Kotimaa

Pakettiautojen tavarankuljetus aiotaan vapauttaa kokonaan luvista

Kuorma-autoliitto pelkää kuljetusten hintojen romahdusta

Tilaajille

TURKU. Liikenneministeriö haluaa vapauttaa pakettiautot luvan hankkimisesta tavarankuljetukseen.

Ministeriö valmistelee tavaraliikennelain muutosta, jonka jälkeen alle 3500 kilon painoisten pakettiautojen ei tarvitsisi enää hankkia liikennelupaa tavarankuljetukseen. Lupa vaadittaisiin vain yli 3,5 tonnin painoisilta kuorma-autoilta.

Suomessa on

yli 230000 pakettiautoa, mutta vain 3200 niistä on hankkinut luvan tavaroiden kuljetukseen. Käytännössä muillakin kuin luvan omaavilla pakettiautoilla kuljetetaan tavaroita.

Työmaalle menevät asentajat kuljettavat usein pakettiautoissaan siellä asennettavia jonkun toisen tavaroita. Myös pikalähettiautoilla ja joskus henkilöautoillakin kuljetetaan tavaralähetyksiä. Laskutus joudutaan tekemään pimeänä tai palvelujen vaihtona.

Liikenneministeriön ideana

on tavaraliikenneyksikön päällikön Lassi Hilskan mukaan yksinkertaistaa kuljetuslupien valvontaa ja vähentää turhaa byrokratiaa.

Uudella lailla ei ole tarkoitus kontrolloida markkinoita, sillä alalle pääsy on jo vapaata. Kuljetusalalla luovuttiin 1991 tarveharkinnasta. Sitä ennen kuljetusyrittäjiltä kysyttiin, voidaanko uusia lupia myöntää vai onko autoja tarpeeksi.

"Kuljetusten hinnat taas ovat kiinni alan yrittäjistä, sillä markkinat toimivat siten kuin ne toimivat. Ainahan löytyy isäntiä, jotka haluavat myydä toisia halvemmalla, jos kuljetuksia on vähän", Hilska sanoo.

Luvan raja on vedetty 3,5 tonniin, joka on kuorma-auton ja pakettiauton välinen raja. Kuorma-autoihin vaadittaisiin liikennelupa ja myös ajopiirturi, jolloin niiden pitäisi noudattaa työ- ja lepoaikoja. Vastaava raja on myös Saksassa, Tanskassa ja Norjassa.

Ruotsissa lupalakia päinvastoin kiristettiin äskettäin. Siellä kaikki tavarakuljetus tuli luvanvaraiseksi. Ruotsissa on kuitenkin vapautettu kaikki maataloudesta ja perustuotannosta lähtevät sekä kuntien ja valtion kuljetukset.

Suomen kuorma-autoliitto vastustaa tiukasti uutta lakia.

"Jos kuljetukset pannaan kevyessä päässä kaikille täysin vapaaksi, niin se johtaa ilman muuta harmaan talouden lisääntymiseen. Kuka tahansa voi tarjota palveluja, rahastaa niistä ja jättää velvoitteet hoitamatta", sanoo kuorma-autoliiton toimitusjohtaja Seppo Sainio .

"Jotkut kuljettavat jo nytkin tavaroita ilman lupia, mutta jos kuljetukset vapautettaisiin kokonaan seurauksena olisi varsinainen villi länsi, kun kuka tahansa voisi tarjota palveluja. Tällaisilla kuljettajilla ei ole tietoa ja koulutusta esimerkiksi siitä, miten vaarallisia aineita pitää käsitellä ja kuljettaa." Lain uudistaminen

johtuu Sainion mukaan siitä, että joillakin tahoilla on sellainen näkemys, että asioita pitää vain ylipäätään liberalisoida.

"Jos tavaroita kuljetetaan laittomasti, niin kestävä peruste lainmuutokselle ei ole suinkaan se, että nämä kuljetukset laillistetaan vaan ne pitäisi päinvastoin pistää tiukemmalla valvonnalla kuriin." "Jos kilpaillaan pelkästään hinnoilla, niin kuljetuksilla ei ole silloin enää mitään luotettavuutta ja varmuutta, sillä kuka tahansa harmaan talouden harjoittaja voi päästä kilpaan mukaan. Tällaisten harmaan talouden yrittäjien näkee jo nykyisinkin ilmoittelevan Helsingissä jopa lehdissä", Sainio sanoo.

Myös auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT haluaisi pikemminkin tiukentaa alan sääntelyä. Teollisuus, työnantajat ja kauppa taas kannattavat kuljetusten vapauttamista.

Liikenneministeriö aikoo järjestää vielä kuulemistilaisuuden, johon kutsutaan eri intressiryhmät. Lakiehdotus on tarkoitus tuoda eduskuntaan vielä keväällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää