Kotimaa    |   MUOTILIITE

"Nainen tarvitsee neljä turkkia: yhden arkeen, toisen juhlaan, kolmannen omaksi ilokseen ja neljännen lähimmäistensä harmiksi."

Turkisoppia luonnollisesti

Tilaajille

Turkiseläimiä kasvatetaan turkistarhoissa. Suomessa on noin 1800 turkistarhaa ja ne tuottavat noin kaksi miljoonaa minkin- ja kaksi miljoonaa ketunnahkaa.

Enimmillään Suomessa on ollut 6000 tarhaa, jotka tuottivat noin neljä miljoonaa minkin ja 3,5 miljoonaa ketunnahkaa.

Tarhaus on keskittynyt Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle.

Tiesittekö että: Kelsi on Elias Lönnrotin sanakirjan mukaan kalvo ja myös päällisetön turkki (pels utan öfvertåg).

Trasseli on puuvillan kehruussa syntyvä haaskiolanka, jota käytetään koneiden puhdistuksessa ja kiillotuksessa.

Kettutrasseli on kettuturkiksesta valmistettu trasselimainen nauha.

Peitinkarva on pitkä ja jäykkä karva, joka suojaa turkkia. Pohjavilla kasvaa peitinkarvoja tiheämmässä ja toimii lämpöeristeenä.

Leikattu turkis on pohjavilla, josta pitkät ja jäykät peitinkarvat on leikattu.

Nypitystä turkiksesta peitinkarvat on poistettu nyppimällä, mikä nykyään tapahtuu koneellisesti.

Tarhaturkiksia ovat: CHINCHILLA, Etelä-Amerikan Andien jyrsijä on luonnonvaraisena varsin harvinainen, mutta elää tarhattuna eri puolilla maailmaa. Sen turkis on ainutlaatuisen kevyt ja pehmeä.

HOPEAKETTU on luonnossa elävän punaketun värimuunnos. Hopeaketun tarhaus alkoi Kanadassa 1890-luvulla, ja Suomeen ensimmäiset hopeaketut tulivat 1916.

SINIKETTU on luonnonvaraisen naalin siniharmaa värimuoto. Sitä on tarhattu Suomessa 1920-luvulta lähtien.

HILLERI kuuluu näätäeläimiin, ja se on tunnettu kotieläimenä jo 400 e.Kr. Silloin sitä käytettiin kanien ja rottien metsästyksessä. Suomalaisiin turkistarhoihin se tuli 1970-luvulla.

MINKKI on myös näätien sukua ja kaupallisesti tärkein turkiseläin. Sen lukuisista värityypeistä on 12 kaupallisesti merkittävää. Minkki on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa tarhaus alkoi 1880-luvulla, Suomeen se tuli 1930-luvulla.

Pitkään naisten turkkiin tarvittavien nahkojen määrä vaihtelee mallin ja koon mukaan, mutta keskimäärin siihen menee 50 naarasminkin nahkaa.

NUTRIA eli rämemajava on Etelä-Amerikan subtrooppisten ja lauhkeiden osien jyrsijä. Se elää luonnonvaraisena monissa Euroopan maissa. Tarhoissa siitä on kehitetty erilaisia värimuunnoksia.

SOOPELI on silkinpehmeä näätäeläin. Sen reviiri ulottuu Uralilta Beringinmerelle, mutta sitä myös tarhataan. Sitä arvokkaampi mitä hopeanhohtoisempi turkis on.

SUPIKOIRA eli suomensupi on Aasiasta levinnyt aina Lappia myöten. Sen tarhaus aloitettiin 1970-luvulla.

Laidunturkiksia ovat tavallinen lammas sekä rasvahäntälampaisiin kuuluva karakullammas.

Karakul-lampaan kauppanimikkeet vaihtelevat lampaan tuotantoalueen ja iän mukaan: astrakhan, breitschwanz, bukhara, persiaani ja swakara.

Muita lammasturkiksia tulee mm. Espanjasta, Italiasta, Australiasta ja Kiinasta.

Varsinkin erilaisten kelsiturkisten raaka-aineita saadaan mm. Islannista ja Espanjasta.

Vasikka, jota käytettiin sodan vuosina ja 1970-luvulla, on tekemässä paluuta, samoin poni.

Riistaturkiksia on koko joukko niitäkin.

HYLJE on vesien eväjalkainen nisäkäs, jonka lihaa käytetään ihmisten je eläinten ravinnoksi ja nahasta valmistetaan turkkeja, jalkineita ja laukkuja.

MAJAVA on Euroopan jyrsijöistä suurin, sopeutunut vesielämään ja "erikoistunut metsätöihin". Sen sukujuuret ovat Kanadassa ja Venäjällä.

NÄÄTÄ on levinnyt Australiaa lukuun ottamatta kaikkiin maanosiin. Sävyttämällä siitä saadaan niin soopelinnäköistä, että vain asiantuntija erottaa sen aidosta. Taannoin suomalaiset yrittivätkin markkinoida näätää suomensoopelina.

ORAVA, jonka turkis oli entisaikojen "raha". Käytetään ensisijaisesti turkisvuorina.

PIISAMI on suurin Suomessa elävä myyräeläin. Se on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, ja Eurooppaan se tuotiin tämän vuosisadan alussa.

SUSI on pitkäkarvainen ja kankea turkis. Suomessa sudenpyynti on luvanvaraista, ja näin ollen turkikset tulevat ensisijaisesti Venäjältä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää