Kotimaa

Kansaa kannustetaan "pujopoliiseiksi"

Pujoja kitkemällä helpotusta allergikoille

Tilaajille

TURKU-"Nyt on oikea aika kitkeä pujot, juuri ennen kukintaa", neuvoo Turun apulaiskaupunginpuutarhuri Riitta Kivikko ja vetää kaksin käsin juurineen metrin mittaisen pujon bussipysäkin takaa. Pujojen kitkentä on osa allergia- ja astmaliiton valtakunnallista pujontorjuntaviikkoa. Kampanja alkaa ensi viikolla.

Teemaviikon päämääränä on parantaa allergikkojen elämänlaatua kitkemällä pujo pois pihoilta, bussipysäkeiltä sekä lasten leikkipaikkojen ja koulujen ympäristöistä.

Pujoallergikkoja

kymmenen prosenttia Kampanjalla halutaan myös luoda tavallisista ihmisistä "pujopoliiseja", jotka nyppivät pujoja lähiympäristössään joko talkoilla tai aina vain muutoin pujoja nähdessään.

Runsaat kymmenen prosenttia suomalaisista on allergisia pujolle, joka on tärkein loppukesän siitepölyallergiaa aiheuttava kasvi. Koivuallergikkojen osuus väestöstä on noin 30 prosenttia.

"Pujon hävittäminen käsin kitkemällä on ainoa todella tehokas tapa", neuvoo Kivikko.

Turussa on vuodesta 1987 lähtien niitetty ja kitketty säännöllisesti yleisten alueiden pujokasvustoja, mikä on vähentänyt pujon määrää kaupunkikuvassa.

"Pujo kuuluu mykerökukkaisten heimoon ja se on tuulipölytteinen. Se tuottaa kukkiessaan suuria määriä allergisoivaa siitepölyä", kertoo Turun yliopiston aerobiologian yksikön tutkija Auli Rantio-Lehtimäki .

Pujon siitepölyhuippu ajoittuu Etelä-Suomessa yleensä heinä-elokuun vaihteeseen. Kukinta-aika kestää noin kolme viikkoa. Pujo on tehokas lisääntyjä, sillä yksi kasviyksilö voi tuottaa puolikin miljoonaa siementä kesässä. Pujo lisääntyy myös haarovan juurakkonsa avulla.

Pujo ei lepää edes talvella, sillä se on niin sanottu talventörröttäjä ja osa siemenistä leviää vasta talvella, kun siemenet karisevat lumen pinnalle.

"Pujo vapauttaa siitepölynsä aamulla. Pujon siitepöly lähtee kuitenkin suhteellisen matalalta ja se leviää vain parinsadan metrin säteelle, joten kitkeminen lähiympäristössä on siksi mielekästä", sanoo Rantio-Lehtimäki.

"Jos jaksaa kitkeä pujoja lähiympäristöstään kolmen perättäisen vuoden ajan, ovat tulokset hyviä" lupaa Rantio-Lehtimäki. Pujon tärkeimmät kasvupaikat ovat kaupungeissa ja asutuskeskuksissa olevat kaatopaikat ja joutomaa-alueet. Pujo menestyy hyvin myös kadun- ja tienvierillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää