Kotimaa

Hämeenlinna tinkimällä tasapainoon

Kotipalvelujen ostoon tulossa seteli

Tilaajille

HÄMEENLINNA-"No nyt Hämeenlinnan talous on niin kuin pitääkin. Taulukkoon voi merkitä nyt tasapainossa eikä heikko niin kuin se pari vuotta on ollut", kaupunginkamreeri Ismo Uusitalo riemastuu.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Veikko Syyrakki on juuri saanut kerrotuksi, kuinka vuosikatetta osoittava pylväs kipuaa yli 52 miljoonan markan.

"Tämä on laman jälkeen ensimmäinen budjetti, jossa on jo vähän ituja siihen, että tulevaisuuteen voi panostaa", Syyrakki sanoo.

Näyttönä siitä taidemuseo saa 0,2 miljoonaa markkaa ja teatterille ja musiikkiopistollekin on luvassa murusia.

Tasapainossa oleva esitys saatiin tinkimällä. Sairaalamenot saatiin täsmäämään neuvotteluilla ja investointeja on pienennetty.

Hämeenlinnan talous sukelsi 1997 parikymmentä miljoonaa miinukselle, mutta palveluista ei tingitty eikä väkeä sanottu irti. Pahalta näyttänyt tilanne oli vain tilapäinen notkahdus.

Ensi vuodelle toiveikkaasti laadittu budjetti lähtee siitä, että verotulot lisääntyvät 4-5 prosentin vauhtia. Se on suunnilleen tämän vuoden tasoa.

Kaupunki on kasvanut niin, että 46000 asukkaan raja on juuri ylitetty. Syyrakin mukaan lisäys koostuu pääasiassa opiskelijoista.

Työttömyysprosentti on edelleen 14,8 prosenttia.

Lainaraha

tuottamaan Rakentamiseen aiotaan kuitenkin panna rahaa kolmannes tämänvuotista vähemmän. Kaupunki on juuri maksanut 3,5 miljoonaa markkaa meluvalleista ja lasikatteisesta rautatien alikulkutunnelista. Lainaa kaupunki ottaa vain kahdeksan miljoonaa markkaa.

Hämeen ammattikorkeakoulua aiotaan uudistaa 13,5 miljoonalla. Vuonna 1975 rakennetun uimahallin 8 miljoonan markan laajennus on syytä aloittaa, jotta valtion raha ei jää saamatta.

Koulujen ja päiväkotien rakentaminen on jo selkeä sijoitus tulevaisuuteen.

"Uudesta päiväkodista huolimatta Hämeenlinna-lisä pysyy", apulaiskaupunginjohtaja Tapani Hellsten sanoo. Tiukkaehtoista Hämeenlinna-lisää maksetaan nyt noin 180 lapsesta.

Hämeenlinnaan on luvassa myös kotipalvelujen ostoon tarkoitettu ostoseteli. Sen markkamäärää ei ole päätetty, mutta kaupunginhallitus esittää joulukuussa kokoontuvalle valtuustolle, että budjettiin varattaisiin sitä varten 0,3 miljoonaa markkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää