Kotimaa

Venäjä tarttuu puhumalla

Lapset opettavat toisiaan venäjänkielisellä kesäleirillä

Tilaajille

RUOKOLAHTI. Ruokolahden leirikeskuksen eteisessä nenään tulee borssikeiton aromikas tuoksu. Sisältä kuuluu puheensorinaa, jossa vilisevät venäjän- ja suomenkieliset sanat.

Meneillään on Venäjän kielen ja kulttuurin kesäleiri, joka on järjestetty itäsuomalaisessa Ruokolahden kunnassa jo viitenä kesänä. Leirille osallistuu joka vuosi noin viisikymmentä 10-13-vuotiasta lasta, joista osa on pitkän venäjän lukijoita.

Enemmistö leiriläisistä

on Venäjältä paluumuuttajina tulleita tai Suomeen adoptoituja lapsia. Valtakunnallista leiriä isännöi venäjän kielen opetukseen erikoistunut Vuorikadun koulu Lahdesta.

Päällisin puolin leiri vaikuttaa kulttuuripainotteiselta kielikurssilta, mutta se on todellisuudessa paljon enemmän, kertoo leirin vetäjiin kuuluva venäjän opettaja Tuija Ikonen .

"Monelle lapselle venäjän puhuminen on itsetuntokysymys. Venäjää kohtaan on edelleen paljon ennakkoluuloja, ja osa lapsista häpeää kielitaitoaan. Suomeen tulon jälkeen vie vain pari vuotta ja paluumuuttajalapset unohtavat äidinkielensä." Ruokolahdella venäjää harjoitellaan aamupäivisin oppitunneilla, jossa myös lapset opettavat toinen toistaan.

"Täällä paluumuuttajalapset näkevät, että kieli on rikkaus, jonka opettelemiseksi suomenkieliset joutuvat tekemään töitä. Tieto siitä kannustaa heitä säilyttämään kielen jatkossa", Ikonen sanoo.

Kun borssikeitto

höyryää lautasilla, innostuvat 13-vuotiaat lahtelaistytöt, Mari Eerola ja Emmi Mustonen , kehumaan leirin kieliopetusta. Venäjää ensimmäisenä vieraana kielenä opiskelevat tytöt kertovat, että yleensä kielipää joutuu koetukselle vain matkoilla tai television ulkomaan uutisia seuratessa.

"Täällä pääsee puhumaan ja sanavarasto kasvaa", tytöt vastaavat kuin yhdestä suusta.

Vaativaa kielivalintaansa tytöt eivät kadu, päinvastoin. Mari kertoo, että oma innostus on tarttunut jopa äitiin, joka aloitti tyttärensä jälkeen venäjän opinnot.

"Venäjässä on haastetta. Sitä ei opi pelkästään televisiota katsomalla", yliopisto-opinnoista itänaapurissa haaveileva Emmi tietää.

Kesäleiri on opetushallituksen tukema.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää