Kotimaa

Suomi ei lähde kokeilemaan arvonlisäveron alennusta

EU-kokeilusta luopuminen yllätti virkamiehet ja ministerit Talonmiehen palkkaaminen tehdään silti halvemmaksi

Tilaajille

Suomi ei lähde EU:n kokeiluun, jossa joidenkin palveluyrittäjien arvonlisäveroa alennetaan. Asia oli esillä hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa tiistaina.

Monelle läsnäolleelle jäi käsitys, että hallitus palaa asiaan vielä perjantaina. Pääministeri Paavo Lipponen (sd) kuitenkin tulkitsi asian niin, että päätöstä kokeiluun menosta ei kyetty tekemään eli kokeiluun ei osallistuta. Ratkaisu sopi hyvin valtiovarainministeri Sauli Niinistölle (kok), joka on ollut Suomen osallistumista vastaan.

Suomen piti ilmoittaa kannastaan EU:lle perjantaina. Esimerkiksi asiaa valmistelleet virkamiehet olivat vielä iltapäivällä siinä uskossa, että ministerit pohtivat asiaa vielä viime tingassa perjantaina.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla Anttila ehti jo kutsua muut hallituspuolueiden ryhmänjohtajat päätöstä pohjustavaan neuvonpitoon torstaiksi. Kahdelta iltapäivällä Lipposen johtama valtioneuvoston kanslia kuitenkin ilmoitti ministerivaliokunnan päättäneen, että Suomi ei osallistu kokeiluun.

Muista EU-maista mukaan ovat menossa ilmeisesti vain Ranska ja Hollanti, mahdollisesti myös Belgia. Kolmevuotisessa kokeilussa alennettaisiin tiettyjen palveluyrittäjien, esimerkiksi partureiden, kampaajien ja polkupyöränkorjaajien maksamaa arvonlisäveroa. EU:n valtiovarainministerit päättivät kokeilusta lokakuussa.

Valtiovarainministeriö epäili vahvasti, että kokeilu ei onnistu eli työpaikkoja ei synny odotetusti tai ainakin niistä tulee kalliita. Erään laskelman mukaan yhden työpaikan saaminen vuodeksi maksaisi valtiolle 300000 markkaa vuodessa. Yrittäjäystävällisyys ja työllistäminen kiehtoi poliitikkoja aluksi kovasti, mutta saadut selvitykset herättivät epäilyn idean toimivuudesta.

Ministerivaliokunnassa olikin mietitty vaihtoehtoisia keinoja keventää pienyrittäjien verotusta ja parantaa niiden työllistämismahdollisuuksia, mutta niistä ei saatu päätettyä.

Ympäristöministeri Satu Hassi (vihr) on jo ilmoittanut Lipposelle, että ratkaisu ei riitä vihreille. "Näyttää pääministeri tulkinneen, että ministerivaliokunta päätti torjua kokeilun", Hassi pohti iltapäivällä. Hän myönsi kokouksen olleen sekavan.

Hassin mukaan vihreät edellyttävät, että asiaan palataan vielä perjantaina tai päätetään muista arvonlisäverotukseen liittyvistä toimista, jotka tukisivat työvaltaisia palveluyrityksiä.

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus toivoi, että hallitus palaa arvonlisäveroasiaan myöhemmin. Yrittäjät ovat ajaneet niin sanottua perusvähennysmallia, jossa kaikki pienyrittäjät saisivat asteittain alenevan vähennyksen veroonsa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen piti kokeilun hylkäämistä käsittämättömänä.

Talonmiehiä

toivotaan lisää Talonmiesasialle ministerivaliokunta sen sijaan lämpeni. Se puolsi esitystä, jolla taloyhtiöille annetaan helpotusta talonmiehen palkkaamiseen. Nyt taloyhtiöt joutuvat maksamaan arvonlisäveroa, jos talonmiehen palkka työnantajamaksuineen on yli 120000 markkaa vuodessa.

Verotuksen alaraja nousee niin, että "asuntoyhtiöillä on mahdollisuus palkata arvonlisäverotta yksi kokopäivätoiminen talonmies". Laskelmien mukaan talonmieskulut voisivat olla korkeintaan 160000 markkaa.

Esityksen taustalla on toivomus saada kerrostaloihin takaisin omat talonmiehet. Heidän läsnäolonsa oletetaan lievittävän lasten huolia, vähentävän rikollisuutta ja sosiaalisia ongelmia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää