Kotimaa

Liidosta haetaan jännitystä

Vappuna liidetään Kilpisjärvellä ja Pallaksella

Tilaajille

PALLASTUNTURI-Moottorittomien lentolajien suosio kasvaa jatkuvasti. Suosituimpia ovat varjo- ja riippuliito, joiden harrastajia on Suomessa jo 650.

"Ilmeisesti ihmiset hakevat jännitystä ja uutta ulottuvuutta elämäänsä. Liidon harrastajia olisi tulossa enemmän kuin ehditään kouluttaa", toiminnanohjaaja Riikka Vilkuna Suomen ilmailuliitosta kertoo.

Pallastunturilla liitää tänäkin vappuna kaksikymmentä varjo- ja riippuliitäjää. Kilpisjärvellä liihottaa puolestaan 15 riippuliitäjää, jotka käyttävät hyväksi 1029 metriä korkean Saanan pystyvirtauksia. He nousevat ilmaan Kilpisjärven jäältä moottorikelkan vetämänä. Pallaksella lentoonlähtöön riittää pyrähdys jyrkältä rinteeltä.

Pallaksen huipulta

viisi minuuttia kuruun Tamperelainen Juha Jokipakka valmistautuu liitämään Pallaksen huipulta alas. Selkään valjailla kiinnitetty, suurta laskuvarjoa muistuttava varjoliidin on levällään rinteessä Juhan takana. Ympärillä kimaltelevat valkoiset tunturinhuiput kuin sokeritopat, joista korkeimpana 806 metriä korkea Taivaskero.

Juha säntää juoksuun, ja hetkessä varjo pullistuu ja nostaa hänet rinteen yläpuolelle. Vain tuuli suhisee, kun hän kaartaa hitaasti kuin kotka satoja metrejä alempana sijaitsevaan Vatikuruun.

Heti perään ovat lähdössä Merja Hakala , Heikki Kari ja Toni Mäkelä , sillä rinteen vastainen tuuli antaa varjoliitimelle nostetta. Jos keli on tyven, liitäjät makoilevat tunturin huipulla odotellen sopivaa tuulta.

Liitäjien vakaa lento alas kuruun kesti noin viisi minuuttia.

Liito näyttää

helpommalta kuin on "Varjoliito näyttää helpolta, mutta yksin ei saa lähteä liitämään ilman koulutusta. Tunturilla saattaa tulla röykkyinenkin keli, jolloin pitää tietää oikeat temput, jotta ei tule myttynä alas", Riikka Vilkuna muistuttaa.

Ilmailuliiton hyväksymiä kursseja järjestävät riippu- ja varjoliitoseurat, joita on Suomessa 20. Viime vuonna uudet kerhot perustettiin Tampereelle ja Jämsään.

Alkeiskurssi maksaa noin 3000 markkaa.

"Riippuliito on aloittelijalle varjoliitoa vaikeampi laji, mutta riippuliitimellä voi lentää kovallakin tuulella. Varjoliidin on puolestaan helppo sulloa laskun jälkeen reppuun ja nousta hiihtohissillä takaisin tunturin huipulle", Vilkuna kertoo.

Riippuliidinkin tulee ajan myötä alas, mutta hyvällä säällä voi termiikkien eli nostovirtausten ansiosta pysyä tunteja ilmassa. Suomen ja Pohjoismaiden ennätys on kuusi tuntia kestänyt 224 kilometrin lento Rautavaaralta Pudasjärvelle.

Käytetty riippuliidin maksaa noin 10000 markkaa ja uuteen hupenee varusteineen puolet enemmän.

"Parikymmentä tuhatta markkaa maksoi varjoliidinkin", kaksi vuotta sitten liitimen ostanut Juha Jokipakka kertoo.

Mootorikelkka

hinaa ilmaan "Katselin kesällä Näsijärvellä, kun matkailijoita vedettiin moottoriveneeseen kiinnitetyllä vetovarjolla. Vetovarjo on kuitenkin koko lennon ajan hinauksessa, eikä valjaissa roikkuja pysty juurikaan vaikuttamaan lentosuuntaan tai korkeuteen. Kaverit kehottivatkin minua hankkimaan varjoliitimen, jolla voi lentää itsenäisesti", Jokipakka sanoo.

"Kävin kurssit Jämijärvellä ja nyt lennän ensi kertaa Pallaksella. Eikö olekin mahtavaa!" Talvisin liitäjät etsivät rinnetuulia. Etelä-Suomen suosituimmat lentopaikat ovat Porlammi Myrskylässä, Aurinkovuori Vääksyssä ja Vehoniemi Tampereella. Porlammi on ainoa paikka etelässä, jossa lentoon pääsee rinteestä juoksemalla. Muualla noustaan ilmaan moottorikelkan hinaamana, jolloin köyden pituus on 800-1200 metriä.

Kesäisin liitäjät hyödyntävät pienlentokenttiä, joilta ilmaan noustaan auton vetämänä. Suosituimpia kenttiä ovat Jämijärvi, Vesivehmaa ja Kauhajoki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää