Kotimaa

Anja Miller tekee USA:ssa Suomea tunnetuksi

Synnyinmaan lobbaaminen on ulkosuomalaisille elinikäistä vapaaehtoistyötä

Tilaajille

Vaikka San Fransiscossa lähes neljä vuosikymmentä asunut Anja Miller ei enää kaipaa lunta, hän haistaa yhä vuorille sataneen ensilumen.

Hän oli 26-vuotias muuttaessaan Helsingistä Yhdysvaltoihin. Puu-Vallilan Salmelan Anjasta oli tullut Anja Miller.

Vaikka lumenkaipuu on jäänyt, suomalaisuus ja Suomen kulttuuri ovat ikuisesti Millerin "sydämen asia". Hän muun muassa edustaa San Fransiscossa Finlandia Foundation -säätiötä, joka jakaa apurahoja kulttuurivaihdon tukemiseksi.

"Minulla ja Finlandia Foundationilla on missio: ei vain suomalaisen sosiaalisten ja kulttuuristen yhteyksien ylläpito, vaan myös outreach. Se ei ole helppoa, sillä erilaisten etnisten ryhmien tarjonta ja kilpailu on USA:ssa valtavaa", Miller kertoo.

Jäätyään eläkkeelle Miller onkin keskittynyt käännöstöiden ohella lähinnä hoitamaan ulkosuomalaisten asioita. Hän on kuitenkin ehtinyt tehdä Suomelle ilmaista matkailun edistämistyötä koko USA:ssa asumisaikansa.

"Projekti projektilta. Tämä on työtä, mitä ennen kaikkea ulkosuomalaiset naiset ovat tehneet koko aikuiselämänsä. Suuri osa ulkosuomalaisistahan on ulkomaille avioituneita naisia. Tätä heidän tekemäänsä vapaaehtoistyötä ei kaupallinen maailma ole toistaiseksi juuri ymmärtänyt ja tukenut." Miller muistuttaa useaan kertaan, että mitään ei saada aikaiseksi ilman yhteistyötä. Hän harmittelee, etteivät nuoremmat maahanmuuttajat ole vielä kovin innostuneita Suomi-työstä.

"Heillä ei ole käsitystä siitä, miten paljon työtä ja vapaaehtoisvoimia kulttuurityö vaatii. Me vain järjestimme siihen aikaa muilta töiltä. Nyt nuorten energia menee sopeutumiseen. Ja toisaalta täytyy sanoa, että raha on tärkeämpää nykyään, töitä tehdään kovempaa ja paineet ovat kovempia kuin ennen", Miller sanoo ja katsoo jatkuvasti suoraan silmiin.

Miller on muun muassa ollut mukana järjestämässä kiertueita erilaisille suomalaisille naisvoimistelu-, kansantanssi- ja -musiikkiryhmille. Hän harrastaa itse skandinaavista kansantanssia ja intoutuu puhumaan suomalaisesta kansanmusiikista silmät loistaen. Miller tuntee alan ja sen huiput paremmin kuin keskiverto suomalainen.

"Kansanmusiikki ei näy Suomessa ollenkaan. USA:n kansanmusiikkilistoilla suomalaiset ovat jopa irlantilaisten edellä, top! Suomessa on aivan fan-tas-ti-sia ryhmiä!" Monikansalaisuuden

kannattaja Miller on myös ulkosuomalaisparlamentin kansalaisuusvaliokunnan puheenjohtaja. Hän oli mukana, kun parlamentin puhemiehistö kokoontui Suomessa huhtikuun lopulla. Parlamentin päätavoitteena on saada kaksoiskansalaisuus sisällytettyä Suomen kansalaisuuslakiin. Puhemiehistö tapasi eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja sai Millerin mukaan myönteisen vastaanoton.

Millerkin menetti Suomen kansalaisuuden saatuaan Yhdysvaltojen passin 1964.

"Omatuntoni taisteli sitä vastaan, kun Yhdysvaltain kansalaisuusvalassa vannotaan, että luopuu uskollisuudesta vanhaa maataan kohtaan. Eihän sitä voi tehdä, se on aivan mahdoton vala! Asuinmaassaan joutuu kuitenkin elämään puolikansalaisen elämää, jos ei ole maan passia." Ennen kaikkea

ulkosuomalainen Parlamentin päätavoite on, ettei suomalainen joutuisi luopumaan kansalaisuudestaan saadessaan toisen maan passin.

"Minustakin on ikävää, että kun tulen ulkomaan passilla synnyinmaahani, minulta kysytään kuinka kauan aion olla Suomessa. Eniten kaksoiskansalaisuudesta olisi hyötyä nuorille, sillä Suomen passi on avain työmahdollisuuksiin koko EU:n alueella." Anja Miller nauraa suomalaisvaimojen kutsuvan itseään nimellä imported wives, "tuontivaimot". Hänkin muutti Yhdysvaltoihin miehen mukana.

"Tapasin Raymondin ollessani yliopistoaikana vaihto-oppilaana USA:ssa. Me mentiin naimisiin neljän vuoden kirjeenvaihdon jälkeen. Lähtöpäätös ei ollut sikäli vaikea, että tiesin mihin olen menossa." Vuosi kaupunkinsa

pormestarina Avioituessaan Anja Miller luopui paitsi kansalaisuudestaan myös urastaan. Hän oli juuri päässyt töihin Yleisradioon, jossa oli oppinut tv-toimittajan työn.

"USA:ssa naistoimittajia ei silloin ollut. Valintani oli kuitenkin täysin tietoinen - sydämen asia, joka on kestänyt nyt 39 vuotta. Enkä ole katunut päivääkään", Miller sanoo painavasti.

Työn ja uuden uran saanti ei kuitenkaan tuottanut tarmokkaalle suomalaisnaiselle vaikeuksia.

Englannin kieltä pääaineenaan Helsingin yliopistossa lukenut Miller on muun muassa opettanut englantia eri yliopistoissa ja oppilaitoksissa.

Erilaisten luottamustoimienkin lista on mittava. Hän on myös ollut San Fransiscon kyljessä istuvan asuinkaupunkinsa Brisbanen valtuustossa sekä vuoden kaupungin pormestarina.

Anja Miller on juurtunut Amerikkaan mutta pyytää vielä haastattelun viime hetkellä, että kertoisin hänen olevan mielestään ennen kaikkea ulkosuomalaisen: "Se on minulle tärkeää."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää