Kotimaa

Sairaanhoidon maksukattoon aukko

Sairaalahoidon omavastuu olisi 70 markkaa päivältä

Tilaajille

Budjettineuvotteluissa sovittu sairaanhoidon maksukatto vuotaa jo ennen kuin sitä on edes saatu valmiiksi. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan esitystä, jonka mukaan 3500 markan sairaanhoitomaksujen jälkeen kaikki hoito ei olisikaan maksutonta, vaan sairaalavuoteesta perittäisiin 70 markan omavastuuosuus vuorokaudelta. Täysi hoitopäivämaksu sairaalassa on 135 markkaa vuorokaudelta.

Sairaala- ja muista sairaanhoitomaksuista päätetään hallituksessa asetuksen muutoksella. Eduskunta käsittelee budjettia parhaillaan laajemmin lähetekeskustelussa.

Etenkin Kuntaliitto vastustaa lyhytaikaisen sairaalahoidon säätämistä kokonaan maksuttomaksi senkään jälkeen, kun potilaalle on jo kertynyt 3500 markkaa sairaanhoitomaksuja 12 kuukauden aikana. Vapautus maksuista kokonaan maksaisi kunnille 500-600 miljoonaa markkaa. Nyt suunnitellun omavastuun säilyttäminen merkitsisi kunnille noin 200 miljoonan markan tulojen vähennystä nykyiseen verrattuna.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan koko maksukattohanketta kannattaisi vielä tarkastella hyvin kriittisesti. "Nykyisen valmistelun pohjalta maksukatto tuo varmasti yllätyksiä, joihin ei ole osattu varautua. Hieman huolellisempi valmistelu ajan kanssa säästäisi varmasti monelta yllätykseltä. Hallitusohjelmassa maksukaton piti tulla voimaan 2002." Suurin Kuntaliiton huolenaiheista on se, että paljon sairastavien ihmisten laitoshoidon muuttuminen maksuttomaksi ohjaisi potilaita entistä enemmän laitoksiin.

"Omaisten halukkuus ottaa vanhus laitoksesta kotihoitoon saattaisi vähetä ja laitoshoidon kustannukset yhteiskunnalle kasvaisivat merkittävästi. Jos maksupolitiikka ohjaa hoitokäytäntöjä reippaasti taaksepäin, kestää niiden muuttaminen takaisin nykyiselleen hurjan kauan", Kietäväinen sanoo.

Vanhusten omaisia askarruttaa se, pääsevätkö paljon sairastavat vanhukset enää nykyiseen tapaan lyhytaikaiseen "intervallihoitoon" laitoksiin lainkaan, kun 3500 markan maksukatto on tullut täyteen.

"Kyllä tässä on tullut ilmi, että näkemys ihmisluonnosta on aika raaka", sanoo sosiaaliministeriössä uudistusta valmisteleva hallitussihteeri Pekka Järvinen .

Peruspalveluista vastaavan ministeri Eva Biaudetn mielestä 70 markan omavastuuosuus on hieman korkea, ja kertymiä lasketaan vielä ministeriössä, Kuntaliitossa ja Stakesissa. Ministerin mukaan suunniteltu maksukatto on kuitenkin paljon sairastaville edullisempi kuin nykyinen systeemi. Perheen lasten sairaanhoitokulut on tarkoitus laskea jomman kumman vanhemman maksukattokertymään mukaan.

Maksut kerätään

asiakaskortille Sairaala- terveyskeskus-, poliklinikka- ja muiden lyhytaikaisen terveydenhuollon maksut aiotaan ensi vuoden alusta kerätä jonkinlaiselle pahvikortille, josta seurataan, milloin 3500 markan raja saavutetaan. Korttiin merkitään oikeastaan ne maksut, jotka asiakkaalle on määrätty maksettavaksi, sillä laitokset eivät nykyisin juurikaan käsittele käteistä rahaa.

Pankkikortin tyyppinen elektroninen kortti olisi teknisesti mahdollinen toinen keino, mutta aikaa on liian vähän järjestelmän levittämiseen jokaiselle terveyskeskuksen sivuvastaanotolle ja muihin hoitopisteisiin. Kortit ja niiden lataukseen tarvittavat laitteet maksaisivat myös melkoisesti.

Katon alle hyväksytään kaikki julkisen avoterveydenhuollon maksut lukuun ottamatta hammashoitoa ja kotisairaanhoitoa. Myös päihdehuollon katkaisuhoito laitoksissa kuuluu maksukaton alle samoin kuin lyhytaikainen psykiatrinen hoito ja muu lyhytaikainen laitoshoito esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskusten vuodeosastoilla tai vanhainkodeissa.

Maksuja kerätään korttiin 12 kuukauden ajalta. Jos ensimmäinen terveydenhuollon käynti on syyskuun 15. päivänä, katkeaa laskenta-aika seuraavan vuoden syyskuun 14. päivänä. Näin syyspuolella sairastuneet eivät joudu huonompaan asemaan kuin kevättalvella hoitoon tulleet.

Kun korttiin on kertynyt 3500 markan edestä summia ja leimoja, se käydään vaihtamassa omassa terveyskeskuksessa vapaakorttiin. Vapaakorttilaiselle hoidot ovat maksuttomia vuodepaikan 70 markan päivähintaa lukuun ottamatta.

Hallitussihteeri Järvisen mukaan korttien käsittelyyn tarvitaan välttämättä myös työvoimaa. Ministeriössä on laskettu, että työvoimakuluihin riittää 10 miljoonaa markkaa vuodessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää