Kotimaa

Niinistö: Budjetinavaus- puheet turhaa vemputtamista

Kokoomus ehkä valmis jarruttamaan asunnon ostoa kokonaan velaksi

Tilaajille

PORI-Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö ja kokoomuksen eduskuntaryhmä ovat suivaantuneet vasemmistopuolueiden eduskuntaryhmien kesäkokouslausuntoihin, joissa on vaadittu valtion ensi vuoden budjetin avaamista uudelleen. Erityisesti vasemmistoliiton ja Sdp:n tähtäimessä ovat eräiden terveydenhuollon maksujen korottaminen ja opiskelijoiden asumistuen leikkaaminen.

Hallitusyhteistyö

vaarassa Poriin kaksipäiväiseen kesäkokoukseen kokoontunut kokoomusväki muistutti puheenvuoroissaan hallituskumppaneitaan siitä, että hallituksessa on kannettava vastuuta myös ikävistä asioista.

Kokoomusryhmän ensimmäisenä päivänä käyttämistä noin 50 puheenvuorosta tiettävästi yhdessäkään ei puhuttu presidentinvaaleista.

Vasemmistoryhmien edustajat ovat arvostelleet erityisesti suunniteltuja terveydenhuollon palvelumaksujen korotuksia sekä opiskelijoiden asumistuen leikkaamista. Niinistön mielestä tällainen "kerta vielä päätöksen päälle -politiikka" voisi olla hallituksen kannalta vaarallista.

"Minusta ylipäätään tässä ja monessa muussa kysymyksessä olisi huomattavasti selväpiirteisempää, että sanottaisiin heti selvästi, mitä ajatellaan, jottei samasta asiasta tarvitsisi puolta vuotta murhetta kantaa." "Kun hallituksella on tällaisena aikana (EU-puheenjohtajakaudella) melkoista kiirettä, on aika lailla hölmöläisen hommaa puhua samoja asioita kerta toisensa jälkeen. Ei millään muulla yhteiskunnan lohkolla ole varaa tällä tavalla käyttää aikaa saman asian vemputteluun", Niinistö täräytti.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz ihmetteli vasemmistoryhmien toimintaa.

"Kyllä meidän ryhmän näkökulmasta on mahdoton tilanne, että kun budjettiriihestä on kuukausi kulunut ollaan tilanteessa, jossa kaikki vähän hankaliksi hallituksen budjettineuvotteluissa osoittautuneet kysymykset olisivat uudelleen neuvoteltavana eduskunnassa", hän sanoi.

Zyskowicz korosti, että hyvän talouskehityksen aikaansaaminen edellyttää tiukkuutta budjettipolitiikassa.

Vasemmistoliitto vaati kesäkokouksessaan veronkevennysten kohdentamista erityisesti pienituloisiin. Tämäkin kannanotto sai Niinistön tarttumaan hallitusohjelmaan. Hän siteerasi kohtaa, jossa todetaan, että ansiotulojen veronkevennykset kohdennetaan samantasoisesti eri tuloluokkiin, mutta siten että kokonaisratkaisu on erityisesti pientuloisia työntekoon kannustava.

Korkovähennys

halutaan säilyttää Niinistö totesi maanantaina, että yleinen puuttuminen asuntolainojen korkovähennysoikeuteen ei ole mahdollista. Hän on kuitenkin valmis harkitsemaan toimia, joilla pyrittäisiin jarruttamaan asunnon ostamista kokonaan velkarahalla. Tällaisia keinoja voisivat olla esimerkiksi korkoedun leikkaaminen tai valtion takauksen menettäminen.

Kuntataloudessa kokoomusryhmän yhteinen sävel oli Zyskowiczin mukaan se, että kuntien pitäisi omin toimin pyrkiä tervehdyttämään talouttaan, eikä harkinnanvaraisten tukien varassa eläminen voi pitkällä tähtäyksellä olla terve tilanne.

Hän korosti, että esimerkiksi paljon puhutussa sairaaloiden hoitopäivämaksujen korotuksessa on itse asiassa kysymys inflaatiotarkistuksesta.

"Se ei ole edes täysimääräinen tarkistus. Nämä maksuthan ovat olleet markkamääräisesti samalla tasolla vuodesta 1993", hän korosti.

Niinistö huomautti, että valtiovarainministeriön ehdotus oli kuntien kannalta 460 miljoonaa markkaa edullisempi, kuin budjettiriihessä hyväksytty malli.

"Tietysti valtiovarainministerin kannalta kieltäytyminen lähes puolesta miljardista markasta ei tule kysymykseen, joten minä kyllä kannatan tätä niin sanottua Korhosen pakettia", Niinistö sanoi.

Hän ei itse aio aloittaa uudestaan alue- ja kuntaministeri Martti Korhosen (vas) ehdottamaa keskustelua siitä, voitaisiinko osa kirkon yhteisövero-osuudesta ohjata kunnille.

"Nyt kun riihestä on kulunut kuukausi, on kai sitten sopiva aika unohtaa, mitä siellä on päätetty. Jos jollain on halua kirkon kanssa keskustella, ja jos kirkko on valmis enemmästä luopumaan kuin mistä nyt on kysymys, niin en minä poikkiteloin käy. Budjettiriihessä tämänsuuntaista vakavaa ehdotusta ei tullut esiin", Niinistö totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää