kalakantojen hoidosta. Altaille ei ole määrätty kalanistutusvelvoitetta.

Sodankylässä epäillään, että liikelaitostunut metsähallitus ei hoida kunnolla kalavedenhoitovelvoitettaan. Vuoden vaihteessa metsähallitus sanoi irti Sodankylässä siian luonnonravintolammikoita hoitaneen kalastusmestarin. Hän vastasi käytännössä myös peledin istutuksista. Altaiden kalasto aiotaan hoitaa etätyönä kaukaa Ivalosta.

"Tekoallas on huomattavasti monimutkaisempi ekosysteemi kuin on kuviteltu. Tietyissä oloissa saattaa eläinplanktoneille tarpeellisten kasviplanktonien tuotanto heikentyä. Altailla on havaittu muun muassa sinilevien ja isorihmaisten levien lisääntyneen. Tällaisia leviä eläinplanktonit eivät voi hyödyntää. Altailla ei ole rahoituksen puuttuessa tehty kunnon planktontutkimuksia neljään vuoteen", sanoo hydrobiologi Liisa Lepistö Suomen ympäristökeskuksesta.

Lisäksi altaille on ominaista, että pohjan orgaaninen aines kuluttaa hapen myös rantavesistä ja karkottaa samalla kaloille tarpeelliset pohjaeläimet.

"Muutaman viime vuoden aikana altaiden säännöstelyä on muutettu rajummaksi. Jää painuu pohjiaan myöten laajoilla ranta-alueilla, joita vaivaavat happikato-ongelmat", sanoo puolestaan erikoistutkija Ahti Mutenia Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

"Kalastuksen turvaaminen vaatisi kunnon panostuksia kalakantojen hoitoon, tutkimukseen ja kalojen elinympäristön tilan seurantaan", Mutenia lisää.

Ylirieston mielestä voimayhtiön pitäisi ottaa altaiden kalasto hoitaakseen.

"Nyt tutkimus- ja istutusrahaa yritetään etsiä sieltä ja täältä. Lisäksi kalojen loppumisesta syytellään milloin tutkijoita, milloin troolikalastajia."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää