Kotimaa

Ammattikorkeakouluihin puuhataan ripeästi jatkotutkintoja

Uudistuksen vaikutus työelämään on epäselvä

Tilaajille

Opetusministeriö esittää ammattikorkeakouluihin jatkotutkintoja. Toteutuessaan uudistus antaisi ammattikorkeakoulussa perustutkinnon suorittaneille mahdollisuuden lisäopintoihin ammattikorkeakoulun sisällä. Nyt opiskelijat voivat saada tutkintoon tähtäävää lisäkoulutusta tiedeyliopistoissa.

Virkamiestyöryhmän esitys tulee sivistyspoliittisen ministerityöryhmän käsittelyyn tänään tiistaina.

Jatkotutkintoja on alustavasti kaavailtu 40-60 opintoviikon laajuisiksi. Niitä on tarkoitus kokeilla ensin kaupan, tekniikan ja terveydenhoidon aloilla ohjelmaan valituissa ammattikorkeakouluissa.

"Suunnitelma on,

että ammattikorkeakoulut valitsisivat jatkotutkintoihin vuosittain noin 15 prosenttia perustutkinnon suorittaneista. Valituilla tulisi olla työkokemusta ennen tutkinnon aloittamista", kertoo kehittämispäällikkö Hannele Salminen opetusministeriöstä. Uuden tutkinnon suorittaneet sijoittuisivat "vaativampiin työelämän kehitystehtäviin".

Esitys ei ole ristiriidaton. Yliopistoväki pelkää, että uudistus rinnastaisi ammattikorkeakoulut ja yliopistot sekä aiheuttaisi sekaannusta tutkintojärjestelmissä. Myös uudistuksen vaikutukset työelämään askarruttavat monia.

Teknillisen korkeakoulun

vararehtori Matti Pursula haluaisi puhua jatkotutkinnon sijasta täydennyskoulutuksesta. "Yliopistothan tarjoavat jo nyt ammattikorkeakouluista valmistuneille yhden jatkokoulutusväylän." Ammatillinen täydennyskoulutus on sinällään hyväksyttävää ja luontevaa. Pursula pitää kuitenkin epäilyttävänä kehitystä, jossa uudelle tutkinnolle annettaisiin viralliseen akateemiseen tutkintoon rinnastettava status.

Taustalla on Pursulan mukaan myös pelko siitä, että ammattikorkeakoulut tulevaisuudessa pyrkisivät samaan asemaan yliopistojen kanssa ja hakisivat myös rahoitusta tiedepuolelta.

Rehtorien neuvoston

kanta asiaan on selvä: "Nimikkeiden on oltava selkeitä ja erottelevia. Akateemiset tutkintonimikkeet kuuluvat vain yliopistoille", huomauttaa Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen.

Keskeinen kysymys on, millaisiksi jatkotutkinnot toteutuessaan muodostuisivat. "Maisteritutkintoon rinnastettavaa tutkintoa on turha lähteä rakentamaan , koska se on yliopistoissa jo olemassa. Niillä aloilla, joilla yliopistollista vastaavuutta ei ole, ei jatkotutkinnolle ole estettä", jatkaa Lajunen.

Uudistuksen työvoimavaikutus ei ole yksiselitteinen. Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton koulutuspäällikkö Manu Altonen huomauttaa, että ammattikorkeakoulun keskeyttäneiden osuus on yhä suurempi kuin vuosittain valmistuneiden määrä. "Peruskoulutuksessa on vielä tehtävää, ennen kuin aletaan puuhata jatkotutkintoja", huomauttaa Altonen.

Altonen suuntaisi varoja ennemmin lyhyempikestoiseen erikoistumiskoulutukseen, johon osallistuisi enemmän opiskelijoita. "Tulevaisuudessa tarvitaan nimenomaan ammatillista käytännön osaamista, ei jatkotutkintoja. Elektroniikkateollisuus pystyy hyödyntämään jatkotutkinnon omaavia työntekijöitä parhaiten, mutta muilla tekniikan aloilla tarve on vähäinen", jatkaa Altonen.

Uudistuksen aikataulu on tiukka. Kesäkuuksi on suunnitteilla työseminaari rehtorien ja työelämän tahojen kesken. Päätökset on tarkoitus tehdä siten, että ohjelman valmistelu voitaisiin aloittaa vuoden vaihteessa. Käytössä jatkotutkintojen pitäisi olla elokuussa 2001.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää