Kotimaa

EU-komission patistelu vain hidastaa Naturaa

Kanteet lisäävät paperisotaa ympäristöministeriössä

Tilaajille

Euroopan unionin komissio yrittää saada Suomen luonnonsuojeluun lisää vauhtia haastamalla Suomen EY-oikeuteen lintu- ja luontodirektiivien rikkomisesta.

Tulos on kuitenkin päinvastainen: Natura-verkoston toteuttaminen hidastuu, kun jo ennestään ylikuormitetut luonnonsuojeluvirkamiehet joutuvat hoitamaan vielä oikeusjutunkin vaatiman paperisodan.

Brysselistä ilmoitettiin viime viikolla, että Suomi saa kanteen, koska se ei ole nimennyt tarpeeksi alueita lintujensuojeluun.

Suomen Natura-ehdotukseen sisältyviä lukuisia lintualueita ei Brysselissä otettu huomioon, koska alueiden luettelo on vielä ehdollinen.

Suomi voi ilmoittaa täydellisen listaansa vasta, kun Naturasta tehdyistä 850 valituksesta viimeinen on käsitelty loppuun korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Vaikka Brysselistä kuinka hoputettaisiin, Suomessa on noudatettava täkäläistä oikeusjärjestystä.

Ympäristöministeriö odottaa saavansa lähiaikoina virallisen tiedon siitä, että myös luontodirektiivistä nostetaan kanne Suomea vastaan. Suurin osa Natura-alueista perustuu luontodirektiiviin. Kanteen valmistelu oli yli vuoden jäissä, mutta alustavien tietojen mukaan ei ole enää.

Vuotoksen linnut

yksi kanteen perustelu Ympäristöministeriön virkamiehet ovat puolen vuoden aikana urakoineet Heikkisen kuvauksen mukaan 25-senttisen kasan lausuntoja kotimaisia oikeusjuttuja varten.

"Vielä ei olla puolessavälissäkään", Heikkinen sanoo.

Komission kanta on myös, että Vuotoksen alueella sijaitsevien Kemihaaran soiden pitäisi olla mukana Naturassa.

Alueen puuttuminen mainitaan lintudirektiivikanteen yhtenä perusteluna. Ympäristöministeriössä ei vielä tiedetä, minkä lintulajien perusteella komissio vaatii Vuotoksen aluetta Natura-verkostoon.

Edellisen hallituksen ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr) antoi Vuotoksen kohdalla periksi saadakseen hikisiä neuvotteluja vaatineen Natura-paketin kasaan.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) teki komissiolle kantelun Vuotoksen tekoaltaan rakentamisaikeista 1995 vedoten lintu- ja luontodirektiiveihin. Heikkinen arvelee, että komissio nosti Vuotoksen alueen erikseen esiin juuri Hautalan kantelun takia. Vuotoksella pesii merkittäviä määriä joutsenia, jänkäsirriäisiä ja etenkin muuttohaukkoja.

Sakkoihin

vielä matkaa Ellei Suomi saa selitetyksi vakuuttavasti lintujen suojelun riittävyyttä ilman Vuotosta, hallitus joutuu ottamaan Vuotos-kiistan uudelleen käsittelyynsä.

Heikkinen arvelee, ettei selittäminen käy aivan helposti. "Siinä eivät auta muut kuin luonnontieteelliset argumentit." Jos EY-tuomioistuin katsoo Suomen rikkoneen lintudirektiiviä, Suomi saa vielä tilaisuuden tilanteen korjaamiseen.

Jos korjaaminen ei onnistu esimerkiksi valitusten oikeuskäsittelyn keskeneräisyyden takia, komissio voi nostaa uuden kanteen. Vasta uusittu oikeuskäsittely voi tuoda sakkoja.

Edessä myös listan

täydentäminen Aivan uusi Natura-päänsärky voi tulla vielä siitä, että suurella työllä kokoon saatua Natura-listaa joudutaan täydentämään. Erityinen tieteellinen komissio on tutkinut eri maiden Natura-ehdotusten kattavuutta. Suomellekin on esitetty lista lajeja ja luontotyyppejä, jotka eivät asiantuntijoiden mielestä ole riittävän hyvin mukana.

Täydennykset on tehtävä pitkän kaavan mukaan maanomistajien kuulemisesta hallituksen päätökseen ja valituksiin.

Laiha lohtu saadaan siitä, että Ruotsista puutteita havaittiin paljon enemmän kuin Suomesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää