Kotimaa    |   PRESIDENTINVAALIT 2000

Kristilliset lupautuivat Esko Ahon taakse

Tilaajille

Esko Ahon vaalivalvojaisissa Helsingin Lasipalatsissa parhaaksi puheeksi huudettiin kristillisen liiton puheenjohtajan Bjarne Kalliksen puhe, jossa hän lupasi toisella vaalikierroksella puolueensa tuen Aholle.

"Päätimme, että asetumme sen ei-sosialistisen ehdokkaan taakse, joka saa eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella. Annamme Eskolle kaiken tuen", Kallis lupasi ja sai raikuvat suosionosoitukset.

Myös Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos ilmoittautui Ahon joukkoihin.

Toiseksi jäänyt Aho otettiin kannattajiensa joukossa vastaan kuin voittaja. Alkuillan vaisu ja hillitty juhla vaihtui rytmikkäisiin Esko-huutoihin ja äänekkäisiin taputuksiin, kun Aho saapui Kirsti-vaimoineen Lasipalatsiin puoli yhdentoista aikaan illalla.

Kukituksesta ja selkään taputtelusta selvittyään Aho kiipesi lavalle kiittelemään kannattajiaan ja valamaan taistelutahtoa toiselle kierrokselle. "Teimme mahdottomasta mahdollisen. Mutta nyt olemme saavuttaneet vasta sen, mitä tavoiteltiin, paikan loppukilpailussa", Aho sanoi.

Aho arveli, että kisasta tulee tiukka ja että yksikin ääni voi ratkaista lopputuloksen. Hän vertasi tilannetta vuoden 1956 vaaleihin, jolloin Urho Kekkonen voitti yhdellä äänellä.

Vertauskuvia Aho löysi myös 50 kilometrin hiihdosta. "Maali on vielä kaukana, kovat paikat edessä. Nyt ollaan 40 ja 50 kilometrin välillä. Voisi sanoa, että homma on viittä vaille valmis." Vaikka samppanjapulloja ei liiemmälti poksauteltukaan, kannattajat eivät ainakaan tunnustaneet olevansa pettyneitä hopeaan ensimmäisellä kierroksella.

Vironperältä Ahoa juhlimaan saapuneet valtioneuvos Johannes Virolainen ja rouva Kyllikki Virolainen sanoivat olevansa tyytyväisiä toiseen sijaan. "Ahon lisäksi oli viisi muuta porvaria, Halonen oli ainoa vasemmiston ehdokas", Johannes Virolainen muistutti.

Ahon juhlista puuttuivat julkkikset. Presidenttiverkostovastaava Tapani Yli-Saunamäki lupasi, että Kittilässä moottorikelkkaillut Mika Salo ja Jyväskylässä suksimassa olleet hiihtäjät tulevat toisen kierroksen vaalijuhlaan.

"Tämä oli tällainen öljynvaihtokäynti varikolla. Isot juhlat ovat sitten toisen kierroksen jälkeen", Yli-Saunamäki selitti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää