Kotimaa

Yli 30 kaatopaikkaa muhii asutuksen alla

Joka viides vanha jätealue sijaitsee pohjavesialueella

Tilaajille

Suomessa on yllättävän paljon asutuksen lähellä ja pohjavesialueilla sijaitsevia vanhoja kaatopaikkoja. Tuoreen selvityksen mukaan lähes 200 jätealuetta sijaitsee alle sadan metrin päässä asutuksesta ja peräti 32 kaatopaikkaa muhii talojen alla tai naapurissa. Ne ovat riskialueita, joilla kaatopaikan vaikutukset pitää viranomaisten mukaan selvittää ja jotka pitää tarpeen vaatiessa kunnostaa.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen keskiviikkona julkistaman selvityksen mukaan Suomessa on yli 1500 lopetettua kaatopaikkaa. Uusia myllypuroja tutkimuksessa ei löytynyt mutta pienempiä kohteita kyllä. Niiden riskejä ei tarkkaan tiedetä.

"Tulos on selvä viesti

siitä, että maaperätutkimuksia pitää tehdä monessa paikassa", Suomen ympäristökeskuksen jäteryhmän vetäjä Juhani Puolanne sanoo. Ongelmajätepaikat ovat tutkittavien kärkipaikalla, muuten Puolanne ei laita alueita järjestykseen. "Kaikilla on omat ominaispiirteensä." Lopetetuista kaatopaikoista kaksi kolmasosaa on tavallisia yhdyskuntajätteen kaatopaikkoja, mutta niillekin on aikoinaan viety teollisuusjätteitä, jotka voivat sisältää ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita. Se on ollut maan tapa jopa 1970-luvun lopulle saakka. Vasta silloin lainsäädäntö ja määräykset kiristyivät.

Varsinaisia ongelmajätteen kaatopaikkoja on parikymmentä. Niistä osa sijaitsee pohjavesialueella tai vesistön tuntumassa.

Haittavaikutukset

rajoittuvat etupäässä elinympäristön laatuun. Vanhan jätealueen tuntumassa asuvien ihmisten terveys tuskin on vaarassa, ylitarkastaja Ari Seppänen ympäristöministeriöstä vakuuttaa.

"Asukkaiden ei pidä olla huolissaan terveydestään, mutta heidän pitäisi olla huolissaan asuinpaikkansa ympäristön laadusta ja vaatia, että paikat palautetaan hyvään kuntoon", Seppänen sanoo. "Nyt pitäisi ennalta ehkäistä se riski, että jotain haittaa joskus tulisi." "Tarvitaan jälkihoitoa, tarkkailua, kunnostusta. Niistä tulee kustannuksia, joihin kunnissa pitää varautua. Se on viime kädessä poliittinen kysymys", Seppänen toteaa.

Kaatopaikka-alueiden

kunnostukseen tarvitaan Seppäsen mukaan lähivuosina noin sata miljoonaa markkaa vuodessa. Kunnostuksesta vastaa kaatopaikan pitäjä tai kiinteistön haltija. Jos vastuullista hoitajaa ei löydy, lasku jää yhteiskunnalle.

Pohjavesialueilla

on peräti 350 jätealuetta eli joka viides kaikista lopetetuista kaatopaikoista. Monet niistä ovat entisellä soranottoalueella, joita on varsin yleisesti täytetty jätteillä.

Lohdullinen tieto tutkimuksessa on, että vain kaksi vedenottamoa Suomessa sijaitsee alle sadan metrin päässä kaatopaikasta, niistäkin toinen on suljettu. "Vedenottoon nähden vanhat kaatopaikat eivät aiheuta suuria riskejä", Juhani Puolanne sanoo.

Pohjavesialueilla sijaitseva kaatopaikka on kuitenkin lähes poikkeuksetta riski pohjaveden laadulle.

Vesistöjä kaatopaikkojen sijoittelussa ei ole osattu varoa. Noin 200 kaatopaikkaa sijaitsee vesistön läheisyydessä, 40 on vesistössä kiinni tai rakennettu jätealueeksi. Esimerkiksi Saimaan lahtia on täytetty metsäteollisuuden jätteillä.

Eniten kaatopaikkoja

on suurilla paikkakunnilla ja teollisuuslaitosten lähellä, siellä, missä rakentamisen paineet ovat suurimmat. Asutus on taajamien kasvaessa vähitellen laajentunut niin, että kaatopaikka on jäänyt asutuksen sisään.

Rakennuslupia on myönnetty myös kaatopaikkojen päälle. Vanhoja kaatopaikkoja tai niiden lähialueita on kaavoitettu asuinalueiksi ja leikkipuistoiksi. Yksi entinen kaatopaikka on muutettu muinaismuistoalueeksi.

Uusia asuinalueita

kaatopaikkojen päälle ei Seppäsen mukaan pitäisi sallia. "Maankäytössä on nykyisin otettava huomioon saastuneet alueet. Alueelliset ympäristökeskukset joutuvat työntämään näppinsä koko kaavapalettiin, jotta kapeakatseinen toiminta päättyy."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää