Kotimaa

Työministeriö selvittää viestintäyksikkönsä rahankäyttöä

Johtoporras-lehden käyttö kampanjassa kummastuttaa

Tilaajille

Työministeriön johto odottaa viestintäpäälliköltään Karri Varmolta lisäselvityksiä ministeriön Työnantaja-kampanjan varojen käytössä. Ministeriön johdon yllätti tieto, että Johtoporras-nimisessä lehdessä ilmestyneistä ministeriöstä kertovista artikkeleista on maksettu selvää rahaa lehteä kustantavalle firmalle.

Ministeriön johto käsitteli asiaa ensimmäistä kertaa torstaina. Työministeri Tarja Filatovin (sd) erityisavustajan Reino Ojalan mukaan menettely tuntui tulleen kaikille yllätyksenä, ja sen tarkoituksenmukaisuutta epäiltiin kovasti.

Työministeriö on vuodesta 1996 yrittänyt eri tavoin parantaa mainettaan työnantajien silmissä. Ministeriön palveluita on mainostettu muun muassa televisiossa ja lehti-ilmoituksissa. Yhtenä osana kampanjaa Varmo sopi 1996 yhteistyöstä EstoPressin kanssa. Sen mukaan Johtoportaassa julkaistiin ministeriön johtavien virkamiesten haastatteluja.

Johtoporras sai Varmon mukaan 25000-30000 markkaa jokaista lehteä kohti, yhteensä 130000-160000 markkaa kunakin vuonna.

Työministeriöstä kerrottiin noin neljässä lehdessä per vuosi.

Yhteistoiminta ei jatku enää, eivät myöskään Työnantaja-kampanjat. Varmon mukaan tiedotusmäärärahoja on vähennetty, ja lopettamiset johtuvat siitä.

Varmon mukaan vastaavaa yhteistoimintaa työministeriöllä on ollut myös kaupan alalle leviävän Kauppa käy -julkaisun kanssa. Myös maksetut summat ovat suunnilleen samat kuin Johtoportaan saamat.

Varmo kuvaa

Johtoportaan artikkeleita "tekstinomaisiksi mainoksiksi". Hänen mukaansa useissa jutuissa on ollut ministeriön, työvoimatoimiston tai Euroopan sosiaalirahaston logo kertomassa, että kyse on maksetusta viestinnästä. Nyt Varmo tosin myöntää , että artikkelien luonnetta olisi voinut selvittää paremminkin.

"Kaikki mitä on tehty, perustuu johdon kanssa sovittuihin linjauksiin ja painopisteisiin, joita viestinnässä halutaan korostaa", hän kuitenkin sanoo.

Varmon mielestä lehden käyttäminen oli hyvä tapa tuoda tärkeitä asioita kohderyhmän eli työnantajien tietoon. "Pidin tätä hyvänä keksintönä toteuttaa viestintää, joka koituu veronmaksajien eduksi." Uusasiakaslehdeksi itsensä nimennyttä Johtoporrasta kustansi aikaisemmin Keski-Uusimaan ja Taloustutkimuksen omistama EstoPress. Maaliskuussa EstoPressin osti Edita osaksi asiakaslehtiyksikköään. Edita tunnettiin taannoin Valtion painatuskeskuksena. Nyt se on osakeyhtiö.

Edita Pressiin

EstoPressin toimitusjohtajan tehtävistä siirtynyt Kauko Brusi ei näe haastatteluista maksamisessa mitään kummallista. Hänen mielestään lehden toimintaidea on selvä. Lehti on aina kerrallaan kymmenen yrityksen yhteinen asiakaslehti, ja se myös lehdessä kerrotaan, Brusi sanoo.

Lehden jokaisen numeron sisällöstä kolmannes on yhteistyöyritysten ideoista ja aiheista tehtyjä artikkeleita, joiden kirjoittajat ovat Johtoportaan toimittajia. Kolmannes on lehden omaa aineistoa ja kolmannes maksettuja ilmoituksia.

Jos yritys on mukana enemmän kuin kolme kertaa vuodessa, se saa edustajansa lehden toimitusneuvostoon.

Kerrallaan yli kymmentä yritystä lehti ei kumppanikseen Brusin mukaan ota, "koska sillä ei tehdä bisnestä, vaan yhteistyökumppanit maksavat lehden valmistuskulut". "Valmistuskulut jaettuna kymmenellä on heidän panostuksensa lehteen. Se on kaukana ilmoitushinnoista." Kohta seitsemän vuotta ilmestynyt lehti on suunnattu "tulosvastuullisille ihmisille" yksityisissä yrityksissä ja julkishallinnossa. Painos on 45000, josta suurin osa menee lukijoille ilmaiseksi tietyn postituslistan mukaan. Tilauksia on yli 11000.

Yhteistyöyritykset vaihtuvat pikkuhiljaa. Touhussa ovat nyt mukana muun muassa Suomalaisen työn liitto, Posti, patentti- ja rekisterihallitus ja kauppa- ja teollisuusministeriön rahoittama keksintösäätiö.

"Se on heidän asiakaslehtensä." Muutama vuosi

sitten työministeriötä kummasteltiin, kun se oli ostanut ulkopuoliselta viestintäyhtiöltä eräänlaisen selvityksen siitä, miten eri toimittajat suhtautuvat työministeriöön.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää