Kotimaa

Tulitteet aiheuttivat silmävammoja pääasiassa sivullisille

Hyksin poliklinikalla kävi 12 potilasta

Tilaajille

Kun Helsinki heräili aamulla yhdeksän aikaan, Hyksin silmäklinikalla oli kaksi potilasta. Heistä toinen poti pahoinvointia ja oli janoinen. Hoitohenkilökunta annosteli vettä säästeliäästi, koska juominen olisi lisännyt pahoinvointia.

Toisen potilaan silmässä oli sisäinen verenpurkautuma. Nenässä oli myös murtumia. Nuori mies ohjattiin odottamaan jatkohoitoa.

Varttitunnin kuluttua odotustilasta kuului tasainen hengitys. Hoitoon hakeutunut mies nukkui.

Helsingin juhlinnoissa kukaan ei menettänyt näköään, mutta kolmen potilaan vammat ovat vakavia.

Hyksin silmätautien klinikalle kävi uudenvuoden yönä 12 potilasta, jotka olivat saaneet silmävammoja raketeista, muista räjähteistä tai pahoinpitelyn seurauksena. Potilaista suurin osa oli aikuisia.

Silmäklinikan hallinnollinen ylilääkäri Tero Kivelä otaksuu, että rakettien ammuskelijat olivat lukeneet käyttöohjeet tarkkaan.

"Ilotulitteita myytiin tänä vuonna huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta vammautumisten määrä ei lisääntynyt. Valistus on mennyt myös siten perille, että suojalasit käyvät kaupaksi. Asun itse Tapiolassa, ja siellä suojalasit loppuivat ennen uudenvuodenaattoa", Kivelä sanoi.

Vuodenvaihteessa silmävammoja saaneet olivat lähinnä katselijoita ja sivullisia, jotka eivät itse ampuneet raketteja. Vaikein silmävamma oli 42-vuotiaalla naisella, joka sai naapuripihalta raketin silmäänsä kymmenen metrin etäisyydeltä.

Viime vuosina suurin osa lasten ilotulitevammoista on aiheutunut "papateista" ja "mehiläisistä", joita saa myydä 12-vuotta täyttäneille. Tänä vuonna kumpikin aiheutti silmän puhkeamisen Tampereella ja Jyväskylässä.

"Lapset eivät osaa arvioida heikkotehoisten ilotulitteiden vaarallisuutta. Vanhemmat eivät voi valvoa, onko heidän lapsilleen niitä myyty. Näiden tuotteiden myynnin ikärajan korottaminen olisi tarpeen", Tero Kivelä esittää.

Tampereellakin

uskottiin valistukseen Tampereenkin yliopistollisessa sairaalassa (Tays) epäiltiin, että valistus on mennyt aiempaa paremmin perille, mikä näkyy uudenvuoden paukutteluvammojen määrässä. Niitä on vähemmän kuin etukäteen pelättiin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on ilotulitteista syntyneitä vammoja raportoitu kolme: kaksi Taysissä ja yksi vähäinen Valkeakoskelta. Taysin potilaista toisella oli silmä- ja toisella käsivamma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää