Kotimaa

Soneran myynti epäilytti vasemmistoa

Keskusta vaati lisäbudjettiin rahaa valtion palkankorotuksiin

Tilaajille

Muutamat vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien edustajat lipesivät jälleen hallituksen riveistä, kun eduskunta keskusteli hallituksen esityksestä, jonka mukaan valtio voisi luopua kokonaan Sonera-osakkeista. Vasemmistoliiton Pertti Turtiainen (vas) esitti hallituksen esityksen hylkäämistä, ja häntä kannattivat ainakin Reijo Laitinen (sd) ja Unto Valpas (vas).

Eduskunta äänestää myyntivaltuuksien antamisesta tänään keskiviikkona.

Valtio omistaa

tällä hetkellä Sonerasta yli 50 prosenttia. Hallituksella on jo lupa pudottaa omistus 34 prosenttiin, mutta omistus halutaan nollata kokonaan, jotta Sonera pystyttäisiin esimerkiksi fuusioimaan johonkin toiseen yhtiöön.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Maria Kaisa Aula (kesk) arveli kehityksen menevän maailmanmarkkinoilla siihen suuntaan, että telealalle jää ehkä viisi suurta operaattoria.

"Se että valtuus nyt sataprosenttisena annetaan, ei merkitse valtuuden itseisarvoista nopeaa käyttöä. Sen sijaan se antaa valtiolle mahdollisuuden hyvänä omistajana reagoida monin tavoin omistuksensa arvon turvaten", Aula sanoi.

Keskusta taipui hallituksen esityksen taakse, kun valtiovarainvaliokunta liitti esitykseen ponnen, jossa edellytetään hallituksen turvaavan nopeat ja kehittyneet telepalvelut koko maahan.

Kaikkia vasemmiston

edustajia ei ponsikaan vakuuttanut. Turtiaisen ja Laitisen mukaan valtiolle pitäisi jäädä jonkinlainen omistusosuus, jotta telepalvelut turvattaisiin koko maahan.

Mikko Kuoppa (vas) epäili Soneran päätyvän osaksi ylikansallista yhtiötä, jolla "tuskin on intressiä jonkin Kuhmon kännykkätornin ylläpitämiseen".

Valpas tuomitsi Soneran myyntiaikeet lyhytnäköiseksi pikarahastukseksi.

Markku Laukkanen (kesk) ihmetteli, eivätkö hallituspuolueiden edustajat luota hallitukseen. Hänen mukaansa myyntivaltuuksien antaminen ja niiden käyttö ovat kaksi eri asiaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen totesi, että vajaa miljardin markan tulevaisuuspaketti ei vastaa odotuksia, joita eduskunnalla on Soneran myyntitulojen käytöstä.

Hallitus teki toukokuussa periaatepäätöksen, jonka mukaan valtion omaisuuden myynnistä saatavat tulot käytetään valtion velan lyhentämiseen ns. tulevaisuuspaketissa mainittuja menoja lukuun ottamatta.

Valtionyhtiöiden yksityistäminen nivoutui keskusteluun jo aiemmin päivällä, kun kansanedustajat moittivat kahdeksan tunnin ajan lisäbudjettia.

"Hallitus yrittää suurta kaappausta: myynnistä saatavat tulot voivat käytännössä olla jopa kymmeniä miljardeja markkoja, ja ne olisi tarkoitus yksipuolisesti korvamerkitä vain valtion velan lyhentämiseen. Valtiovarainvaliokunta totesi täysin oikein, että valtioneuvostolle ei voida antaa tällaista avointa valtakirjaa", Jukka Gustafsson (sd) totesi.

Moitteita kertyi

myös siitä, että lisäbudjetista puuttuu osa valtion laitosten ja virastojen työntekijöiden palkankorotusrahoista. Tämän vuoden palkankorotusten on laskettu lisäävän valtion palkkamenoja yli 620 miljoonalla markalla, mutta lisäbudjetissa on varattu korotuksiin vain 433 miljoonaa markkaa.

Valtiovarainministeriön mukaan jotkut virastot voivat säästää osan palkankorotusrahoistaan tehostamalla toimintaansa ja tinkimällä menoistaan.

Toimi Kankaanniemi (krist) moitti "vasemmistojohtoista hallitusta erittäin huonosta henkilöstöpolitiikasta".

Näkökulma sai tukea myös hallituspuolueiden riveistä.

"On moraalitonta, että valtio työnantajana ei budjetoi sopimuksenmukaisia palkantarkistuksia valtion palkkalistoilla oleville työntekijöille", Reijo Laitinen (sd) totesi.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta edellyttää, että hallitus tuo syyskuun aikana uuden lisäbudjetin, jolla katetaan nyt tehtävän lisäbudjetin ulkopuolelle jäävät valtion työntekijöiden palkankorotukset.

Poliisille vaadittiin siltä puuttuvan 60 miljoonan lisäämistä talousarvioon. Huolestuneita oltiin myös puolustustarviketeollisuuden määrärahojen leikkauksista.

Oppositio palasi

keskustelussa polttonesteiden korkeaan hintaan. Mauri Pekkarinen uhkasi kristillisten kannattamana, hallitusta uudella välikysymyksellä.

Eduskunta äänestää lisäbudjetista tänään, eduskunnan kevään viimeisenä työpäivänä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää