Kotimaa    |   Mitä virkaa väliportaalla 2

Suomen maakunnat saamassa lisää valtaa

Maakunnan suppea työryhmä jakaisi EU-rahat

Tilaajille

Maakuntien liittojen virkamiehille ja niiden luottamusmiehille on tulossa lisää päätösvaltaa, jos hallintoministeri Jouni Backmanin (sd) johdolla sisäministeriössä tehdyt suunnitelmat toteutuvat.

"Täällä on valmisteltu mallia, jossa EU-rahat jakaisi maakunnissa suppea yhteistyöryhmä. Siinä istuvat valtion alueviranomaiset sekä maakunnan liiton virkamiehiä ja luottamusmiehiä. Luottamusmiesten asemaa täytyisi korostaa." Kuntaliitto lisäisi maakunnan liiton virkamiesten ja luottamusmiesten päätösvaltaa vielä enemmän kuin sisäministeriössä kaavaillaan.

Etelä-Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen johtaja Raimo Harjunen toteaa, että nykyisin luottamusmiehet ja esimerkiksi ay-liike eivät ole mukana todellisen päätöksenteon ytimessä, vaikka ne ovatkin edustettuina laajassa maakunnan yhteistyöryhmässä.

Muutaman kerran vuodessa kokoontuva suuri yhteistyöryhmä käsittelee yleensä suuria linjoja. Kun mennään hanketasolle, päätökset tehdään maakunnan yhteistyöryhmän työjaostossa. Siinä on vain virkamiehiä.

Joissakin yhteistyöryhmissä tehdään toisin. Esimerkiksi Pirkanmaalla käsitellään hankkeet perusteellisesti eikä niitä ole delegoitu työjaostolle. Kokouksiakin pidetään noin kerran kuussa.

Sisäministeriön suunnitelmien mukaan EU-rahat tulisivat ensi suunnitelmakaudella niin sanottujen rahastovastuuministeriöiden kautta suoraan maakuntiin siten, ettei niitä enää valtioneuvostossa jaettaisi ministeriöittäin. Raha olisi valtiolla enää läpikulkuerä.

Kassaviranomaisia olisivat valtion työvoima- ja elinkeinokeskukset, jotka maksaisivat ne ja valtion rahoitusosuudet hankkeiden toteuttajille.

Sisäministeriössä on äskettäin perustettu työryhmä EU:n rakennerahastojen hallintoa valmistelemaan. "Tarkoitus on tehdä lakimuotoon puettu esitys, joka viedään ensi syksynä eduskuntaan", Backman kertoo.

Ristiriitoja

luova hallinto "Meidän mielestämme hallinto on entiseen verrattuna selkeytynyt", sanoo Pirkanmaan maakuntajohtaja Jussi V. Niemi ja vaikuttaa epäilyistä hämmästyneeltä. Tosin hän toteaa, että päätökset EU-hankkeiden rahoituksesta voitaisiin tehdä vähemmällä hallinnolla.

Pirkanmaan liiton eli kuntien yhteenliittymän ja työvoima- ja elinkeinokeskuksen eli valtion paikallisviranomaisen kuherruskuukaudet ovat kuluneet niin sopusointuisesti, että sisäministeriössäkin kehutaan yhteistyötä.

"Ristiriitatilanteita Pirkanmaalla ei ole tullut, kiitos maakuntaliiton. Suunnitteluun on panostettu ja kun strategia on hallinnassa, operatiivinen toimintakin sujuu", sanoo Riitta Varpe , TE-keskuksen johtaja.

Yhtä auvoisaan oloon ei ole päästy kaikissa maakunnissa sen jälkeen kun 15 työvoima- ja elinkeinokeskusta perustettiin 1997 valtion piiriviranomaisten yhteenliittymäksi. TE-keskukset työvoima-, yritys- ja maaseutuosastoineen syntyivät samaan aikaan kuin läänejä vähennettiin.

Ne kilpailevat maakuntien liittojen kanssa vaikutusvallasta.

Työvoima- ja elinkeinokeskuksissa syntyi ristiriitoja myös osastojen kesken. Eniten rahaa ja valtaa käytettävissään on työvoimaosastolla. Ne päättävät yksin esimerkiksi Euroopan sosiaalirahaston tukirahojen jaosta ellei seutu kuulu erityistukialueeseen, missä maakunnan liittokin pääsee mukaan varojen jakoon.

"Kun kolmen ministeriön yksiköt yhdistettiin, ne jäivät omien hallinnonalojensa yhteyteen: ei muodostettu tilivirastoa, joka olisi yhtenäistänyt niiden laskentatoimen", toteaa tarkastusneuvos Hannu Nieminen valtiontalouden tarkastusvirastosta.

"Ainakin muutama johtaja koki aikamoisena ongelmana sen, ettei heillä ollut johtamiseen kunnollista välinettä, joka tuottaisi heille tietoa, miten asiat pelaavat." Yhteinen tilinpito on ensi vuoden alusta tulossa työvoima- ja elinkeinokeskuksiin. Uudenmaan ja Etelä-Pohjanmaan keskukset ryhtyvät kokeilemaan uutta systeemiä ensi kesäkuussa.

"Meidän vastuumme rahoista korostuu eli itsenäisyys taloudenhoidossa jossain määrin vahvistuu", johtaja Raimo Harjunen toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää