Kotimaa

Heroiini tappoi ainakin 46 viime vuonna

Tilaajille

Lääkkeet nousivat viime vuonna syyksi useimpiin kuolemantapauksiin, joiden syytä selvitettiin myrkytyskuolemana. Lääkekuolemia kirjattiin alustavien tietojen mukaan 473, alkoholimyrkytyksiä 432 ja häkämyrkytyksiä 112. Sekä alkoholi- että häkämyrkytys tappoi viime vuonna vähemmän ihmisiä kuin 1998.

Huumekuolemia sattui alustavien tietojen mukaan viime vuonna 139. Opiaatit johtavat huumeiden myrkytystilastoja. Opiaattien vuoksi kuoli viime vuonna 79 ihmistä. Kuolemien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1995.

Opiaattien kasvuluvuista suuri osa menee heroiinin tiliin. Heroiini tappoi viime vuonna ainakin 46 ihmistä. Vuonna 1995 kirjattiin vain yksi heroiinikuolema. Amfetamiiniin kuoli viime vuonna 53 ihmistä, vuonna 1995 uhreja oli vain 19.

Naisten huumekuolemien määrä on vuodesta 1995 noin kolminkertaistunut. Viime vuonna kuoli huumeisiin 26 suomalaista naista.

"Heroiinin käyttäjät

ja myös heroiiniin kuolevat ihmiset ovat Suomessa huomattavasti nuorempia kuin muissa pohjoismaissa", sanoo oikeuslääketieteen professori Erkki Vuori . Suomessa heroinistien suurin joukko on alle 30-vuotiaita, muissa pohjoismaissa yli 30-vuotiaita.

Vuoren mukaan vinoutunut heroinistien ikäjakauma kertoo sen, ettei aineen käyttö ole Suomessa vielä läheskään vakiintunut. Sen arvellaan nousevan vielä vuosia, kunnes käyttäjäjoukko ikääntyy kansainväliselle tasolle.

Päihdelääkärit arvelevat, että huumekuolemien määrä nousee lähivuosina Suomessa yli 200 tapauksen vuodessa, ehkä lähemmäs 300 kuolemaa.

Narkomaanien tutkimusta

ollaan Suomessa juuri aloittelemassa Turussa. Stakesin erikoistutkija Pekka Hakkarainen aikoo selvittää Turun huumekuolemien määrän ja myrkytystapaukset. Hänen tarkoituksenaan on myös seurata, miten paikallinen yhteisö reagoi moraaliseen paniikkiin, jonka äkkiä kasvaneet heroiinikuolemien luvut Turussa aiheuttavat.

Professori Vuoren mielestä narkomaanien tutkiminen on tietosuojan vuoksi äärimmäisen vaikeaa. Vuori halusi tutkia heroiiniin kuolleiden nuorten taustoja, josko sieltä löytyisi jokin selkeä kohta, jolloin nuoren käyttäytymisen olisi voitu puuttua. Hän ei saanut lupaa penkoa ihmisten tietoja.

"Syöpäpotilaiden hoitoketjuja saa kyllä penkoa miten vaan, mutta huumeporukan ei. Olisi mielenkiintoista seurata nyt hoidossa olevien narkomaanien kuolleisuutta ja selvittää siihen johtavia asioita."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää