Kotimaa

Vuorovaikutusta vain nimeksi

Tilaajille

Digitaalinen televisio lupaa uusien kanavien lisäksi parempaa kuvaa, tekstitelevisiota ja sähköisen ohjelmaoppaan.

Niitä varten kuluttajien on ostettava ensin niin kutsuttu set-top-box , eli koodimuunnin. Se on pieni, musta laatikko, joka kääntää digitaalisen lähetyksen nykyisen television ymmärtämään muotoon.

Suomen digitaalinen televisioverkko tulee olemaan maanpäällinen eli ohjelmat lähetetään koteihin nykyisistä televisiomastoista. Kaupungeissa lähetykset onnistuvat myös kaapeliverkon kautta.

Vasta myöhemmin markkinoille tulee täysin digitaalisia televisioita, joissa mustaa laatikkoa ei tarvita. Kanavat on jaettu kolmeen neljän kanavan nippuun teknisistä syistä.

Yksi kanavanippu eli multipleksi voi siirtää ohjelmia bittivirtana 22 megabitin sekuntivauhtia.

Televisio-ohjelmat vaativat "siirtokaistaa" vaihtelevasti: eniten tarvitsevat ohjelmat, joissa on paljon liikettä tai nopeita leikkauksia. Näitä ovat esimerkiksi suorat urheilulähetykset, piirretyt, musiikkivideot ja elokuvat.

Sen sijaan keskusteluohjelmat vaativat vähemmän kaistaa ja siksi kanavaniput on jaettu yhden mediayhtiön hallitsemiin blokkeihin: Kun toisella kanavalla keskustellaan, toisella pelataan palloa, ja kaikki mahtuvat mukaan.

Lähetyksien "pakkaamistekniikka" kehittyy koko ajan ja jo lähivuosien aikana yhteen nippuun saattaa mahtua kuusi, kenties kahdeksankin kanavaa.

Järvinen: susi

jo syntyessään Digitaalista televisiota on mainostettu myös vuorovaikutteisuudella, vaikka siinä itsessään on sitä vain nimeksi.

Digitaalitelevisio on yksisuuntainen viestin eli televisiolähetys tulee samanlaisena alas massoille, eikä siihen voi katsoja vaikuttaa.

Vuorovaikutteisuudeksi on mainittu muun muassa se, että katsoja voi valita kuvakulman esimerkiksi formulakisoista. Tämä onnistuu kanavaa vaihtamalla, mutta vaatisi sitä, että lähetykseen käytettäisiin useampia kanavia. Nyt jaetuissa digitaaliverkoissa vapaata tilaa siihen tuskin jää.

"Internet-tyyppisillä palveluilla" tarkoitetaan sitä, kun lisälaitteeseen yhdistetään verkkoselain ja televisiota käytetään yksinkertaisena verkkopäätteenä.

Se ei kuitenkaan onnistu tv-verkon kautta, vaan ihan normaalisti tavallisen modeemin tai kaapelimodeemin yhteydellä.

Tämä kuitenkin onnistuu ilman digitaali-televisiota. Mitään uutta vuorovaikutteista mediaa ei digitaalitelevisio tuo tottuneille surfareille.

Televisiolähetyksiltä yli jäävää siirtokapasiteettia voidaan kuitenkin käyttää datan massajakeluun, esimerkiksi öisin voidaan lähettää lisälaitteen muistiin suosituimmat verkkosivut.

Tietokirjailija ja Saunalahden Serverin tutkija Petteri Järvinen sanoo, että digitaalinen televisio on teknisestä näkökulmasta vanhentunut jo syntyessään.

Järvisen mukaan äänen ja videon siirron kehitys on nyt niin nopeaa, että yritys luoda standardi seuraavia 30:tä vuotta varten on tuomittu epäonnistumaan. Hän epäilee, että ennemmin tv tulee nettiin kuin päin vastoin.

Järvinen muistuttaa, että kun lisälaitteeseen upotetaan www-selain ja modeemi, se on lähellä nykyistä Web TV-tekniikkaa.

Yleisradion suunnittelupäällikkö Esa Blomberg kiistää Järvisen kritiikin ja sanoo, etteivät internet ja digitaalitelevisio kilpaile jakelukanavina, vaan täydentävät toisiaan.

Videolähetykset internetissä vaatisivat jo huippunopeaa verkkoyhteyttä, joita on kallista rakentaa harvaanasutussa maassa joka kotiin, Blomberg muistuttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää