Kotimaa    |   PRESIDENTINVAALIT 2000

Köyhien ystävä

Huonon päivän Tarja Halonen on alaistensa kauhu

Tilaajille

ieniin kokoontunut EU:n huippukokous piti lyhyttä paussia. Suomalaiset kokousedustajat saapuivat tapaamaan suomalaista lehdistöä ja kertomaan kokouskuulumisia. Ulkoministeri Tarja Halosen seurueeseen kuului suurlähettilästä, huippuvirkamiestä, avustajaa.

Kun keskustelu toimittajien kanssa alkoi pitkittyä, Halonen kysäisi seurueensa jäseniltä, milloin kokoustauko päättyy. Kysymystä ei hälinältä kuultu. Hetken päästä Halonen toisti kysymyksensä. Taas virkamiesten huomio oli vahingossa muualla.

Kului vain kaksi sekuntia ja Halonen hiljensi lähiympäristön tiuskaisemalla: "SAISINKO MINÄ NYT VIIMEIN SEN HALUAMANI TIEDON!" Ehkä tasavallan presidentin ympärillä on vähemmän hälinää kuin ulkoministerin ympärillä. Ehkä presidentillä on vähemmän kiire ja harvemmin tarvetta korottaa ääntään alaisille.

Kun nopeasti

leikkaava äly yhdistetään kipakkaan temperamenttiin, mukaan ripautetaan hiukan kärsimättömyyttä sekä sosiaalista luonnetta ja sekoitus yhdistetään sosiaalihumanistiseen vasemmistolaisuuteen, saadaan - hyvässä ja pahassa - Halosen oloinen kokonaisuus.

Hyvänä kiireettömänä päivänä Halonen viljelee huumoria, puhuu juuri sinulle, pitää kiinni käsivarresta, on sitä mitä on ja haistattaa muodollisuuksille. "Sinä" voi olla timpuri Alavudelta tai valtiojohtaja EU-maasta.

Huonona päivänä katse välähtää ja jo ensimmäisen sanan huokaiseva sävy tekee selväksi, että joutaisit hölmö lopettaa jankkaamisesi. Työpaineet ovat toisinaan johtaneet siihen, että "hölmö" on ollut aika usein virkamies ulkoministeriöstä.

Matka hyvästä päivästä huonoon ei Halosella aina 24 tuntia kestä.

Vaikka koti olikin

duunarikoti, aatteelliselta lähtökohdaltaan Halonen ei ole koskaan kuulunut Sdp:n sementtidemareihin, puoluejyriin, joille Saavutettu Etu on pyhistä pyhin ja jotka jykertävät paperiin Puolueen isolla ja vakaalla P-kirjaimella.

Haloselle vasemmistolaisuus on älyllishumanistinen asenne; vähemmistöistä välittämistä, kehitysmaiden avustamista, kansalaisjärjestöaktiivisuutta, kansainvälistä solidaarisuutta, oikeudenmukaisuuden edistämistä, Nicaraguaa, Chileä.

Jos olisi Paha Pois, Hyvä Tilalle -puolue (PPHT), joka ajaisi näitä asioita, Halonen voisi aivan hyvin olla haalaripuolue Sdp:n asemesta PPHT:n jäsen.

Tämä tilanne on heijastunut Halosen poliittiseen uraan. Hän ei ole koskaan noussut Sdp:n johtoon.

Ratkaisevasti Halosen

uraan SAK:n lakimiehestä kohti presidenttiyttä on vaikuttanut puolueuskollisuuden sijasta kaksi miestä: Kalevi Sorsa ja Paavo

Lipponen . Sorsa nosti Halosen 1974 eduskuntasihteerikseen ja työnsi häntä myöhemmin Holkerin hallitukseen ministeriksi. Lipponen poimi Halosen hallitukseensa ulkoministeriksi - varsinkin Pertti Paasion ikäväksi yllätykseksi.

Lipposen valinnalle oli toki perusteita. Toisin kuin Paasio tai Paavo Väyrynen mieluusti kuvittelivat, ennen Suomen EU-jäsenyyttä Halonen oli yksi niistä harvoista suomalaisista ulkopolitiikan tekijöistä, joka edes jotenkin tunnettiin Euroopassa.

Euroopan neuvostossa tunnetaan yhä ns. Halonen-malli. Tämä tarkoittaa merkittävää muutosta neuvoston jäseneksi ottamisessa: aikaisemmin jäseneksi pyrkivän maan piti täyttää kaikki ehdot ennen jäsenyyttä. Halonen ajoi Suomen EN-valtuutettuna läpi mallin, jonka mukaan järjestö ottaa "epäkelpoja" maita mukaan voidakseen valvoa ja ohjata läheltä niiden kehitystä.

Lipponen ei joutunut

ministerivalintaansa pettymään. Ahkera ja tunnollinen Halonen pärjäsi EU-maan ulkoministerinä mainiosti. Unioniin hoputettiin Halosen johdolla avoimuutta, hän oli luotsaamassa Turkkia EU:n jäsenehdokkaaksi ja teki työtä, jotta unioni ei suuntaisi kohti sotilasliittoa - kaikki Halosen näköisiä asioita.

Tosin pari kertaa kävi niin, että kun piti panna keskustelut poikki ja päätökset pian tiskiin, Lipponen nousi pyytämättä päätäntäavuksi.

No, joskus tyylipisteissä jäi vajaaksi. Kun Berliinin huippukokouksen osallistujat marssivat ryhmäkuvaan kravatit ojennuksessa, Halonen tormasi myöhässä raskaat kassit remppuen molemmilla olkapäillä. Tapahtumaa televisiomonitoreista seurannut suomalaisvirkamies peitti silmänsä ja huokaisi: "Kassit, saatana!" Ehkä Halosen ei enää tarvitse kassejaan itse raahata. Ehkä Suomen presidentin ei tarvitse näyttää Ranskan presidentiltä.

Paavo Rautio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää