Kotimaa

Kela muutti yllättäen ambulanssimatkan korvaustapaa

Pohjois-Lappiin tulossa suuri lisälasku

Tilaajille

Lapin kuntien ja Kelan välille on syntynyt riita ambulanssikuljetusten korvaamisesta, jos potilaan mukaan ambulanssiin lähtee hoitoammattilainen terveyskeskuksesta.

Kelan mielestä synnyttäjän ambulanssimatka Ivalosta Rovaniemelle kätilön saattamana onkin kahden sairaalan välinen siirtokuljetus, joka jää kokonaan kunnan maksettavaksi.

Kelan uudesta tulkinnasta ovat tähän mennessä kärsineet Inarin, Enontekiön ja Muonion kunnat. Niiden alueella on muutama synnyttäjä jouduttu kyyditsemään ambulanssilla Rovaniemelle, kun synnytys on käynnistynyt ennenaikaisesti. Kustannukset ovat 3000-5000 markkaa kuljetukselta.

Pohjois-Lapin kunnissa pelätään nyt, kuinka suuri lasku kunnille koituukaan, jos kunnan alueella sattuu suurempi onnettomuus ja terveyskeskuksen henkilökuntaa joutuu lähtemään mukaan useampiin ambulansseihin. Kelan tulkinta ei rajoitu pelkästään synnytysmatkoihin, vaan koskee kaikkia kuljetuksia Rovaniemelle, jos terveyskeskuksen väkeä lähtee mukaan.

Lain mukaan

Kela korvaa matkakustannukset 45 markkaa ylittävän omavastuun jälkeen. Asiakaskohtainen matkakustannusten katto on vuodessa 900 markkaa. Jos kyseessä on siirtokuljetus toisesta sairaalasta toiseen, jää korvaus kunnan maksettavaksi.

Kelan Pohjois-Suomen toimistot ja sosiaalivakuutuslautakunta ovat tulkinneet synnyttäjien saattokuljetuksia niin, että synnyttäjä olisi jo ollut kotikuntansa laitokseen sisään kirjoitettu lähdettäessä siirtämään Rovaniemelle toiseen sairaalaan. Kuljetusriitojen käsittely on parhaillaan kesken seuraavassa valituselimessä, tarkastuslautakunnassa.

Ambulanssikyytien korvauksista on käyty keskustelua myös Kelan, Kuntaliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön välillä.

Inarin kunnan

sosiaali- ja terveysosaston päällikkö Sirpa Juuso pitää käsittämättömänä, että kelan paikallistoimisto lakkasi maksamasta saatettuja ambulanssikyytejä Rovaniemelle samaan aikaan, kun synnytysosasto lopetettiin Ivalon terveyskeskuksen sairaalasta.

"Täältä on tuntien matka Rovaniemelle. Silloin tällöin sattuu niin, että lapsi syntyy ambulanssiin matkan aikana, vaikka kuinka yritämme lähettää äidit Rovaniemelle odottamaan synnytystä jo hyvissä ajoin. On kaikille turvallisempaa, että matkalla on mukana kätilö." "Synnyttäjän kuljetus Rovaniemelle ei taatusti ole mikään sairaaloiden välinen siirto, sillä emmehän me edes voi kirjata synnyttäjää Ivaloon sisälle, koska täällä ei enää ole synnytysosastoa", Juuso sanoo.

Yksi valituksenalainen kyyti lähti potilaan kotoa, ja ambulanssi pistäytyi terveyskeskuksen pihassa hakemassa kätilön kyytiin. Kelan mielestä potilas kuljetettiin terveyskeskuksen sairaalasta erikoissairaanhoitoon Rovaniemelle.

Kelan kanta kiistaan

on tässä vaiheessa odottava. Osastopäällikkö Kaarina Ronkaisen mukaan parasta on nyt odottaa tarkastuslautakunnan päätöstä, joka toivottavasti tulee pian. Päätöksestä sitten riippuu, miten jatkossa toimitaan. Ronkaisen mukaan ongelma on syntynyt jo lain suunnitteluvaiheessa, jolloin tällaista tulkintamahdollisuutta ei ole otettu huomioon.

Kuntaliitossa Kelan tulkintaa pidetään kerrassaan kestämättömänä. Kuntaliiton mielestä se asettaa kunnat kovin eriarvoiseen asemaan keskenään.

Kansliapäällikkö Markku Lehto sosiaali- ja terveysministeriöstä on ollut mukana sovittelemassa Kelan ja kuntien riitaa. Kansliapäällikön mukaan tarkastuslautakunnan päätöksen jälkeen asiaa pohditaan uudelleen. Jos tilanne vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta, pitää säännöksiä tarkistaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää