Kotimaa    |   Arkadianmäen untivikot kotikentällään 2

Kansanedustaja Matti Kangas tutustuu moderniin musiikkiin

Vasemmistoliitto kulkee hallituksen kyydissä niin kauan kuin ei mennä Natoon

Tilaajille

VIITASAARI-Helteisen päivän ilta kääntyy illan viileydeksi kun ensimmäisen kauden kansanedustaja Matti Kangas (vas) keskittyy kutsuvieraana kuuntelemaan modernin musiikin konserttia Viitasaaren kirkossa.

Metalliset iskuäänet ja matala pörinä ovat hänelle tuttuja jo edellisestä työpaikasta. Kangas työskenteli 35 vuotta Schaumannin tehtaalla konekorjaajana ja työsuojeluvaltuutettuna ennen valintaansa eduskuntaan.

Sinnikkyyttä edellyttävän konsertin tauolla Kangas tunnustaa, että "soittajat ovat varmaan taitavia omassa lajissaan, mutta kyllä se oman asiantuntijansa vaatisi että tästä ymmärtäisi".

Kansanedustajan kesätöihin kuuluu kuitenkin näyttäytyminen oman vaalipiirin kesätapahtumissa kesäteatterista tuulipuiston avajaisiin.

"Ei kiertäminen tietenkään pakollista ole, mutta kyllä se välttämätöntä on", Kangas tiivistää. Kunnanisät pyytävät varsinkin ensimmäisen kauden kansanedustajia tutustumaan kunnan johtoon kesätapahtuman varjolla, jotta vaikutuskanava Arkadianmäelle saadaan viilattua kuntoon siihen mennessä kun eduskunnassa aletaan jakaa rahaa.

Viitasaaren Musiikin aika -tapahtuman avajaiskonsertti on otsikoitu: "Mitä tapahtuu kirkossa?" Puuttumatta musiikkipuoleen voi todeta, että ainakin Keski-Suomen eliitti näyttäytyy siellä toisilleen. "Ei täällä taida montaa minua äänestänyttä olla", arvelee Kangas.

Hemilä turhauttaa

keskustaa SAK:n valtuustossa neljä vuotta, ja puu- ja erityisalojen liiton hallituksessa 12 vuotta istuneelle Kankaalle kävi eduskuntaan siirtyminen kohtalaisen kivuttomasti. Puheiden pidosta on tullut rauhallisesti painokkaita sanoja pudottelevalle Kankaalle rutiinia jo ay-uran aikana.

Valiokuntatyönsä Kangas aloitti puuteollisuustaustansa vuoksi maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Kokouksissa on pistänyt silmään ministeri Kalevi Hemilän (sit) vahva asema, joka turhauttaa varsinkin oppositioraiteella matkustavia keskustan kansanedustajia.

"Valiokunnassa Hemilä sanoo, että asia on näin eikä siinä ole vaihtoehtoja. Hemilän yli on vaikea kävellä, se tuntee ne asiat niin hyvin", Kangas myöntää.

Kangas vakuuttaa että maakunnan etu ohittaa kevyesti puoluerajat silloin kun asiat niin vaativat. Keski-Suomen kansanedustajista vetävät yhtä köyttä muut paitsi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen ja europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) eduskuntaääneksi epäilty nuori kansanedustaja Petri Neittaanmäki (kesk) .

"Jyväskylästä lentokoneeseen nousevat kansanedustajat menevät yleensä istumaan viereisille paikoille paitsi Pekkarinen ja Neittaanmäki, jotka pyrkivät istumaan eri päihin lentokonetta", Kangas kuvailee.

Kankaan mielestä vasemmistoliitto teki oikein mennessään uuteen hallitukseen.

"Vaikka olenkin hallituspuolueen jäsen, täytyy sanoa että kyllä edellisessä hallituksessa marjat poimi kokoomus, ja sama linja tuntuu jatkuvan budjettineuvotteluissa." "Niinistö nuotittaa asiat, ja muu hallitus niin kuin demarit ja vasemmistoliitto tinkivät Sauli Niinistön (kok) asettamista ehdoista. Sen pitäisi olla niin, että pääministeri sanoo miten asiat ovat, ja valtiovarainministeri toimii sen perusteella." Kankaan mielestä nykyhallituksen taustalla vaanii sinimultahallituksen peikko, joten nykyistä hallitusta kannattaa tukea niin pitkälle, kunnes etujen leikkaamisessa tai Natoon liittymisessä tulee peräseinä vastaan.

"Vasemmistoliitto ei kuitenkaan voi olla mukana hallituksessa, joka vie Suomen Naton jäseneksi, eikä sellaisessa, jossa eriarvoistuminen ja tuloerot edelleen kasvavat." Poliittinen keskustelu jatkuu Viitasaarella, mutta kirkkopihaan saapuu hiljaisuus kun konserttiin ilmeisen tyytyväiset kutsuvieraat siirtyvät kaupungintalolle nauttimaan boolia ja pikkusuolaisia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää