Kotimaa

Keskusta ja demarit muodostaisivat vankimman pohjan uudelle hallitukselle

Tilaajille

Vaalituloksen perusteella uuden hallituksen pääpuolueiksi olisivat nousemassa keskusta ja sosiaalidemokraatit.

Hallitusneuvotteluissa pelin avaa eduskuntaryhmältään suurin puolue, alkuillan ääntenlaskennan mukaan keskusta. Vaikka Sdp oli menettämässä yli kymmenen paikkaa ja häviämässä täpärästi keskustalle, oli kokoomus kuitenkin jäämässä kaksikosta liian kauas taakse.

Ainakin puheenjohtaja Paavo Lipponen (sd) oli vaali-illan kommenteissa huomattavan maltillinen. Esko Aho (kesk) oli puolestaan hallituskaavailuista hiljaa ääntenlaskennan vielä ollessa kesken.

Puhtaasti eduskuntapaikkoina laskienkin punamultapohja on varteenotettavin hallituspohja: keskusta ja demarit olivat kahdestaan saamassa yli sata paikkaa eduskuntaan, eli yksinkertaisen enemmistön. Hallitusneuvotteluissa se tietäisi sitä, että pienpuolueet eivät voisi kiristää tukensa hintana painavia ministerisalkkuja.

Aivan mahdoton ei ole porvarihallituskaan eli keskustan ja kokoomuksen varaan rakentuva hallitus. Se on kuitenkin keskustan laskelmissakin vasta kakkosvaihtoehto.

Perusteluna porvarihallitukselle olisi se, että se olisi vaaleissa voittaneiden puolueiden hallitus. Nämä kaksi puoluetta saisivat kuitenkin yhteensä alle sata paikkaa, joten pienpuolueita kaivattaisiin tilkkeeksi kipeämmin kuin punamultapohjassa.

Pienistä puolueista tarjokkaita löytyy useampikin. Vasemmistoliiton vaalitappio oli jäämässä pieneksi, ja vasemmistoliitto voisi hyvinkin haluta hallitukseen demarien kyljessä.

Ruotsalaista kansanpuoluetta voidaan pitää jo vakiopuolueena hallituksessa. Vihreiden menoa hallitukseen jarruttaa vaalitappio, mutta vastaavasti kristilliset olivat saamassa sen verran suuren voiton, että keskustan kyljessä he saattaisivat päästä hallitukseen asti.

Ohjelmasta

vaikeat neuvottelut Hallituksen ohjelmaneuvotteluista voi povata vaikeita. Lipponen on jo pitkin vaalikamppailua manannut, että keskustan vaalilupauksia on mahdoton toteuttaa. Keskustan vaalilupausten hinnan perään on kysellyt myös valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö .

Keskustaa ja demareita yhdistäisi muun muassa veropolitiikka: kumpikin haluaa kohdentaa veronalennukset pieni- ja keskituloisille.

Myös maan syrjäisempien alueiden tukeminen onnistuu perinteisesti punamultapuolueilta paremmin kuin kokoomukselta.

Keskustan työreformi on sen sijaan demareille mahdoton paperi. Keskusta voi kuitenkin laskea sen varaan, että se mikä demarien kanssa hallituksessa sovittaisiin, kelpaisi myös ammattiyhdistysliikkeelle. Kokoomuksen kanssa työelämän uudistaminen voisi olla hallituksessa helpompaa, mutta sen jälkeen ay-liike saattaisi taas uhata laajoilla lakoilla.

Hallitus pystyyn

vauhdilla Hallitusta aletaan sorvata vauhdilla. Puolueiden johtoryhmät kokoontuvat punnitsemaan tilannetta heti maanantaina. Tiistaina ovat koolla Sdp:n, kokoomuksen ja vihreiden puoluehallitukset, torstaina keskustan puoluehallitus.

Heti alkuviikosta on tiettävästi myös tasavallan presidentin kanslia jo yhteydessä puoluejohtajiin. Presidentti Martti Ahtisaari haluaa kuulla puolueiden epävirallisen näkemyksen syntyneestä tilanteesta.

Keskiviikkona ja torstaina EU:n huippukokous Berliinissä katkaisee kotimaan politiikan pohdinnat pariksi päiväksi.

Virallisesti hallituksen tunnustelu pääsee vauhtiin pääsiäisen alusviikolla. Tiistaina 30. maaliskuuta valitaan eduskunnan puhemies, joka keskustan vaalivoiton myötä olisi itseoikeutetusti Aho. Keskiviikkona 31. maaliskuuta aloitettaneen tunnustelut ns. presidentinkierroksella. Silloin Mäntyniemessä piipahtavat eduskunnan puhemies ja puolueiden johtoryhmät.

Pääsiäisenä saatetaan neuvotteluissa pitää pari päivää hengähdystaukoa. Silloin puolueet vetäytynevät pohjoisen hiihtomajoille sorvaamaan lopullista taktiikkaa hallitusneuvotteluja varten.

Viimeistään heti pääsiäisen jälkeen alkaa hallituksen muodostaminen toden teolla. Jos hyvin käy, maalla on uusi hallitus jo saman viikon lopulla.

Uuden hallituksen aikataulun takarajaksi on kaavailtu huhtikuun puoliväliä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää