Kotimaa

SOK:n Jere Lahti vaatii avointa ja julkista vaalitukea

Arinan johto keskusteli pääjohtajan kanssa vaalikiemuroista

Tilaajille

SOK:n pääjohtaja Jere Lahti tapasi keskiviikkona Helsingissä oululaisen Osuuskauppa Arinan vaalitukensa kanssa ryvettyneen toimivan johdon ja luottamusmiesjohdon. Tapaamisen jälkeen Lahti arvioi, että "jatkossa ei saa syntyä edes mielikuvaa" vaalituen yhteyksistä esimerkiksi kaavoituskysymyksiin.

Lahti arvioi Arinan johdon kanssa käytyjen keskustelujen olleen "rakentavia ja hyödyllisiä", mutta ei halunnut mennä yksityiskohtiin, koska oli sopinut niin Arinan johdon kanssa. "Asia (vaalituki) oli vakava." Lahden mukaan jupakan laajentuminen oli lopetettava.

Suositus

tekeillä Jos jollakin S-ryhmän yksiköllä on esimerkiksi keskeneräisiä kaava-asioita, koko vaalituesta on Lahden mukaan pidättäydyttävä. Lahden mukaan esimerkiksi HOK on menetellyt näin.

Pääjohtaja Lahti valmistelee parhaillaan vaalitukea koskevaa "selkeää suositusta" koko ryhmälle. Hän esittelee johtopäätöksensä ryhmän hallitukselle 27. toukokuuta.

Suosituksen lähtökohta on avoimuus ja julkisuus. Lahden mukaan yksittäisen ehdokkaan saama tuki pitää kertoa kysyttäessä. Osaavia ja kokeneita ehdokkaita voidaan hänen mukaansa tukea edelleen, mutta tuen pitää olla "kohtuullista".

Lahden arvion mukaan osuuskauppaväen jakaman tuen pitäisi olla "läpinäkyvää".

"Onnettomien

sattumien summa" Pääjohtajan mukaan koko Arinan tapaus "oli onnettomien sattumien summa, joka lähti laajentumaan".

Arina vakuutti keskustelujen aikana, että kytkentöjä vaalirahoituksen ja kaavoituksen välillä ei ole ollut.

Tilaisuuden jälkeen jaetussa tiedotteessa todettiin, että "S-ryhmä ja osuuskaupat ovat osallistuneet ja osallistuvat yhteiskunnalliseen toimintaan muun muassa tukemalla kulttuuria, urheilua ja muuta yhteiskunnallista toimintaa".

"Sen sijaan minkäänlaisia kytkentöjä vaalirahoituksen osalta ei S-ryhmässä hyväksytä. Osuuskauppa Arinan johto vakuuttaa Arinan sitoutuvan toiminnassaan S-ryhmän edustamaan arvomaailmaan", tiedotteessa todettiin.

Arinan ympärillä on käyty keskustelua vaalituesta viikkokausia.

Arina tuki vaalien alla useiden kansanedustajaehdokkaiden kampanjointia. Kokonaistuki nousi yli 200000 markan. Julkisuudessa on epäilty tuen liittyneen Arinan erilaisiin kauppapaikkahankkeisiin. Arinan tapaus avasi laajan julkisen keskustelun vaalituesta.

HOK ei

jakanut tukea Helsinkiläisen osuuskauppa HOK:n hallinnossa joko vaalilla valitussa edustajistossa tai edustajiston valitsemassa hallintoneuvostossa olevat kansanedustajat eivät ilmoituksensa mukaan ole saaneet tukea yritykseltä.

Hallintoneuvoston jäsen Markku Markkula (kok) vastasi keskiviikkona, että "ei markkaakaan". Samoin hallintoneuvostoon kuuluva kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz puolestaan totesi, että "pyysin, mutta en saanut".

HOK:n edustajiston jäsen Eero Akaan-Penttilä (kok) sanoi, ettei ole saanut minkäänlaista tukea.

Myös edustajistoon kuuluva Pirjo-Riitta Antvuori (kok) ilmoitti, ettei ole saanut "tukea näissä eikä aiemmissa vaaleissa".

Ilmoituksensa mukaan tuetta ovat myös edustajistoon kuuluvat Seppo Kanerva (kok), Riitta Prusti (sd) ja Matti Vanhanen (kesk). Vanhanen oli yrittänyt myydä kaupalle kampanjamateriaaliaan, mutta tuloksetta.

Hiljattain 80 vuotta täyttänyt HOK eli Helsingin Osuuskauppa on suurin SOK:n omistavista 23 alueosuuskaupasta. HOK omistaa muun muassa suuren joukon keskeisiä helsinkiläisiä hotelleja ja ravintoloita.

Helsingissä vaikuttaa myös Tradeka-ryhmään kuuluva työväen perinteinen kauppaketju Elanto.

Tradeka ei tiettävästi rahoittanut vaalikampanjoita. Syy tähän on se, että yritys on velkasaneerauksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää