Kotimaa

Väitös: EU muovaa myös kansallista koulutuspolitiikkaa

Koulutuksen sisämarkkinoita ei tuputeta väkipakolla

Tilaajille

Koulutuksen sisämarkkinoita ei tuputeta Euroopan unionissa väkipakolla, vaan ne syntyvät ikään kuin itsestään, kun jäsenmaat "oman etunsa nimissä" yhdenmukaistavat koulutusjärjestelmiensä peruspiirteitä.

Turun yliopistossa perjantaina väittelevä Aaro Ollikainen on tutkinut EU:n vaikutuksia koulutukseen ja kansalliseen koulutuspolitiikkaan. Hän ihmettelee, ettei Suomessa tahdota tunnustaa sitä tosiasiaa, että vaikutusta on.

Virallisen kaavan mukaanhan EU kunnioittaa jäsenmaidensa koulutusjärjestelmien kirjoa: koulutusta koskeva päätöksenteko on kansallinen asia. Vain tiettyjen lähinnä terveydenhuoltoalan tutkintojen tunnustamisesta on olemassa omat direktiivinsä.

Käytännössä EU:n koulutusohjelmien ruokkima henkilövaihto on vaatinut esimerkiksi kansallista lisärahoitusta ja kansainvälistymisen hallintorakenteiden pystyttämistä oppilaitoksiin ja valtionhallintoon.

Ollikainen itsekin työskentelee parhaillaan suunnittelijana Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksessa CIMO:ssa. Hän arvioi esimerkiksi Sokrates- ja Leonardo-ohjelmien vaikuttavuutta.

Suomi mallioppilas

koulutusohjelmissa Vaikka koulutusohjelmiin käytetään vain noin prosentin verran EU:n budjetista eikä osallistujiakaan mahdu niihin kuin kuutisen prosenttia alueen opiskelijoista, on niillä Ollikaisen mukaan merkitystä: "Kyllä esimerkiksi Sokrates-vaihdon noin 100000 opiskelijaa ovat jo näkyvä virta." Suomi on ollut mallioppilas myös EU:n koulutusyhteistyössä. Väestöön ja opiskelijamääriin suhteutettuna Suomi on ollut kaikkein aktiivisin jäsenmaa.

"Eurohuuman" vallassa

koulutusohjelmiin Jo Efta-maana Suomi meni täysillä "eurohuuman" vallassa mukaan koulutusohjelmiin.

Ollikaisen mukaan missään muussa maassa ei ohjelmiin ole tarjolla omaa kansallista rahoitusosuutta.

Myös kokemukset ovat olleet myönteisiä: "Keskustelussa jäsenyyksistä koulutuksellinen vaihto oli ilmeisesti ainoa EU:n toiminta-alue, johon kaikki poliittiset piirit suhtautuivat myönteisesti." Tosin alkuvaiheissa esimerkiksi opiskelijajärjestö SYL piti koulutusohjelmia epätasa-arvoa lisäävinä, mutta sittemmin liitosta sukeutui Ollikaisen mukaan vaihdon puolestapuhuja.

Yhä vieläkin EU:ssa esiintyy jonkin verran epäilyjä, että ohjelmiin osallistuisivat lähinnä vain rikkaitten perheen vesat, mutta selvitysten mukaan ne ovatkin varsin tasa-arvoisia.

Suomessa myös opetushallinto on rohkaissut voimakkaasti oppilaitoksia kansainvälistymiseen; se on ollut jopa rahanjaon peruste. Opetusministeriö asetti jo 1980-luvun lopulla tavoitteen, jonka mukaan vuosittain 5000:n perustutkintoa suorittavan yliopisto-opiskelijan tulisi osallistua vaihtoon.

Tiivistyvän yhteistyön ja liikkuvuuden katsotaan tarvitsevan ainakin karkeaa yhteismitallisuutta myös koulutusjärjestelmiltä.

Esimerkiksi koulutusrakenteiden uudistuksiin yhdentyminen on vaikuttanut Suomessa niin, että kolmivuotisia alempia tutkintoja on palautettu osalle aloista ja yliopiston rinnalle on luotu ammattikorkeakoulu.

Yhteisiä aineksia

opetussisältöihin Eurooppalaiset koulutuksen kehittämisprojektit myös synnyttävät yhteisiä aineksia opetussisältöihin.

Sorbonnen ja Bolognan julistukset tutkintorakenteiden yhdenmukaistamisesta ovat taas kiihdyttäneet keskustelua EU:n koulutuspolitiikasta, vaikka unioni ei niiden takana ollutkaan vaan yksittäiset maat.

Ollikainen on pannut merkille, että suhtautuminen EU:n koulutuspoliittiseen toimivaltaan riippuu paljon asioiden esittämistavasta.

Esimerkiksi tarkoituksellista koulutuksen harmonisointia on pidetty perin tuomittavana, vapaaehtoista yhteensovittamista taas tärkeänä liikkuvuutta ja kilpailukykyä edistävänä tavoitteena.

"Jos standardisointi on ollut kirosana, samankaltaistuminen on hyväksytty", Ollikainen huomauttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää