Kotimaa

Valtaan verkon voimin

Voisiko internet tehdä presidentin Yhdysvaltoihin?

Tilaajille

Internetistä demokraattisena vaikutus- ja tietokanavana elätellään jo hurjiakin visioita. Toistaiseksi verkon vaikutusmahdollisuudet ovat tulleet parhaiten esille paikallistason asioihin vaikutettaessa.

Internetin rooli yleisten vaalien vaikutuskanavana tai tietolähteenä on yhä avoin ja kiehtova kysymys. Suomen tämänvuotisissa eduskunta- ja eurovaaleissa verkko ei ollut vielä kovinkaan keskeisessä asemassa, mutta on todennäköistä, että vastaisuudessa sen merkitys kasvaa.

Yhdysvalloissa asia on jo toisin. Ainakin paikallistasolla eli osavaltioiden ja kuntien politiikassa netissä on jatkuvasti esillä kansalaisaloitteita ja kampanjoita, jotka eivät kenties saisi samanlaista tilaa perinteisistä tiedotusvälineistä. Suuressa maassa äänen saaminen kuuluviin voi vaatia enemmän kekseliäisyyttä kuin pienessä maassa.

Suomessa alkuvuodesta vierailleet amerikkalaisprofessorit Ted Becker ja Christa Slaton - jotka ovat itsekin olleet mukana verkkodemokratiakokeiluissa - esittivät hyvin rohkeita arvioita internetin merkityksestä demokratian kanavana.

Heidän mukaansa Minnesotan kuvernööriksi valittu painija Jesse "The Body" Ventura tuli valituksi siksi, että nuoret, joiden äänestysaktiivisuus on yleensä arvoitus, innostuivat ehdokkaasta ja ryhtyivät kampanjoimaan internetissä. Samaan aikaan perinteiset tiedotusvälineet olivat paljon kiinnostuneempia kahdesta muusta, poliittisesti painavammaksi koetusta ehdokkaasta.

Professorit katsoivat myös, että Yhdysvaltain vihreällä liikkeellä ei olisi ollut mahdollisuutta nykyisen kaltaiseen organisoitumiseen ennen internetin aikakautta.

Hurjin arvio Beckerin ja Slatonin visioissa kuuluu, että Yhdysvaltain presidentinvaaleissa voidaan internetin avulla nähdä kilpailukykyinen kolmas ehdokas jo vuonna 2000. Siihen, mihin miljardööri Ross Perot tarvitsi aikanaan Roope Ankan rahasäiliön, voi päästä myös onnistuneella verkkokampanjalla.

Pienessä Suomessa, jossa kevyetkin ehdokkaat voivat hankkia julkisuutta helposti, ei elätellä vielä näin suuria kuvitelmia.

Valtio-opin dosentti Sami Borg Tampereen yliopistosta suhtautuu epäillen arveluun, että netin vaikutus voisi painaa jo Yhdysvaltain ensi vuoden presidentinvaaleissa.

"Se on villin amerikkalaista optimismia. Internet ei sivuuta perinteistä mediaa", Borg sanoo.

Borgin mielestä verkon merkitys kasvaa Suomessa arkipäivän elämässä, mutta vaaleissa internet ei ole "kauhean merkittävä" tekijä. Verkossa näkyvät toistaiseksi vasta yksittäisten ehdokkaiden sivut ja isojen tiedotusvälineiden vaalikoneet.

Eurovaalien alla Borg pani kylläkin merkille, että nettiin panostavat erityisesti ne puolueet, joiden kannatuksesta suuri osa tulee nuorisolta. Vaalien lopullisten voittajien - kokoomuksen ja vihreiden - ehdokkaat olivat verkossa näkyvästi esillä.

"Itse puolueethan eivät vielä saaneet edes vaaliohjelmia hypertekstimuotoon." Muut tähän mennessä kokeillut nettidemokratiahankkeet eivät saa Borgilta kovin korkeaa arvosanaa. Joku keksii aina konstin, jolla äänestykseen voi kirjautua moneen otteeseen.

"Vaalikoneet"

tulleet jäädäkseen Suomessa toistaiseksi innovatiivisin kokeilu netin ja yleisten vaalien välillä ovat olleet niin sanotut vaalikoneet, joissa äänestäjät voivat vertailla näkemyksiään eri asiakysymyksistä ehdokkaiden valmiisiin vastauksiin.

Nuori helsinkiläinen yrittäjä Krista Paloheimo oli ystävineen tekemässä tällaista "konetta" jo varhain alkuvuodesta. "Vaalit.net"- hanke kuivui, kun ilmeni, että isot tiedotusvälineet Yleisradio ja Helsingin Sanomat olivat jo liikkeellä omien suunnitelmiensa kanssa. Alkuvuodesta Paloheimo ehti kuitenkin ottaa yhteen kongressisalissa presidentti Bill Clintonin entisen avustajan, professori Benjamin Barberin kanssa: Onko vaalikoneiden rakentaminen puhdasta populismia vai ei?

"Barberin mielestä tällainen mielipidevertailu tarkoittaa ajan mittaan, että viedään sitten kaikki asiat verkkoon kansanäänestykseen. Minusta asia ei ole näin: vaalimainonta on yleensä niin pintapuolista, että vain sen varassa en tiedä ehdokkaista oikeastaan yhtään mitään. Sain salista myös kannattavia puheenvuoroja, joiden mukaan tällainen testi on oikein hyvä tapa tutkia ehdokkaiden näkemyksiä." Idea

ulkomailta Vaaalikoneiden idean toi Suomeen Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmien internet-tuottaja Erkki Vihtonen . Hän keksi ajatuksen seurattuaan taannoin CNN-uutiskanavan tuottamaa kyselyä Yhdysvaltain presidenttiehdokkaista. Tämän kevään vaaleissa Ylen ja Helsingin Sanomien vaalikoneet olivat jo aktiivisessa käytössä.

Erkki Vihtosen mukaan Yleisradion sivuilla kävi eduskuntavaalien alla yli 180000 kokeilijaa testaamassa omia ajatuksiaan ehdokkaille esitettyä kysymyssarjaa vastaan. Vihtonen arvioi, että lähes seitsemänkymmentä prosenttia ehdokkaista saatiin mukaan kyselyyn.

Myös Helsingin Sanomain Verkkoliitteen vastaava palvelu saavutti kymmeniä tuhansia nettisurfaajia. Eräs saksalainen televisiokanava kävi paikan päälläkin ihastelemassa ideaa. Harri Siren Verkkoliitteestä arvioi, että internet-vaalikoneita ei ole toteutettu muualla Euroopassa kenties vielä missään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää