Kotimaa

Sukulehtiä syntyy talkoovoimin

Suuret ikäluokat innostuneet juuristaan

Tilaajille

"Suurissa ikäluokissa on tainnut herätä syväkin sukukaipuu, sillä sukujuhlavillityksen lisäksi Suomessa julkaistaan nykyisin ennätyksellisen paljon sukulehtiä. Seuraan lähetetään vuosittain keskimäärin satakunta sukulehteä. Todellinen lukumäärä lienee paljon suurempi", sanoo toimitussihteeri Heikki Manninen Sukuseurojen keskusliitosta.

Sukuseurojen Sukuviesti -lehden toimitussihteeri Manninen on ollut kolme kertaa valitsemassa vuoden sukulehteä, joten hän on joutunut samalla selaamaan läpi tuhansia eri sukulehtien numeroita.

Manninen pitää sukulehtien nousua ajan ilmiönä. Taustalla kummittelee muun muassa suurten ikäluokkien kiinnostus juuristaan, mikä on viime vuosina ilmennyt ennätyksellisenä sukujuhlien ja sukukokousten viettona.

Manninen viittaa filosofian tohtori Sanna Kaisa Spoofin lanseeraamaan käsitteeseen nostalginen katse. Kun ensimmäisiä sukuseuroja perustettiin maahan 1920-1930-luvuilla, niitä olivat perustamassa Helsingin herrat, jotka loivat nostalgisen katseen syntymäseuduilleen.

"40 vuoden ikä on se raja, jolloin ihminen alkaa kiinnostua menneisyydestään. Suuret ikäluokat ovat joutuneet muuttamaan pois juuriltaan. Nyt sitten keskiluokkaistuneet suuret ikäluokat ovat luoneet samanlaisen nostalgisen katseen. Uusia sukuseuroja ja sukulehtiä syntyy kymmenittäin vuodessa", Manninen huomauttaa.

Kansalaisia kiinnostaa aiempaa enemmän oman suvun historia, perheen ja suvun juuret. Missään muualla maailmassa ei Mannisen mukaan ole yhtä laajaa sukuseuraharrastusta kuin Suomessa. Varsinais-Suomessa on kuulemma muotia perustaa jopa pikkuserkusyhdistyksiä.

Kansatieteilijät seuraavat kiinnostuneina uutta etnisyyden innostusta, mikä ilmenee pitäjähistoriikkien ja kyläkirjojen kirjoittamisena. Karjalaiset tekevät Mannisen mukaan jopa koulupiirihistorioita, vaikka ovat joutuneet muuttamaan pois koulupiireistään.

"Joukko unkarilaisia ihmetteli kovasti, miksi suomalaisten pitää perustaa seura, jotta he voivat seurustella sukulaistensa kanssa." Suomessa toimii aktiivisesti noin tuhat sukua, joista rekisteröityjä yhdistyksiä on 650. Innokkaimmat sukuharrastajat löytyvät nykyisin Savosta.

Sukulehdet vaihtelevat vaatimattomalla tekniikalla tehdyistä monisteista ammattilaisten sorvaamiin edustaviin aikakauslehtiin. Manninen lukee sukulehdiksi niitillä niitatut monisteetkin. Tärkein peruste on se, että sukulehti on todella tehty lehden eikä jäsenkirjeen näköiseksi.

Mänttärien Niinipuussa

jopa mainoksia Postitukea maksetaan neljästi vuodessa ilmestyville lehdille eli posti kuljettaa ne perille lehtitaksalla.

"Suurin osa sukulehdistä, yleensä monisteista, on liikuttavalla uurastuksella, talkoovoimin puurrettuja lehtiä, joissa on mitä mielenkiintoisimpia juttuja suvun entisten ja nykyisten ihmisten elämänkohtaloista." Kaikilla sukulehdillä on Mannisen mukaan oma merkittävä roolinsa suvun jäsenten yhteydenpitäjänä sukujuhlien välisenä aikana. Sukulehti on usein myös sukunsa näköinen. Sukulehdillä on usein mainioita nimiä, vaikkapa kankaanpääläisen Torpon sukuseuran Kustaan Julkaisu .

Sukulehtien aatelia edustavat Mannisen mukaan esimerkiksi viime vuonna palkittu Mänttärin suvun Niinipuu , mikä onnistuneen ilmoitushankinnan takia tuottaa kuulemma jopa voittoa. Mänttärien sukulehti on kerran vuodessa ilmestyvä ammattimaisesti toimitettu yli 10000 painoksen aikakauslehti. Lukijoitakin on mahtavat 34000.

Sukulehtien aateliin Manninen lukee vielä palkitut Hinkkasten sukuseuran Hinkkaset ja Jänttien sukuseuran Laurentius -lehden. Kolme, neljä kertaa vuodessa ilmestyvät lehdet ovat kuvitettuja ja ammattitaitoisesti taitettuja. Lehtien sisältö on Mannisen mielestä kaiken lisäksi ihmisläheistä, ei mitään sankaritaruilua.

Sukulehtien erityisenä ansiona Manninen pitää nykypäivän ilmiöiden ja pienoiselämäkertojen tallentamista lehteen. Sukukirjoista voi lukea suvun jäsenten mennyttä elämää, historiaa, sukulehdistä nykymenoa.

Sukulehti syntyy Mannisen mukaan yleensä siinä vaiheessa, kun sukuseura on jo perustettu ja sukukirja saatu kansiin. Uusi ilmiö sukulehtien rinnalla on sukuvaakunat, sukuviirit tai merkit. Sukuvaakunoita on taiteiltu jopa kantaisän puumerkistä, jos sellainen on jostain löydetty.

"Suomihan on maailmankuulu heraldiikassa. Kaikilla kunnilla on omat vaakunansa. Heraldisen seuran vaakunarekisteriin hyväksytään vain moitteettomasti tehdyt vaakunat." Sukulehden ja sukuvaakunan jälkeen sukuintoilijat ovat Mannisen mukaan joukolla väsäämässä omia kotisivujaan internetiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää