Kotimaa

Sundqvistin puolustus: Ei ole rikollinen teko olla pankin pääjohtaja

Asianajajat arvostelevat syyttäjiä kovin sanoin Wayup-jutussa

Tilaajille

Entistä STS-pankin pääjohtajaa Ulf Sundqvistia ja hänen veljeään Björn Sundqvistia vastaan käytävässä rikosoikeudenkäynnissä pääsivät tiistaina vauhtiin puolustusasianajajat, jotka pitävät syytteitä törkeästä kavalluksesta ja avunannosta törkeään kavallukseen täysin tuulesta temmattuina.

"Jos kirjoittaisin tästä kirjan, sen nimi olisi Teko ja tahallisuus", aloitti Ulf Sundqvistin puolustusasianajaja Zacharias Sundström puheenvuoronsa.

Hänen mukaansa Ulf Sundqvistin toiminnasta käsiteltävässä rikosasiassa ei löydy kumpaakaan. "Ei voi olla rikollinen teko olla pankin pääjohtaja", Sundström sanoi.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappen mukaan Ulf Sundqvist STS-pankin pääjohtajana myötävaikutti marraskuussa 1990 siihen, että pankki myönsi 20 miljoonan valuuttaluoton Wayup Oy:lle lomarakentamista harjoittavan Lomametsä Oy:n osakekannan ostamiseen Sundqvisteilta sekä muiden lomakohteiden hankkimiseen. Lainan pantiksi 10 miljoonan arvosta annetut Lomametsän osakkeet osoittautuivat arvottomiksi ja luotto koitui pankin tappioksi.

Asianajaja Sundströmin mukaan Ulf Sundqvist ei millään tavoin osallistunut Wayupin luottohakemuksen käsittelyyn vaan päinvastoin jääväsi itsensä johtokunnan kokouksesta, jossa luotto myönnettiin.

"On olemassa oikea luotto. Ei ole yhtään väärennettyä asiakirjaa, ei yhtään asiakirjaa, jossa olisi Ulf Sundqvistin nimi." "Syyttäjä meni halpaan" Syyttäjän mukaan Sundqvistien on täytynyt ymmärtää, että vakuudeksi annetut osakkeet eivät olleet 10 miljoonan arvoisia. Sundströmin mukaan kyse oli odotusarvoista, ei sen hetkisestä arvosta.

"Luottoryhmä ei osannut tuolloin aavistaa, että talouden romahdus olisi käsillä jo seuraavana vuonna." Björn Sundqvistin asianajajan Tuomo Kunnaksen mukaan valtionsyyttäjä Jukka Rappe onkin mennyt halpaan luullessaan 10 miljoonan olevan kiinteä arvo.

Miten toimii

syyttäjänlaitos?

Kun valtionsyyttäjä aikoinaan päätti olla syyttämättä Ulf Sundqvistia valuuttatileillä kikkailusta, äityivät niin kansalaiset, kansanedustajat kuin oikeusoppineetkin ihmettelemään päätöstä. Valtakunnansyyttäjä pohti asiaa uudelleen ja päätti syyttää Ulf Sundqvistia myös velallisen epärehellisyydestä.

Tiistaina oli Sundqvistien asianajajien vuoro ihmetellä syyttäjälaitoksen toimintaa. Varsinkaan he eivät käsitä jutussa toisena syyttäjänä toimivaa kihlakunnansyyttäjä Matti Kampparia .

"Vain päivää sen jälkeen, kun kokenut kihlakunnansyyttäjä Kari Penttinen oli päättänyt olla aloittamatta esitutkintaa Sundqvistin jutussa, Kamppari aloittaa esitutkinnan. Puhuivatko he edes toisilleen?", Sundström ihmetteli.

Kamppari aloitti esitutkinnan ja kavallussyytteiden osalta syyteharkinta tehtiin valtakunnasyyttäjänvirastossa.

"Vähän ironisesti voisi todeta, että Kamppari oli vasta jättänyt poliisin virkansa ja noussut syyttäjän kenkiin", Sundström jatkoi.

Hän epäileekin, ettei valtakunnasta löydy toista henkilöä, joka olisi niin tarkkaan tutkittu kuin Ulf Sundqvist.

"Poliisi on tehnyt kotietsinnän ja hätyytellyt Sundqvistin toimeksiantajia. Valtion vakuusrahaston asiamies palkkasi kerran jopa yksityisetsivän tutkimaan Sundqvistin asioita." Oikeudenkäynti jatkuu torstaina, jolloin luultavasti aloitetaan Sundqvistien kuuleminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Helsingissä rytisi pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää