Kotimaa

Euroopan unioni aikoo kieltää eläinjätteen käytön rehussa

Turkistarhojen rehusta osa luokitellaan vaaralliseksi

Tilaajille

EU:n komissio aikoo kieltää riskijätteeksi luokiteltavien eläinten osien käytön rehussa. Ehdotuksen mukaan riskijäte olisi poistettava teuraista ja hävitettävä lokakuun alusta lähtien.

Riskijätteeksi komissio luokittelee yli vuoden ikäisten nautojen kallot, aivot, silmät, risat, selkäytimet ja sykkyräsuolet. Myös yli vuoden ikäisten lampaiden ja vuohien kallot, aivot, silmät, risat sekä selkäytimet ja pernat luokitellaan riskijätteeksi.

Ehdotuksen tarkoituksena on estää hullun lehmän taudin (BSE) ja scrabie-taudin leviäminen. Britannian ja Portugalin osalta määritykset ovat muita jäsenmaita tiukemmat.

EU:n maatalousministereiden kokous käsittelee ehdotusta maanantaina Luxemburgissa. Aiemmin asiaa on käsitelty EU:n eri portaissa neljästi.

Kielto nostaisi teurasjätteen käsittelykuluja Suomessa. Teurasjätettä on tähän asti käytetty erittelemättä muun muassa turkistarhoilla. Teurasjätettä käytetään turkistarhoilla kaikkiaan noin sata miljoonaa kiloa vuodessa. EU:n määrittelemää riskijätettä siitä on kahdesta kolmeen miljoonaan kiloa.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit) pitää todennäköisenä, että riskimateriaalin käytön kieltävä ehdotus hyväksytään kokouksessa.

"Vain kolme muuta maata on Suomen kanssa komission esitystä vastaan. Minä elän kuitenkin toivossa, että komissio ottaisi Suomen tilanteen erikseen huomioon. Asiasta on käyty kahdenvälisiä neuvotteluja. Asiaa mutkistaa se, että yhteismarkkinat saattavat reagoida tilanteeseen, jos Suomi on ainoa maa, joka ei joudu poistamaan riskijätettä ruhoista", Hemilä toteaa.

Suomi on esittänyt,

että Suomelle tulisi myöntää kyseisistä taudeista vapaan maan status. Komission ehdotuksen mukaan statuksen voivat kuitenkin saada vain kolmannet maat, jos ne pystyvät esittämään riittävät perusteet.

"Eläinten tuonti Suomeen on hyvin kontrolloitua, eikä kumpaakaan tautia ole esiintynyt maassamme", perustelee Hemilä Suomen kantaa.

Ministeriön apulaisosastopäällikön Taina Aaltosen mukaan Suomi hakee kansallisille viranomaisille lisää pelivaraa.

"Esitämme, että riskimateriaalin voisi käsitellä muun eläinjätteen mukana ja tämän jälkeen syöttää esimerkiksi turkiseläimille, jolloin se ei missään nimessä joutuisi elintarvike- eikä rehuketjuun." Riskimateriaalin

poistaminen on kallista puuhaa. Lihaketjunjohtaja Esa Mäki Atrialta kertoo, että esitys tulee lisäämään teurasjätteen käsittelykustannuksia, jos ruhon osia joudutaan lajittelemaan ennen rehun valmistusta.

"Pystymme kyllä hoitamaan asian ehdotuksen vaatimalla tavalla, jos se tulee voimaan, mutta kustannukset lisääntyvät huomattavasti. Tämä on siinä mielessä hankalaa, että kun jossain päin EU:ta on ongelmia, niin toimenpiteet koskevat sitten kaikkia jäsenmaita", Mäki toteaa.

Atrialta EU:n määrittelemää riskimateriaalista valmistettua rehua myydään muun muassa turkistarhoille lakisääteisen happokäsittelyn jälkeen.

"Jos lakiesitys menee läpi, niin riskimateriaali menee sen jälkeen suoraan Honkajoen teurasjätteen käsittelylaitokselle", Mäki kertoo.

Komission ehdotuksen mukaan riskimateriaali olisi poistettava teurastamoissa, leikkaamoissa tai eläinjätedirektiivin osoittamilla mato- , koira- tai turkistarhoilla. Materiaali tulee erottelun jälkeen hävittää polttamalla tai hautaamalla.

"Meidän ja Suomen eläinlääkintäviranomaisten mukaan Suomessa ei ole riskimateriaalia", sanoo Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton puheenjohtaja Gustav Smulter .

"Jos riski olisi olemassa, emme käyttäisi teurasjätettä. Niin kauan kuin hullun lehmän tautia ei tavata Suomessa, olemme valmiita käyttämään myös riskijätettä. Ehdotuksen hyväksyminen ei kuitenkaan merkitse turkistuotannolle juuri mitään, sillä kysymys on hyvin pienistä määristä. Kulut aiheutuvat teurastamoille, jotka sitä joutuvat lajittelemaan", Smulter sanoo.

Suomen lammastuotannolle päätös olisi raskas isku. Lammasteurastuksen kate on lähes olematon jo nyt, koska teurastus tehdään lähes käsityönä. Jos lampaasta pitää poistaa muun muassa selkäydin, joudutaan eläin halkaisemaan kahtia, ja voitto laskee entisestään, kertoo Aaltonen.

Suomen lammasyhdistyksen sihteeri Eino Hautakangas oudoksuu päätöstä. "Tuntuu ihmeelliseltä, että kielto tulisi Suomeen lampaiden osalta, koska tässä pelättävää scrabie-tautia ei ole tavattu Suomessa", Hautakangas sanoo.

Viime vuonna lampaita teurastettiin 900000 kiloa ja tuonti oli yli miljoona kiloa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää