Kotimaa

Putkialan liikemiehet maksoivat pimeät palkat kuittikaupoilla

Turussa kuusi syytteessä 16 miljoonan markan pimityksistä

Tilaajille

TURKU-Kuutta putkiasennusalalla toiminutta liikemiestä syytettiin tiistaina Turun käräjäoikeudessa 16 miljoonan markan perättömistä kuittikaupoista.

Pääsyytetyt maksoivat kuittikaupoilla kierrätetyillä rahoilla asennusfirmansa työntekijöiden pimeät palkat. He perustelivat esitutkinnassa toimintaa sillä, että työvoiman tarve oli kova ja siksi asennusmiehille alettiin maksaa pimeitä palkkoja heidän saamiseksi ylipäätään töihin.

Turkulaisen putkiasennusyrityksen hallituksen puheenjohtajaa ja toimitusjohtajaa syytettiin törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista. Yhdeksää kuittifirmaa eli kauttalaskutusyhtiötä pyörittäneet kolme miestä saivat syytteet avunannosta törkeään veropetokseen ja kirjanpitorikokseen. Ahkerimmin kuitteja tehtailleelle ei syytteitä voitu vielä lukea, koska poliisi ei ole tavoittanut häntä Espanjasta.

Asennusliike maksoi kauttalaskutusyhtiöille muodollisesti aliurakointitöistä, vaikka käytännössä yhtiön omat työntekijät hoitivat teollisuuslaitoksille tehdyt työt. Kauttalaskutusyhtiöillä ei edes ollut omia työntekijöitä.

Asennusliike maksoi syytteiden mukaan vuosina 1995-1997 kauttalaskutusyhtiölle olemattomista alihankintatöistä yhteensä lähes 16 miljoonaa markkaa.

Tekaistut alihankintalaskut liitettiin kuluiksi asennusliikkeen kirjanpitoon rahojen todellisen käyttötarkoituksen salaamiseksi. Näillä rahoillaan asennusliike maksoi työntekijöilleen pimeästi palkkaa. Samalla jätettiin ennakonpidätykset toimittamatta ja työnantajan sosiaaliturvamaksut sekä kaikki verot, yli viisi miljoonaa markkaa, maksamatta.

Laaja kuittitehtailu

vääristi jo kilpailua Kauttalaskutusyhtiöiden tileiltä rahat nostettiin välittömästi käteisenä. Kuittikaupassa avustaneet kuorivat niistä pois oman 10-15 prosentin osuutensa ja kotimaan laskutuksessa myös arvonlisävero-osuuden. Loput liike käytti pimeisiin palkkoihin.

Syyttäjä katsoikin, että näin laaja toiminta vääristi jo alalla kilpailutilannetta. Turkulaisyritys teki isoissa teollisuuslaitoksissa putkistotöitä ympäri Pohjoismaita. Yhtiöllä oli virallisesti palkkalistoillaan 20-30 työntekijää ja saman verran pimeitä asentajia.

Asennusliikkeen hallituksen puheenjohtajan mukaan syynä laskujen kierrätykseen oli työntekijöiden vaatimus palkkojen maksamisesta pimeänä sekä kova kilpailu asennusurakoiden saamisesta. Siinä tilanteessa yhtiössä päätettiin turvautua kauttalaskutusyhtiöiden edustajien apuun.

Yhtiöllä oli sinikantisissa vihkoissa tiedot kullekin työntekijälle maksetuista pimeistä palkoista sekä myös tiedot siitä, kuinka paljon tekaistujen laskujen kirjoittajille oli maksettu. Liikkeen kirjanpitoon liitettiin 80 tosiasioita vastaamatonta laskua eri kuittiyhtiöiden nimissä. Kuittiyhtiötä pyörittäneet liikemiehet rahastivat 2,7 miljoonaa markkaa tekaistuista aliurakkalaskuistaan.

Asennusliikkeen hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja salasivat myös veroilmoituksissaan peiteltynä osingonjakona yrityksestään itselleen nostamiaan rahoja yhteensä 1,6 miljoonaa markkaa. Tältä osin heitä syytettiin törkeistä veropetoksista. Käräjäoikeus antaa päätöksen kahden viikon kuluttua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää