Kotimaa

Ulf Sundqvistille ehdollinen vankeustuomio tilikikkailusta

Hovioikeus: Törkeä velallisen epärehellisyys

Tilaajille

Ex-pankinjohtajan, konsultti Ulf Sundqvistin jo vuosia puidut raha-asiat ovat ensimmäistä kertaa johtaneet rikostuomioon.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Sundqvistin torstaina törkeästä velallisen epärehellisyydestä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hovioikeuden mukaan Sundqvist oli vuosina 1995-1997 hävittänyt velkojaltaan 375000 markkaa luotollisten shekkitilien avulla, vaikka hän tiesi olevansa taloudellisissa vaikeuksissa hänelle määrättyjen miljoonien markkojen vahingonkorvausten vuoksi.

Teko oli törkeä

hovioikeuden mielestä, koska rikoksella oli tavoiteltu huomattavaa hyötyä. Luotollisilla tileillä kikkailu osoitti lisäksi, että rikos oli tehty suunnitelmallisesti.

Menettelyllään Sundqvist myös oleellisesti pahensi maksukyvyttömyyttään, totesi hovioikeus. Sundqvistin olisi pitänyt varautua velan maksamiseen, kun hänet vuonna 1995 tuomittiin yhdessä STS-pankin johdon kanssa maksamaan 26 miljoonan markan vahingonkorvaukset huolimattomasta luotonannosta.

Huomattavista tuloistaan huolimatta Sundqvist ei ollut käyttänyt osaakaan tuloista vahingonkorvauksen maksamiseen, ennen kuin hän oli syyskuussa 1997 tehnyt sopimuksen vahingonkorvausten suorittamisesta 1,2 miljoonan markan kertamaksulla.

Vaikka Sundqvist sopimuksen jälkeen maksoi velkansa, oli hän ennen sopimusta loukannut velkojan etua.

Sopimus oli hovioikeuden mielestä tehty tilanteessa, jossa ulosottoselvitykset ja poliisitutkinta olivat viitanneet siihen, että pakkokeinoin Sundqvistiltä ei tultaisi saamaan mitään.

Ulosmittauksen Sundqvist oli estänyt ohjaamalla sekä yritystoiminnastaan saamansa palkkiot että henkilökohtaiseen käyttöönsä nostamansa rahat kahdelle luotolliselle shekkitilille.

Jälkikäteen on vaikeaa

arvioida, mikä kertymä ulosotosta olisi tullut, jos kaikki Sundqvistin tulot olisi avoimesti esitetty ulosmittaukseen. Siksi oikeus nojasi harkinnassaan palkan ulosmittauksen pääsääntöön, jonka mukaan velallisen nettopalkasta on jätettävä ulosmittaamatta kaksi kolmasosaa.

Sundqvistin nettotulot tammikuusta 1995 syyskuuhun 1997 olivat noin 1 125 000 markkaa, joten niistä olisi voitu ulosmitata 375 000 markkaa, hovioikeus laski.

Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal-Silta vaati hovioikeudessa Sundqvistiltä vahingonkorvauksena 528 000 markkaa korkoineen, mutta hovioikeus hylkäsi vaatimuksen. Syyskuussa 1997 tehdyn sopimuksen mukaan osapuolilla ei ollut mitään vaatimuksia sen jälkeen, kun Sundqvist oli maksanut sovitut 1,2 miljoonaa.

Sundqvist antoi

torstaina julkisuuteen lyhyen tiedotteen, jossa hän toteaa hovioikeuden tuomion olevan perusteiltaan ristiriidassa käräjäoikeuden marraskuussa antaman vapauttavan tuomion kanssa.

"Aikomukseni on hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta", luki tiedotteessa.

Hovioikeudessa Sundqvist kertoi, että hänen varainkäyttönsä liittyi tavalliseen yritystoimintaan. Hän joutui nostamaan suuria summia ja usein muun muassa siksi, että hänellä olisi käteistä työn edellyttämien ulkomaanmatkojen vuoksi. Hänellä oli myös nelihenkinen perhe elätettävänään, ja hän kunnosti perheensä kiinteistöä.

Sundqvistin mielestä hänen toimintansa liikkeenjohdon konsulttina oli menestyksekästä, mutta se vaati panostusta, siis rahojen käyttöä esimerkiksi edustamiseen.

Hovioikeus ei Sundqvistin selitystä uskonut. Sen mielestä Sundqvistin tulojen käyttö ylitti normaalin, kohtuullisena pidettävän elintason.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää