Kotimaa

Panssarintorjuntaohjuksista päätös ennen kesää

Armeija valmistelee lähivuosien miljardihankintoja

Tilaajille

Uusien valmiusyhtymien panssarintorjuntaohjusjärjestelmäksi ovat ehdolla ruotsalainen Bill 2, yhteiseurooppalainen Trigat, ranskalainen Milan 3, israelilainen Gill/Spike ja yhdysvaltalainen Javelin.

Puolustusministeriö on pyytänyt tarjoukset panssarintorjuntaohjuksista Rovajärvellä viime talvena tehtyjen testiammuntojen perusteella ja valitsee aseen ennen kesää. Järjestelmä otetaan koulutuskäyttöön vuonna 2002.

Armeija valmistelee parhaillaan maavoimien valmiusyhtymien kaikkia asehankintoja, joihin eduskunta on myöntänyt rahaa vuoteen 2006 saakka kaikkiaan 5,2 miljardia markkaa. Lisäksi kuljetushelikoptereihin on myönnetty 2,2 miljardia markkaa. Maavoimien valmiusyhtymät on tarkoitus varustaa ja kouluttaa taistelukuntoon vuoteen 2007 mennessä.

Panssarintorjuntaohjusten

hankintaa valmistelee puolustusvoimien materiaalilaitoksen elektroniikkaosasto. Sen päällikön, eversti Pekka Majurin mukaan testiammuntojen perusteella kaikki tarjouskilpailussa mukana olevat vaihtoehdot voivat tulla kyseeseen.

Suomessa on nyt käytössä neuvostoliittolainen panssarintorjuntaohjus sekä yhdysvaltalainen järjestelmä TOW 2. Ne jäävät edelleen käyttöön. Nyt hankittavat järjestelmät tulevat uusien valmiusprikaatien varustukseksi.

Hankinnan kokonaishinta jää Majurin mukaan alkuvaiheessa alle miljardin markan. Torjuntaohjusten määrä ratkeaa sen mukaan, mihin järjestelmään päädytään.

Hankinnan yhteydessä Suomi varaa option lisätilauksiin. Jos ostos tehdään Yhdysvalloista ja siinä käytetään myöhemmin option mukaiset lisätilaukset, hankinnan kokonaishinta nousee yhdysvaltalaisarvioiden mukaan puoleentoista miljardiin markkaan.

Kaikille kolmelle

maanpuolustusalueelle koulutettavat ja varustettavat valmiusprikaatit ovat nykyisiä jääkäriprikaateja nopeampia ja paremmin aseistettuja. Prikaatien henkilöstön määrä on noin 5000, josta kantahenkilöstöä on suhteellisesti enemmän kuin jääkäriprikaateissa. Valmiusprikaatien reserviläisiä kutsutaan myös nykyistä useammin kertausharjoituksiin.

Materiaalihankintojen rinnalla armeija kehittää edelleen myös valmiusyhtymien käyttöperiaatteita ja henkilöstön koulutusta, sillä valmiusprikaatien kokoonpanot ovat kokeiluluontoisia siihen asti kunnes yhtymien lopullinen materiaalinen valmius on ratkaistu.

Valmiusprikaatien tiedusteluun tulevat sveitsiläisvalmisteiset Ranger-tiedustelulennokit, joista ensimmäiset otetaan koulutuskäyttöön tykistöprikaatissa ensi vuoden alussa. Lennokkijärjestelmään kuuluu miehittämättömiä lennokkeja, miehitetyt maa- ja viestiasemat sekä lähetysalustat. Lennokkien toimintaetäisyys on yli 150 kilometriä ja lakikorkeus alle viisi kilometriä.

Yhtymät varustetaan

esikuntakäyttöön suunnitelluilla Pasi-pyöräajoneuvoilla, joiden sarjahankinta alkaa tämän vuoden aikana. Kainuun Prikaatissa yhtymän viestijärjestelmät on asennettu telakuorma-autoihin.

Valmiusyhtymistä Karjalan Prikaati varustetaan ruotsalaisvalmisteisilla CV90 -taisteluajoneuvoilla, Porin Prikaati lisäpanssaroiduilla Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoilla ja Kainuun Prikaati Nasu -telakuorma-autoilla.

Ensimmäisessä vaiheessa osalle Karjalan Prikaatin pataljoonista hankittavia, teloilla kulkevia CV 90 -taisteluajoneuvoja on testattu Suomessa viime vuonna ja hankintapäätös on tarkoitus tehdä lähiaikoina. Taisteluajoneuvo otetaan koulutuskäyttöön 2002. Ajoneuvo on suojattu tulta, sähkömagneettisia pulsseja ja taistelukaasuja vastaan eikä sitä voi havaita infrapunavalossa.

Armeijan tulivoimaa

kasvattavat Karjalan ja Porin Prikaatin yhtymien käyttöön tulevat 155 millin telatykit ja 120 millin panssaroidut kranaatinheitinajoneuvot ja Kainuun Prikaatille tulevat 155 milliset, vedettävät tykit sekä 120 milliset heitintelakuorma-autot. Uuteen tykistöasejärjestelmään kuuluu 12 panssaroitua, näillä näkymin tela-alustalla liikkuvaa tykkiä, jotka ampuvat yli 40 kilometrin päähän.

Kranaatinheitinkomppaniat saavat Amos-kranaatinheitinjärjestelmän. Ruotsalais-suomalaisen yhteistyöhankkeen ensimmäinen prototyyppi valmistuu tämän vuoden syksyllä ja kokeilusarja on tarkoitus tilata ensi vuoden lopulla.

Ilmasuojaus tehostuu

uudella kevyellä kohdetorjuntaohjusjärjestelmällä, jolla torjutaan alle neljän kilometrin korkeudessa lentäviä kohteita. Ohjuksilla suojataan liikkuvia joukkoja, lento- ja laivastotukikohtia ja valtakunnallisesti tärkeitä kohteita. Päätöstä hankittavasta mallista valmistellaan parhaillaan.

Kemiallisten ja biologisten taisteluaineiden ja ydinsaasteen uhan torjuntaan ostetaan ABC-tiedusteluajoneuvoja, joita voidaan käyttää saastuneen alueen ja puhdistustulosten määrittämiseen. Tiedusteluajoneuvon kenttäkokeet alkavat ensi vuonna ja sarjatuotanto on tarkoitus aloittaa heti sen jälkeen. Ajoneuvot otetaan koulutuskäyttöön 2002.

Valmiusprikaatien kuljettamiseen tulevista helikoptereista on myös lähetetty tarjouspyynnöt. Marraskuussa toimitettuun yhteispohjoismaiseen tarjouspyyntöön odotetaan vastauksia huhtikuun aikana viideltä eri toimittajalta. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa tänä vuonna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää