Kotimaa

Eurajoen valtuusto tekee tänään historiallisen päätöksen

Ydinjätevaraston voi lain mukaan hylätä tai hyväksyä vain kerran

Tilaajille

Eurajoen kunnanvaltuusto tekee tänään maanantaina historiallisen päätöksen, kun se ottaa kantaa ydinjätelaitoksen rakentamiseen Olkiluotoon.

Valtuuston odotetaan hyväksyvän, että ydinjäteyhtiö Posiva saa rakentaa käytetyn polttoaineen loppuvaraston noin puolen kilometrin syvyyteen Olkiluodon peruskallioon. Kunta on aktiivisesti tavoitellut laitosta.

Suomen lainsäädäntö antaa kunnalle vahvan vaikutusmahdollisuuden ydinjätehaudan paikanvalinnassa. Kunnalla on ehdoton veto-oikeus eli mahdollisuus torjua hanke omalta alueelta. Sitä voi kuitenkin käyttää vain kerran, eli sen jälkeen kunnan mielipidettä ei kysytä.

Valtioneuvosto tekee

ydinjätteen kohtalosta periaatepäätöksen. Jotta hallitus voisi tehdä myönteisen päätöksen, sillä on oltava puoltava lausunto sekä kunnalta että säteilyturvaviranomaisilta. Säteilyturvakeskus antoi jo oman myönteisen lausuntonsa 12. tammikuuta.

Hallitus ottaa asian käsittelyyn ilmeisesti maalis- tai huhtikuussa. Kauppa- ja teollisuusministeriössä tehdään parhaillaan yhteenvetoa eri tahoilta saaduista lausunnoista ja mielipiteistä, kertoo teollisuusneuvos Jussi Manninen.

Eduskunnan käsittelyyn tulee kevään aikana.

Muissa maissa

vastaavia päätöksiä ei ole tehty. Esimerkiksi Ruotsissa on kuusi kuntaa ehdolla ydinjätteen loppusijoituspaikoiksi. Niissä käydään perusteellinen keskustelu, ennen kuin tarkemmat kallioperätutkimukset aloitetaan kahdella paikkakunnalla.

Ruotsin laki antaa kunnalle mahdollisuuden kieltäytyä mutta hallitukselle tarpeen tullessa valtuudet jyrätä kielteinen päätös. Osassa ehdokaskunnista ilmapiiri on kuitenkin ydinjätelaitokselle suopea.

Sekä Saksassa että Yhdysvalloissa liittovaltion hallituksilla on voimakkaat valtuudet ohittaa paikallinen päätöksenteko. Ranskassa aiotaan valita loppusijoituspaikka 2006.

Käytetyn ydinpolttoaineen sijoituspaikkaa ei ole vielä ratkaistu missään maassa. Eurajoen kunnan päätös on sekin vasta yksi osa päätösten ketjussa, jota ratkaisu edellyttää.

Eurajoen kunta hyötyy laitoksesta taloudellisesti. Se muun muassa vuokraa komean kartanon Posiva-yhtiölle ja saa Posivalta rahoitusta uuteen vanhustentaloon, joka korvaa kartanossa toimineen vanhainkodin.

Ydinjätehanke on meillä

edennyt aikataulussa, joka hahmoteltiin jo 1980-luvulla ja vahvistettiin kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksin 1991 ja 1995.

Sen mukaan sijoituspaikka valitaan 2000, sen jälkeen tehdään tutkimuksia paikan päällä ja aloitetaan rakentaminen noin 2010.

Jätteen sijoittaminen voisi alkaa vuoden 2020 tienoilla.

Aikataulu ei sido eduskuntaa eikä hallitusta, muistutti kauppa- ja teollisuusministeriön pitkäaikainen virkamies Jorma Sandberg joulukuussa ilmestyneessä artikkelikokoelmassa nimeltä Ydinjäte käsissämme.

Periaatteessa päättäjät voivat ottaa lisäaikaa esimerkiksi vaihtoehtojen arvioimiseksi. Asiantuntijoiden keskuudessa tosin vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että nyt suunniteltu kallioperään sijoittaminen on järkevin ratkaisu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää