Kotimaa

Lohen kassikasvatus vaikeuttaa neuvotteluja rajajokien kalastuksesta

Suomi vaatii Norjaa poistamaan kasvattamon Tenovuonosta

Tilaajille

UTSJOKI-Suomi vaatii edelleen, että Norja lopettaa Tenovuonossa olevan lohen kassikasvattamon. Kasvattamoa pidetään uhkana Tenojoen luonnonlohikantojen säilymiselle.

Suomen ja Norjan rajajokien kalastussopimuksien uudistamista koskevissa neuvotteluissa kasvattamon kohtalo on suurin ratkaisematon kysymys, ja siitä sorvattaneen sopimukseen vain pyöreä yleisluontoinen artikla.

Sopimusneuvottelujen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, ulkoasiainministeriön kansainvälisen oikeuden linjanjohtaja Esko Kiuru ei silti katso, että Suomi olisi joutunut antamaan periksi kiistassa kassikasvattamon poistamisesta.

Suomen ja Norjan neuvotteluvaltuuskunnat kuulivat keskiviikkona Utsjoella paikallisia näkemyksiä sopimuksiin liittyvän Tenojoen kalastussäännön uudistamisesta. Torstaina valtuuskuntien on määrä järjestää samanlainen tilaisuus Norjan puolella Nejdenissä.

Norjassa eri

näkemyksiä Kiuru arvioi, että Tenovuonon kassikasvattamon kohtalo ratkaistaan Norjassa tämän vuoden aikana ja että kalastussopimuksia koskevilla neuvotteluilla on oma vaikutuksensa siihen, mitä Norja asiassa päättää.

Norjan neuvotteluvaltuuskunnan puheenjohtaja, maan ympäristöministeriön edustaja Steinar Hermansen vakuutti, että Norja haluaa torjua kaikki Tenon loheen kohdistuvat uhat, kuten kalataudit ja lohenpoikasia tappavan gyrodactylus salaris -loisen leviämisen. Hermansenin mukaan yksittäisiä ongelmia ei kuitenkaan voida kirjata kalastussopimukseen erikseen.

Norjan ympäristöministeriö haluaisi poistaa kaikki kalankasvattamot Pohjois-Norjasta. Maan vaikutusvaltainen kalastusministeriö on sen sijaan vaatinut kassikasvatuksen moninkertaistamista. Kasvatettu norjalainen lohi on yksi maan tärkeistä vientituotteista.

Saamelaiset vaativat

erioikeutta kalastukseen Tenojoen kalastussäännön uudistaminen nosti Utsjoella jälleen kiivaita tuntoja.

Saamelaiskäräjien näkemyksen esitellyt varatuomari Aimo Guttorm ilmoitti käräjien vaativan, että saamelaisille on ryhmänä annettava kalastusoikeus Tenolla riippumatta siitä, missä he asuvat.

Tällä hetkellä kalastusoikeus Tenolla perustuu Utsjoen pysyvien asukkaiden manttaalioikeuksiin.

Saamelaiset katsovat Guttormin mukaan, että kalastus on poronhoitoon verrattava perinteinen alkuperäiskansan elinkeino, jota on kyettävä harjoittamaan koko saamelaisten kotiseutualueella. Jos kalastusta halutaan lohen suojelemiseksi rajoittaa Tenojoella, rajoitukset on kohdistettava muualta tulevien eli matkailijoiden kalastukseen, Guttorm sanoi.

Kiuru ihmetteli saamelaiskäräjien kannanottoa, koska kalastussopimuksien neuvotteluvaltuuskunnassa on myös käräjien edustaja.

Kalastussopimus on tarkoitus saada Suomen eduskunnan käsittelyyn ensi vuoden alkupuolella ja voimaan vuoden 2001 alusta lähtien.

Norjassa sopimuksen hyväksyy maan hallitus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää