Kotimaa

"Nyt puhutaan paljon Oinosen Lassin aloitteista"

Eduskunta tuhlasi aikaa heti raukeaviin aloitteisiin

Tilaajille

Kansanedustaja Lauri Oinonen (kesk) marssi keskiviikkona onnellisena eduskunnan istuntosalin läheiseen valtiosaliin.

"Nyt puhutaan paljon Oinosen Lassin aloitteista", hän puhkui.

Oinosen aloitteita oli esillä yhteensä 15 kappaletta. Hän oli tehnyt ne, vaikka jokainen niistä raukeaa 1. maaliskuuta. Toivomusaloitteita ei siis käsitellä kuukauden vaihteen jälkeen millään tavalla.

Eilen toivomusaloitteet kuitenkin lähetettiin nykyisen lain mukaisesti valiokuntiin, jossa ne todetaan uuden perustuslain mukaan rauenneeksi.

Miksi teitte

aloitteenne, kun ne raukeavat automaattisesti ensi viikon keskiviikkona?

"Uusin niistä jokaisen (uuden perustuslain mukaisena) toimenpidealoitteena 1. maaliskuuta." Oinonen sanoi halunneensa aloitteensa käsiteltäväksi kertaalleen jo nyt "arvokkaalla foorumilla" eduskunnan täysistunnossa.

Se että Oinonen uusii aloitteensa toimenpidealoitteina, merkitsee sitä, että ne tullaan käsittelemään kahteen kertaan.

Uuden lain mukaiset toimenpidealoitteet poikkeavat toivomusaloitteista siinä, että niitä ei enää tarvitse käsitellä ensin eduskunnan täysistunnossa, vaan puhemiesneuvosto voi lähettää ne suoraan asianmukaisiin valiokuntiin.

Uutta on myös se, että toimenpidealoitteita edustajat voivat tehtailla milloin tahansa, kun toivomusaloitteet on pitänyt jättää tiettyjen määräaikojen puitteissa.

Valiokunnissa toimenpidealoitteet haudataan, kuten tähän asti on tapahtunut myös toivomusaloitteille. Tehdyistä aloitteista vain aniharva tulee käsitellyksi valiokunnissa jonkin hallituksen esityksen yhteydessä.

Suurin osa toivomusaloitteista on oppositiopuolueiden edustajien tekemiä. Niissä vaaditaan monasti asioita, jotka ovat hallitusohjelman vastaisia ja joista koituisi valtiolle huomattavasti lisämenoja. Aina aloitteiden asiat eivät kuulu edes eduskunnan toimivallan piiriin.

Kansanedustajille

kerrottiin toivomusaloitteiden raukeamisesta. Pääsihteeri Seppo Tiitinen arveli, että raukeamisviesti kerrottiin edustajille noin kymmenessä eri yhteydessä. Viimeisen kerran esimerkiksi Oinonen kuuli raukeamisesta, kun hän jätti viimeisen aloitteensa.

Oinonen pyrki olemaan viimeinen aloitteentekijä. Hän jätti viimeisen aloitteensa kahta minuuttia ennen viimeistä määräaikaa.

"En aivan onnistunut, kun virtolainen hyvä ystäväni Jaana Ylä-Mononen (kesk) jätti viimeisen historiallisen aloitteen minuuttia vaille", Oinonen harmitteli.

Jos kaikki kansanedustajat olisivat yhtä innokkaita aloitteentekijöitä, puuroutuisi eduskunnan toiminta kertaheitolla.

Oinonen on hyvää vauhtia etenemässä aivan kärkipaikoille eduskunnan eniten puhuvien joukossa. Edellisessä eduskunnassa kaikesta halusivat sanoa jotakin Esa Lahtela (sd) ja Pentti Tiusanen (vas). He jatkavat edelleen samalla linjalla. Nyt joukkoon on liittynyt Oinosen lisäksi mm. Seppo Lahtela (kesk).

"Yleisradio voisi antaa säännöllisin välein mielipidemittauksia", Oinonen sanoi illansuussa kolmelle kuulijalle, kun käsittelyyn tuli hänen aloitteensa, joista yksi koski mielipidetiedusteluja.

Oinosen puheeseen mahtuivat mm. aamuhartaudet, Kioton ympäristösopimukset ja hirvien elämä.

Seppo Lahtela tuki jokaista Oinosen aloitetta ja varsinkin Yleisradion säännöllisiä mielipidemittauksia. "Kaikki spekulointi ja pelehtiminen jäisi pois", hän sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää