Kotimaa

Rikostoverin ilmianto ei lievennä omaa tuomiota

Tilaajille

Rikollisen ei kannata paljastaa rikoskumppaneidensa puuhia poliisin esitutkinnassa, ainakaan jos rikoskuvioista kielimisellä toivoisi oman tuomionsa alentuvan.

Suomalaisessa oikeuskäytännössä on katsottu, että rikoskumppaneiden ja -kuvioiden paljastaminen ei riitä oman tuomion alentamisperusteeksi.

Yksimielisyyttä aiheesta ei kuitenkaan ole edes korkeimmassa oikeudessa (KKO). Oikeusneuvos Mikko Tulokkaan mielestä laki sallisi jo nyt rangaistuksen lieventämisen myös rikoskumppanien tekojen paljastamisesta. Lain tulkinnan laventamiseen olisi hänen mielestään tarvetta eritoten liigarikollisuuden torjunnassa. "Kaikkein varmimmin päästäisiin tulokseen säätämällä asiasta laki. Se tehostaisi rikosten selvittämistä." Sen sijaan oman rikoksen aktiivinen selvittely esitutkinnassa voidaan katsoa rangaistusta lieventäväksi.

Poliisi kritisoi nykymallia kovin sanoin. Ongelmaksi koetaan varsinkin se, että yhteiskunnalla ei tällä hetkellä ole tarjota suojaa tai rangaistuksen lievennystä henkilölle, joka auttaa viranomaisia paljastamalla rikollisryhmien jäseniä ja toimintaa. Tästä seuraa, että epäilty joutuu harkitsemaan pitkään, mitä sanoo. Erityisesti tämä näkyy kovan, järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa.

Kolme pelkääjän

itsemurhaa vuodessa Poliisin esitutkintaa vaikeuttaa, että tunnustajalle ei koidu mitään hyötyä rikoskuvioiden paljastamisesta. Päinvastoin paljastajan - tai ammattipiireissä vasikan - osa ei ole kadehdittava. Piina ei lopu tuomion julistamiseen.

Poliisille aiheutuu käytännön ongelmia muun muassa siitä, miten estää rikoskumppaneiden uhkailut ja vahingoittamiset tunnustajan perheenjäseniä tai tuhot omaisuutta kohtaan. Nykyisin rikosjuttujen käsittely jatkuu usein hovioikeudessa, jolloin prosessista ja suojeluntarpeesta voi tulla jopa vuosien mittainen.

Pelkästään Helsingin huumerikosyksikön tietoon on tullut vuoden sisällä jo kolme huumekuvioihin sekaantuneen ja poliisin kanssa yhteistyöhön lähteneen tunnustajan itsemurhatapausta, joiden taustalla on lopulta kestämättömäksi käynyt uhkailu.

Joissakin tapauksissa muun muassa poliisin ja vankiloiden yhteistyöllä eli käytännössä sijoittamisella toiseen tai rauhallisempaan vankilaan tunnustajalle on saatu jonkinlainen suoja. Tällaiset tilapäisjärjestelyt eivät kuitenkaan auta loputtomiin, niinpä poliisi toivoo tehokkaampia keinoja.

Yhdysvalloissa rikoskumppanin puuhien paljastamisella voidaan käydä suoranaisesti kauppaa oman rangaistuksen lieventämistä vastaan. Joissakin Euroopan maissa epäilty voidaan tietyissä tapauksissa jättää syyttämättä "palkkioksi" paljastamisesta.

KKO:n ennakkopäätös

tiukka tunnustajalle Suomessa tylystä linjasta kertoo muun muassa Tienhaaran huume- ja kostoliigan puuhista kertoneen entisen jäsenen tapaus.

Liigan johtajan läheisenä kätyrinä toiminut alle 30-vuotias mies kertoi esitutkinnan aikana poliisille muun muassa liigan kostotoimista. Hovioikeus ei tätä palkinnut, vaan korotti viime syksynä miehen vankeusrangaistuksen puolella vuodella kahdeksaan, päätekijä sai yksitoista vuotta. Hovioikeus vielä totesi päätöksessään, että miehen kertomukset olivat olleet uskottavia ja luotettavia.

Korkein oikeus (KKO) antoi puolestaan viime vuoden lopulla ennakkopäätöksen, jonka mukaan rangaistus ei lievene rikostoverin ilmiannosta. Siinä 800 amfetamiinigramman kanssa satamassa kiinni jäänyt virolaisnainen ei saanut lievennystä omaan vankeusrangaistukseensa, vaikka hän auttoi poliisia saamaan kiinni virolaisen rikoskumppaninsa.

Nainen vetosi rikoslain kohtaan, jonka mukaan rangaistusta voidaan lieventää, jos tekijä on oma-aloitteisesti pyrkinyt edistämään rikoksensa selvittämistä.

KKO:n mielestä kohta ei sovellu toisen teoista kertomiseen. Päätös tosin ei ollut yksimielinen, viidestä jäsenestä kaksi olisi alentanut rangaistusta juuri naisen vetoamilla perusteilla. Rangaistus oli kaksi vuotta vankeutta. Eri mieltä olivat vähemmistöön jääneet oikeusneuvokset Erkki-Juhani Taipale ja Mikko Tulokas, jotka olisivat tuomiota alentaneet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää