Kotimaa

Virkamiehet kiistelevät EU-rahojen hallinnoinnista

Alueministeri Korhonen vastustaa keskittämistä

Tilaajille

JYVÄSKYLÄ-Tuore alueministeri Martti Korhonen (vas) ei hyväksy EU-rahojen hallinnoinnin keskittämistä yhteen "superministeriöön", kuten Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma esitti torstaina Lappeenrannassa.

"Tuskin kellään (hallituksessa) on haluja rakentaa sellaista, ja epäilen sellaista kaikenkattavaa viisautta kokonaisuuden kannalta", Korhonen perusteli.

Koroman mielestä tulokset olisivat paremmin mitattavissa, jos yksi ministeriö saisi koordinointivastuun varojen käytöstä.

Työryhmä pohtii kenelle

jako-oikeus annetaan Vasta viikon ministerinä toiminut Korhonen totesi, että eri osapuolten intohimot alkavat nousta pintaan, mitä enemmän päätöksenteko lähestyy. "Mitään vallankumousta ei ole tulossa eikä suuria muutoksia", hän rauhoitti.

Sisäministeriön työryhmä valmistelee EU-rahojen hallinnointia tulevalle rakennerahastokaudelle 2000-2006. Sen määräaika päättyy toukokuun lopussa. Puheenjohtajana toimii ylijohtaja Paavo Pirttimäki .

Uudistuksen pisti liikkeelle EU:n huippukokous Berliinissä. Päämiehet päättivät hajauttaa päätöksentekoa keskushallinnosta alueelliselle tasolle.

Suomessa käytäntöä pyörittäväksi organisaatioksi valitaan joko ministeriövetoiset työvoima- ja elinkeinokeskukset tai kunnallisvaalien tuloksia heijastelevat maakuntien liitot.

Ministeri Korhonen sanoi, että työryhmässä on vielä useita vaihtoehtoja tarkastelussa ja lopullista mallia haetaan.

Oman kantansa Korhonen jätti sanomatta tarkasti.

"Nyt on asiaan perehtymisen, perusteiden tutkimisen ja erilaisten mielipiteiden kartoittamisen aika. Kokonaisuuden hallinta on äärimmäisen tärkeää, ja se pitää eri toimijat sisällään. Ketään osapuolta ei ole tarkoitus sulkea pois eikä ketään voi nostaa erityisasemaankaan." "Odotetaan työryhmän esitystä kaikessa rauhassa. Sen jälkeen pystytetään ministerityöryhmä mahdollisimman pian ja lopuksi katsotaan valtioneuvoston kanta", hän selitti.

Selvää on, ettei EU:n läheisyysperiaatetta voida ohittaa olkapäitä kohauttamalla.

Korhosen mukaan tässä vaiheessa jotkut voivat yrittää työntää maakuntien liittoja syrjään ja ministeriöiden virkamiesten napit voivat olla vastakkain.

Hänen oma tavoitteensa on hallitusohjelman mukainen: EU-hankkeiden hallinnointia aiotaan keventää.

"Järjestelmän pitää olla rakenteeltaan mahdollisimman yksinkertainen ja läpinäkyvä." TT:n toimitusjohtajan Koroman mielestä Suomessa ei ole osattu tehokkaasti hyödyntää EU:n rakennerahastoja. Osa rahoista uhkaa jäädä käyttämättä.

Koroma: Kähinän takia

asiakas unohdettu Koroman mukaan ministeriöt, viranomaiset ja etujärjestöt kilpailevat keskenään eikä yhteistyö suju. Kähinän lopputuloksena maahan on syntynyt sirpaloitunut, hidas ja byrokraattinen hallinto, jossa asiakas on unohdettu. Organisaatiot taistelevat enemmän vallasta kuin vaikutuksista.

Virkamieslähteistä kerrotaan, että useat ministeriöt haluaisivat vahvistaa työvoima- ja elinkeinokeskusten asemaa maakunnallisten liittojen kustannuksella.

TE-keskusten asemaa korostavat kauppa- ja teollisuusministeriö, työministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä valtiovarainministeriö. Alueiden poliittista tahtoa ilmaisevien liittojen kannalla on sisäministeriö. Epäselvää vielä on, miten EU-hankkeiden asiasisältö, maksuliikenne ja valvonta jaettaisiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää