Kotimaa

Halonen aloitti maakuntamatkat Savosta

Tilaajille

KUOPIO. Tasavallan presidentti Tarja Halonen tuumasi torstaina Kuopiossa leppoisasti, että hän aloittaa maakuntakierrokset Savosta "perussuomalaisten piirissä". Takana on käynti Lapissa saamelaiskäräjillä ja edessä vierailu Ahvenanmaalla.

Mitään suurta kansanjuhlaa Halosen käynti ei aiheuttanut. Toisin oli kuusi vuotta sitten, kun Martti Ahtisaari aloitti Suolahdessa kuuluisat maakuntamatkansa. Kansaa vyöryi torilla, torvet soivat ja ilmassa oli markkinatunnelmaa.

Korkea-arvoinen

vieras aiheutti vain vähän näkyviä järjestelyjä Kuopion keskustassa.

Kun presidentin saattue siirtyi paikasta toiseen, poliisi seisautti hetkeksi muun liikenteen kadunkulmiin. Jokaiseen risteykseen ei miehiä riittänyt. Ja tietysti juuri sellaisessa oli tapahtua onnettomuus.

Oikealta tullut maastoauto ajoi melkein Halosta kuljettaneen pienoisbussin kylkeen Kauppakadulla.

Onneksi maastoauton jarrut toimivat eikä kuljettaja pitänyt oikeuksistaan kiinni loppuun asti.

Uusi presidentti

ei halua vyöttäytyä tiukkaan maakuntamatkojen sarjaan, vaan suhtautuu vierailuihin väljemmin kuin edeltäjänsä. Hän sanoi olevansa utelias kuuntelemaan ja katselemaan, mitä pääkaupunkiseudun ulkopuolella tapahtuu. Tarvittaessa hän osallistuu keskusteluihin ja tekee aloitteita perustuslain suomissa rajoissa.

Halonen piti puheen uusissa Microteknian tiloissa. Yliopiston naapurissa järjestettiin maakuntien menestysseminaari kolmannen kerran. Presidentti selvästi vaikeni suunnitelmista, jotka on tarkoitettu muiden julkistettaviksi.

"Perästä kuuluu", hän viestitti tulevista valtioneuvoston aluepoliittisista toimista.

"Tarvitsemme kansallisen hankkeen, jonka kautta voimme etsiä ja synnyttää kansallisen konsensuksen ja yhteisen tahtotilan alueiden kehittämiseen", hän esitti.

Rivien välistä

oli kuultavissa, että lisärahoitusta ja muuten yhteiskunnallista kehitystä vauhdittavia päätöksiä on tulossa korkeakouluille ja niiden yhteydessä toimiville osaamiskeskuksille.

Lisäksi hän kannusti naisia ja nuoria yrittäjyyteen, sillä yrittäjiä tarvitaan Suomeen entistä enemmän. Talous ei lepää enää suurteollisuuden varassa eikä maatalous työllistä enää kuin harvoja.

"Aluepolitiikkaan on ladattu paljon odotuksia", hän tiesi. Vanhat keinot on kuitenkin käytetty loppuun. Alueiden itsensä on noustava ongelmiensa ratkaisijoiksi. Valtiovalta ei jaa enää tasaisesti kaikille, vaan tuottavien ja menestyvien ideoiden varaan.

"Alueiden on vastattava avoimen talouden haasteeseen", hän korosti ja vaati niitä etsimään uusia toimintatapoja ja -malleja. "Muuten jää ajastaan jälkeen!"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää