Kotimaa

Ylikoulutus huolettaa työnantajia

Teollisuuden mielestä korkeakouluihin ängetään liikaa väkeä - duunareista pulaa

Tilaajille

Työnantajat pelkäävät duunareiden loppuvan Suomesta. Huoli saattaa vaikuttaa omituiselta, kun maassa on laskutavasta riippuen edelleen 200000-300000 työtöntä. Työnantajat katsovat kuitenkin jo viiden vuoden päähän ja kauemmaksikin.

"Suuret ikäluokat siirtyvät lähivuosina joukolla eläkkeelle. Tilalle tarvitaan ammattiväkeä. Kuitenkin opetusministeriö suunnittelee paisuttavansa korkeakouluja", koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Kari Purhonen Teollisuuden ja työnantajain keskusliitosta (TT) sanoo.

TT:n hampaissa on opetusministeriön Koulutus ja tutkimus 1999-2004 -ehdotus. Siihen on kirjattu aie taata ammattikorkeakoulu- tai yliopistopaikka 70 prosentille ikäluokasta. Tavoite on TT:n mielestä ylimitoitettu. Samalle kannalle ovat omissa lausunnoissaan asettuneet myös muun muassa Palvelutyönantajat (PT) ja opetushallitus.

Suuret ikäluokat

lähtevät eläkkeelle Opetushallituksessa työmarkkinoilta on laskettu poistuvan yli 800000 henkeä vuosina 1995-2010. Virta on voimakkain jakson lopulla, jolloin suuret ikäluokat alkavat jäädä eläkkeelle.

"Lähtijöitä on lähivuosina varsinkin käytännön töistä. Korkeakoulutusta edellyttävissä ammateissa on nuorempaa väkeä, ja eläkkeelle siirtyminen vähäisempää", opetusneuvos Matti Kimari opetushallituksen koulutuksen ennakointipalveluista kertoo.

Toisen asteen ammatillista peruskoulutusta ei Kimarin mukaan saisi lähivuosina supistaa. Lisää tarvitaan metalli- ja rakennusmiehiä, kuljettajia ja siivoajia.

Samaa todistavat työnantajaliittojen omat selvityksetkin: autonkuljettajien aloituspaikat pitäisi ammattikouluissa tuplata 700:sta 1400:aan, kone- ja metalliteollisuuden 3000:sta 6000:een ja rakentamisen 1800:sta 3000-4000:een.

"Nykyisetkin on vaikea täyttää. Ensisijaisia hakijoita oli vain 1400. Lama vei työt, opiskelupaikat ja opiskeluhalut", asiamies Jouko Viitala Rakennusteollisuuden keskusliitosta murehtii.

Työnantajien ja opetushallituksen kritiikki perustuu bensaa tuleen -ajatteluun. Nuoret seuraavat "hoksnokkaansa" - niin kuin SAK:n työvoima- ja koulutuspoliittinen sihteeri Jari-Pekka Jyrkänne asian ilmaisee - ja hakeutuvat uusille, dynaamisille aloille kuten tietotekniikkaan.

Korkeakouluopinnoista on silloin keskimääräistä enemmän hyötyä, ja korkeakoulupaikoista vastaavasti luontaista kysyntää. Työnantajat ja opetushallitus kuitenkin ihmettelevät, onko kysyntään syytä vastata tarjontaa lisäämällä - kaikille kun tuskin riittää pomon, piällysmiehen tai edes asiantuntijan paikkaa.

"Meidän jäsenyrityksemme edellyttävät lähivuosina korkeakoulututkintoa vain joka neljänneltä uudelta työntekijältä. Ammattikoulutusta vaaditaan joka toiselta, ja joka neljännelle riittää peruskoulu tai lukio", johtaja Markku Koponen PT:stä valottaa järjestön tuoreen kyselyn tuloksia. Naapurissa TT:ssä suhde on puolet korkeakoulutettuja, puolet ammattiväkeä.

Päässälaskelmia

maahanmuuttajista Nuorten hoksnokka ja toisaalta työvoiman nykyinen ikärakenne uhkaavat lähivuosina johtaa kahtiajakoon. Professori Juhani Ilmarinen Työterveyslaitokselta pelkää nuorten hakeutuvan yksipuolisesti keskushermostoa rasittaviin töihin, samalla kun vanheneva, raihnastuva työväki hoitaa, huoltaa, hitsaa ja ajaa.

Vanhojen eläköidyttyä ollaankin sitten uusien valintojen edessä. TT:n Purhonen sanoo jo laskeskelleensa päässä, paljonko maahanmuuttajia tarvittaisiin tekemään haitek-Suomen ruumiilliset työt.

"Rehellinen mies. Näen tässä pyrkimyksen yleisen koulutustason nostoon. Katsotaan, että työelämä muuttuu niin, että käsillä tekemisen osuus vähenee. Ei internetissä kuitenkaan vielä vaihdeta vaippoja", opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala arvioi.

SAK:n Jyrkänne on duunaripulan uhasta toista mieltä kuin Purhonen. Hänen mukaansa työntekijät hakevat paikkansa "mielikuvitusrikkaammin kuin mitä koulutuspolitiikan suunnittelijat osaavat kuvitella".

"Suomen koulutusjärjestelmän hyviä puolia on tietty työmarkkinasuhdanteista riippumaton pitkäjänteisyys. Siihen on kuulunut koulutusasteen vähittäinen nosto. Jatkokoulutusväylät on syytä pitää auki", hän sanoo.

PT:n Koponen myöntää työntekijöiden hakevan paikkansa. Liika oppi ei silti ole hyväksi.

"Jos on lukenut maisteriksi, niin viihtyykö autonkuljettajana? Työntekijät saattavat turhautua, mikä johtaa irtisanoutumisiin ja lyhytaikaisiin työsuhteisiin. Ylikoulutus ei ole pitkän päälle sen paremmin yrityksen kuin työntekijänkään etu", hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää